loader
menu

CULTURA I PATRIMONI

L'Ajuntament modifica el protocol de la Diada de Santa Tecla i cedirà la bandera de la ciutat al Seguici

Sergi Casado Cultura i patrimoni dimarts, 09 de setembre de 2014

El protocol és molt estricte, i potser més quan es tracta de festes populars i tradicions. L'Ajuntament de Tarragona, per mitjà d'un decret de l'Alcalde, ha modificat el de la Diada de Santa Tecla en l'Anada i Tornada d'Ofici i en l'entrada del Braç de Santa Tecla a la Catedral.

Una imatge d'arxiu de l'Anada a l'Ofici. / tarragona.cat

A partir d'enguany, cap membre del consistori ja no serà l'abanderat. Ho seran, cada any, el representant d'una de les entitats del Seguici Popular. La regidora de Cultura, Begoña Floría, ha justificat la modificació del protocol, que de retruc, evita a la corporació municipal desfilar al capdavant amb la bandera de la ciutat, i en to solemne des de la plaça de la Font fins al Pla de la Seu, i tornar després.

"Vam determinar que la complexitat venia amb la baixada de la bandera i per decret de l'alcalde s'ha determinat que sigui una entitat del Seguici qui designi l'abanderat i els dos cordonistes", ha explicat la regidora.

Casualment, els canvis en el protocol arriben després que, durant la Diada de Santa Tecla de 2013, els membres de la corporació municipal tarragonina van agafar una drecera i es van saltar el protocol que estableix que han de fer la Tornada d'Ofici al costat de la bandera i pel recorregut establert. Els xiulets i els crits d'alguns veïns, en l'Anada a Ofici, no els deurien agradar massa. L'abanderada de 2013 va ser la llavors regidora de Serveis Socials, Victòria Pelegrín.

"Sempre ens piten", ha recordat la regidora, amb un somriure, tot insistint que la mesura no s'ha adoptat per evitar ser escridassats.

Així, doncs, l'abanderat d'enguany serà Dames i Vells. Tot i que no forma part del Seguici, la Comissió Assessora del Seguici Popular li ha donat el vistiplau, en reconeixement al seu 500è aniversari. A partir de 2015 arribarà el torn de les entitats. El Ball de Diables en tindrà l'honor.

Canvis d'ubicació en l'Entrada del Braç

La Comissió Assessora, l’Ajuntament i amb l’acord del Capítol de la Catedral, també s'ha consensuat una distribució provisional dels elements del Seguici en l’acte de l’Entrada del Braç de Santa Tecla per la tarda del dimarts 23 de setembre, en acabar la processó.

Durant diversos mesos s’han estat fet reunions, s’han posat diferents opcions sobre la taula i finalment s’ha arribat a un consens per evitar problemes amb la presència de la bastida de Ca l’Ardiaca del Pla de la Seu. La darrera reunió es va celebrar ahir “in situ” per acabar de resoldre el tema.

En principi, i gràcies al Capítol de la Catedral, es facilitarà l’accés a la nau als balls de la Moixiganga, Patatuf, Valencians i Cercolets, que donaran més espai a la resta d’elements que en principi anaven a tocar de Ca l’Ardiaca, on allí es queden només Turcs i Cavallets i Ball de Bastons.

D’altra banda, tres de les quatre colles castelleres –Xiquets, Serrallo i Sant Pere i Sant Pau- i la Mulassa fan lloc també a la Cucafera, que fins ara estava a tocar de façana de la Catedral, que es mantindran davant de Casa Balcells, per deixar pas a la comitiva i els elements de foc es mantindran al mateix lloc, més aprop de les escales i mirant la Seu, i amb la incorporació del Griu. La resta de balls, elements del seguici i la Colla Jove, estaran a tocar de façana de la Catedral.


circdetarragona_AD
circdetarragona
Anterior
Següent
Per tal de poder millorar els nostres serveis utilitzem cookies de tercers. Si continua navegant considerarem que accepta la seva utilització. Més informació aquí. Tancar