loader
menu

CULTURA I PATRIMONI

La Jove fa la millor diada de la seva història per Sant Fèlix

Laia Díaz Cultura i patrimoni dissabte, 30 d'agost de 2014

Volien fer història i ho han aconseguit. La Colla Jove Xiquets de Tarragona ha sortit per la porta gran de la plaça de la Vila de Vilafranca. Si fa dos anys, el darrer cop que se’ls va convidar, van descarregar-hi la tripleta màgica, aquesta vegada els liles han aconseguit superar la que fins ara era la millor diada de la seva història.

5de9f de la Colla Jove de Tarragona (Foto: Castellística)

9de8 de la Colla Jove de Tarragona (Foto: Castellística)

2de9fm de la Colla Vella de Valls (Foto: Castellística)

3de10fm dels Castellers de Vilafranca (Foto: Castellística)

4de9 sense folre de la Colla Joves de Valls (Foto: Castellística)

Els dels Cós del Bou han estat els encarregats d’obrir la diada. Ha estat pels volts de la una del migdia, mitja hora més tard del previst, sota un sol de justícia i davant d’una plaça plena a vessar on era molt i molt difícil moure’s. El seu castell de sortida ha estat el 3de9 amb folre, una estructura que tenen moltíssim per la mà, ha estat el catorzè de la temporada, i que els hi ha permès agafar confiança de cara als difícils reptes que encara tenien per endavant.

A la segona ronda ha arribat un dels seus castells límit, però que des de fa moltes diades ja és marca de la casa: el 5de9 folrat. El castell ha pujat segur, amb molt bones mides i s’ha descarregat enmig de l’eufòria de les més de 600 camises liles que han anat fins a Vilafranca. I a la tercera ronda, la cirereta, el 9de8, aquell castell que el dia de Sant Magí els hi va donar un bon ensurt amb el despenjament de la canalla i que aquest cop han fet amb un tres i no res, gairebé sense suar.

Ara bé, en aquesta ocasió la ronda de pilars era on la colla hi tenia posada la mirada des de feia dies. Volien provar-hi el pilar de 8 amb folre i manilles, una estructura que només havien carregat una vegada, per Santa Teresa al Vendrell la temporada passada, i que encara no havien tornat a portar a plaça. Encara que el folre i les manilles presentaven unes bones mides, des de bon principi el pilar s’ha vist molt abocat cap endavant i quan tot just la més petitona havia fet l’aleta l’espadat s’ha trencat, quedant altre cop únicament en carregat.

Tot i això, aquesta actuació ha servit a la colla tarragonina per anotar-se la millor diada de la seva història. El millor registre era fins ara el 3, el 4 i el 5de9 folrats i el pilar de 8 carregat per Santa Teresa el 2013. El cap de colla de la Jove, Carles Ribes, es mostrava eufòric un cop acabada l’actuació, tot i que li dolia molt no haver pogut descarregar un pilar que “hem treballat molt a l’assaig, que estava molt bé i que tenia un folre i unes manilles espectaculars”. Ribas confia en què “tenim a tocar la descarregada”.

Vilafranca carrega el 3de10fm
La millor actuació del dia se l’han anotat, però, els Castellers de Vilafranca. Els amfitrions, que sortien segons, han obert la diada amb el 4de9 amb folre i agulla, un castell que encara no havien portat a plaça aquesta temporada. De fet, ha estat el primer que s’ha vist aquest 2014. Després de descarregar-lo amb molta solvència, a la segona ronda ha arribat el gran moment de la diada i dels verds: el 3de10 amb folre i manilles. Si el passat Sant Fèlix la colla aconseguia descarregar-lo per primera vegada a la seva història, aquesta vegada l’estructura només s’ha pogut carregar. La canalla ha relliscat quan sortia i el castellot de la jornada ha fet llenya.

