loader
menu

CIUTAT

TGN invertirà 60.000 euros per frenar la brutícia i l'incivisme durant les festes de Santa Tecla

El Circ Ciutat dilluns, 08 de setembre de 2014

L’Ajuntament de Tarragona no vol que el bon gust que sempre deixa la festa major s'asociï amb imatges de brutícia i mostres d'incivisme, principalment al centre i a la Part Alta. Per això, l'alcalde, Josep Fèlix Ballesteros, ha anunciat la posada en marxa de la campanya més important que s’ha fet mai per erradicar aquest tipus d'actuacions. També ha elaborat un ban municipal molt peculiar, en què demana civisme als ciutadans, però en vers. (el ban està adjuntat al final del text).

Foto: mar cirera

S’invertiran 60.000 euros en el reforç de la neteja, els serveis de seguretat i s'instal·laran més lavabos públics i urinaris que mai. “Sabem que els incívics són una minoria però acaben repercutint en la majoria, ja que acaben perjudicant en la imatge dels tarragonins i tarragonines i de la nostra ciutat”, ha explicat l’alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros.

Més lavabos públics i urinaris que mai: +civisme=[+festa]
Per les festes de Sant Magí es van instal·lar 32 mòduls WC portàtils i urinaris distribuïts als diferents espais: Passeig de les Palmeres, carrer sant Hermenegild, Mn. Salvador Ramon, els Jardins del Camp de Mart, la Plaça de la Font, el carrer Sant Llorenç i Jardins de la Tabacalera. Per Santa Tecla en total l’Ajuntament instal·larà 37 cabines i 18 mòduls. És a dir, en total s’instal·laran 109 lavabos públics que estaran indicats en cartells perquè la gent sàpiga on pot trobar el proper lavabo més proper. Aquests lavabos es distribuiran en 19 punts diferents.


Més neteja pública als carrers: +civisme=[+festa]
En total i durant tots els dies, en horaris de matí, tarda i nit, hi haurà treballant 220 operaris (i la maquinaria corresponent), que es tradueix en 1.625,20 hores de neteja. Per Sant Magí es van destinar 168 operaris i 1.064 hores de neteja.

Segons el consistori, amb aquests mitjans es garanteix que abans de les 11 hores del matí tots els espais de festa estaran en òptimes condicions de neteja. No obstant això, a més dels mitjans descrits anteriorment, l’empresa FCC S.A. disposarà d’un equip d’intervenció immediata per atendre possibles emergències, neteges puntuals, etc.

Aquest equip estarà disponible en horari de matí i tarda i estarà integrat per operaris, un vehicle "caixa oberta" i durant totes les festes també hi haurà l’encarregat general i el cap de contracte per realitzar tasques de coordinació i seguiment.

També hi haurà disponible un equip d’intervenció immediata de l'empresa adjudicatària del servei de neteja, Fomento (FCC), format per 2 operaris que actuaran en cas de neteges d’emergència.


Més neteja pública als parcs i jardins: +civisme=[+festa]

Brigada Municipal i la consellera d’Espais Públics destinarà 4 operaris i un vehicle per realitzar la neteja dels jardins del Camp de Mart, Parc Saavedra, Parc de la Reconciliació, Parc de les Granotes, Gespa sota el Balcó Mediterrani i monument de Roger de Llúria. A més d’aquest servei especial, es realitzaran els serveis de manteniment ordinaris contractats per l’Ajuntament. Per tant, en total hi haurà treballant 12 operaris en horari de matí, que realitzaran 96 hores de neteja.

El Departament de Neteja de l'Ajuntament també ha enviat avisos i sancions per temes d’incivisme relacionats amb la neteja pública : bosses de brossa fora dels contenidors, residus abandonats, etc. Un 29% de les sancions han estat a la Part Alta.


Les sancions

Des del mes de setembre de 2012 fins al setembre d’aquest 2014 s'han posat 212 sancions. Totes són per incompliment de l’article 98 de la Ordenança General de Convivència i Ús dels Espais públics de Tarragona.

Motiu de les sancions:

- Bossa d’escombraries llençada a la via pública: 34 sancions (16%)

- Bossa fora papereres mòbils Part Alta: 17 (8%)

- Residus fora els contenidors: 161 (76%)

Bàsicament es tracta de ciutadans que deixen les bosses d’escombraries i caixes de cartró fora els contenidors quan aquests no estan plens o que ho abandonen en qualsevol punt del carrer (aquest acte incívic el trobem especialment a la Part Alta).

Persones sancionades

- 124 sancions (59 %) a establiments comercials.

- 88 sancions (41 %) a ciutadans.

Distribució de les sancions per barris

- Centre : 111 sancions (52%)

- Part Alta: 60 sancions (29%),

- Resta ciutat: 41 sancions (19%).Més seguretat : +civisme=[+festa]

La Guàrdia Urbana incrementa el número de dotacions durant les festes de Sant Magí i Santa Tecla. De fet, enguany s’ha reforçat el dispositiu habitual amb una dotació a cada revetlla més una de paisà a la Part Alta. Les tasques es centren, principalment, en la seguretat ciutadana i el control de l'incivisme.

En concret, per Sant Magí hi havia 30 patrulles destinades pels 15 actes més importants programats. És a dir, de les 585,5 hores dedicades a patrullar, 425,5 han estat per motiu de les festes de Sant Magí. Per Santa Tecla, també es reforçarà el servei ordinari amb efectius que, a banda, de cobrir els actes de les festes posaran especial èmfasi en l’incivisme.

Pel que fa a multes per incivisme, des de gener fins a 31 d’agost d’enguany s’han posat 956 denúncies per incomplir les ordenances relatives a l’incivisme. En concret, 68 d’aquestes 956 fan referència específicament als articles 1.22.1 de l’Ordenança Municipal que fa referència a llençar a terra puntes de cigarreta, xiclets o papers, escopir o realitzar necessitats fisiològiques a la via pública. Una xifra superior a les 50 que es van posar durant tot l’any 2013. La qual cosa demostra que l’equip de Govern vol mantenir a ratlla l’incivisme. Per tant, dedica més esforços personals i econòmics a reduir aquest tipus d’actes que perjudiquen a tothom.

Exemples del cost de l’incivisme: +civisme=[+festa]

Netejar orins ens costa 28 €.

Netejar una pintada: 125 €

Treure un xiclets del terra: 8 €

Retirar un excrement de gos: 10 €

Retirar una llauna/got/paper a terra: 1 €

Recollir les bosses d’escombraries, caixes, etc. de fora els contenidors o llençats a la via pública : 7 €


Documents

Ban neteja santa Tecla 14

Operatiu neteja santa tecla 14


circdetarragona_AD
circdetarragona
Anterior
Següent
Per tal de poder millorar els nostres serveis utilitzem cookies de tercers. Si continua navegant considerarem que accepta la seva utilització. Més informació aquí. Tancar