Aquesta caiguda ha obligat a la colla a rebaixar una mica les seves expectatives i a la tercera ronda s’ha optat per un 4de9 amb folre. Ara bé, a la ronda de pilars han anat a totes i han acabat descarregant el pilar de 8 amb folre i manilles, l’únic que s’ha descarregat dels quatre que s’hi han vist. El president del verds, Josep Cabré, valorava molt positivament el resultat, tot i la caiguda, i assegurava que la colla seguirà treballant ara les estructures amb agulla i també el 2de8 sense folre que “podria arribar per la diada de Santa Tecla a Tarragona”.

La Vella i el 5de9 amb folre
La tercera en actuar ha estat la Colla Vella de Valls que arribava a Sant Fèlix amb moltes ganes de recuperar els castells de gamma extra i ho han aconseguit, tot i que han marxat de plaça amb un cert regust agredolç. Els de la camisa rosada han obert la seva actuació descarregant el 2de9 amb folre i manilles, un castell que van carregat per Sant Joan i que les lesions ens van obligar a apartar fins avui.

Ha estat a la segona ronda quan han tornat a intentar el 5de9 amb folre que la setmana passada al Catllar únicament els hi va quedar en intent. Aquest cop la història ha estat similar, tot i que s’ha arribat bastant més lluny. Si el Catllar el castell va caure quan començaven a entrar els dosos, a Vilafranca ha fet llenya quan l’anxaneta estava a punt de fer la segona aleta que els hi hagués donat el castell per carregat. Així doncs, l’estructura només ha quedat en intent. El cap de colla dels rosats, Manel Urbano, assegurava que els esforços de la colla s’han d’allunyar ara d’aquest castell “perquè no l’hem sabut resoldre bé” i encarar-se cap a estructures amb pilar i recuperar la feina feta l’any passat amb el 3de10 amb folre i manilles.

Després de la caiguda s’han decantat pel 3de9 amb folre i a la ronda de repetició han optat pel 4de9 amb folre. Tot i que estava força remenat s’ha pogut acabar descarregant, això sí, després d’un primer intent desmuntat. Pel que fa al pilar de 8, la colla vallenca ha aconseguit carregar-lo, ja que l’espadat s’ha trencat quan el més menudet començava a baixar.

Millor diada de la Joves
Qui, com la Jove de Tarragona, també ha marxat de Vilafranca amb la millor diada de la seva història a la butxaca ha estat la Colla Joves de Valls. Els diables vermells han obert l’actuació amb el 3de9 amb folre, un castell per sota del que estava previst, però que els hi ha permès agafar la confiança suficient per encara unes següents rondes trepidants.

El seu segon castell ha estat el 5de9 folrat que, tot i que s’ha hagut de treballar bastant, s’ha pogut acabar descarregant despertant una eufòria desmesurada entre les files vermelles. Ara bé, encara quedava el millor per arribar, i és que a la tercera ronda els vallencs han portat a plaça el 4de9 sense folre, un castell que només han pogut carregar, però que els hi ha donat una injecció de moral increïble per intentar el pilar de 8 a la darrera ronda. De fet, el cap de colla dels vermells, Tomàs Gormaz, assegurava que ha estat cosa de segons que no es pogués completar i que el bon treball fet fins ara donarà els seus fruits ben aviat. Pel que fa a l’espadat, només s’ha pogut carregar, però, tot i això, amb aquests resultats, la Joves ha superat la que fins ara era la millor actuació de la seva història, assolida la Santa Úrsula passada.

En total, aquest Sant Fèlix s’han arribat a veure onze gammes extres, de setze castells, onze han estat superiors al 3de9 amb folre. La propera cita important del calendari casteller tarragoní serà el 14 de setembre a les dotze del migdia, amb la diada del Primer Diumenge de Festes.


circdetarragona_AD
circdetarragona
Anterior
Següent
Per tal de poder millorar els nostres serveis utilitzem cookies de tercers. Si continua navegant considerarem que accepta la seva utilització. Més informació aquí. Tancar