loader
menu

CULTURA I PATRIMONI

La diada de les sorpreses

Laia Díaz Cultura i patrimoni diumenge, 14 de setembre de 2014

Un cop acabada la diada del Primer Diumenge de Festes, realment es pot veure que els caps de colla tenien les seves cartes ben amagades. I és que, finalment, la plaça de la Font ha acabat veient deu gammes extra, quan aquest dissabte res feia pensar que es poguessin assolir aquestes xifres.

2de9fm de la Colla Jove (Foto: Castellística)

2de9fm dels Xiquets de Tarragona (Foto: Castellística)

3de9fa dels Castellers de Vilafranca (Foto: Castellística)

4de9fa de la Colla Vella (Foto: Castellística)

La jornada ha començat amb l'enèssim 3de9 amb folre de la Colla Jove de Tarragona, un tres puntualíssim, ja que encara no eren les dotze quan es feia l'aleta que coronava el castell. Els ha seguit un altre 3de9 folrat amb molt bones mides dels matalassers, mentre que els Castellers de Vilafranca han escollit el 9de8 com el seu castell de sortida. Com és habitual, els verds l'han fet amb una sola anxaneta. La ronda l'ha tancat una Colla Vella de Valls que també ha optat pel 3de9 folrat.

Poc menys de mitja hora ha fet falta per completar la primera ronda, ja que quan tot just tocaven dos quarts d'una els liles preparaven el folre del seu castell insígnia, el 5de9 amb folre. I com era d'esperar, la Jove l'ha tornat a descarregar. Sembla fàcil de dir i de fer, però mai cap colla havia descarregat nou catedrals folrades de manera consecutiva.

Llavors ha estat el torn del 2de9 amb folre i manilles dels Xiquets de Tarragona. Després de fer història per Sant Magí sent la primera colla que aconseguia descarregar-lo al primer intent, aquesta vegada les coses s'han torçat bastant ràpid i el castell només s'ha pogut carregar. L'estructura ja patia molt durant la pujada i poc després de coronar-lo s'ha enfonsat, provocant una baixa entre la canalla dels matalassers. Però, els ànims no han anat avall i els Xiquets encara tenien un altre repte important per endavant.

Els castells amb agulla de les colles convidades
Pel que fa als verds, els següents en actuar, han portat a plaça una de les estrenes de Sant Fèlix, el 4de9 amb folre i agulla, la mateixa estructura que ha escollit la Colla Vella per tancar la segona ronda. Ara bé, tot i que l'alegria s'ha desfermat força entre les camises verdes, ha estat entre les rosades on l'eufòria s'ha deixat veure més. Després d'unes setmanes complicades i de tenir algunes baixes molt importants, la Vella ha vist "recompensada la feinada que es fa a l'assaig", tal i com recordava el seu cap de colla, Manel Urbano, un cop acabada la jornada.

I a la tercera ronda ha estat quan la Jove ha volgut estrenar-se. Ho ha fet amb el 2de9 amb folre i manilles, que tot i que ha pujat amb unes mides força bones, s'ha acabat trencant quan sortia la canalla, quedant únicament en carregat.

Per la seva banda, els Xiquets de Tarragona han descarregat el 4de9 amb folre, que ha anat seguit d'un nou gamma extra dels verds: el 3de9 amb folre i agulla. Tot i que l'estructura del tres s'ha hagut de treballar bastant, finalment els vilafranquins l'han acabat descarregant entre crits de "Vilafranca, Vilafranca, Vilafranca!".

Finalment, la Colla Vella ha tancat les rondes de castells descarregant un 9de8 que ha pujat i baixat amb molta seguretat.

Gloriosa ronda de pilars
I quan semblava que ja ho havíem vist tot, els verds i la Vella han plantat dos pilars de vuit amb folre i manilles a la plaça de la Font. Els rosats, però, únicament l'han pogut carregar.

D'altra banda, les dues colles locals han descarregat el pilar de 7 amb folre. El de la Jove els ha servit per seguir rodant l'estructura a la que volen seguir intentant posar-li un pis més, mentre que el dels Xiquets ha estat la culminació d'una molt bona diada, ja que des de l'any 1998 que no aconseguien carregar aquest espadat i aquest cop l'han descarregat.

Un cop acabada la diada els quatre caps de colla es mostraven molt satisfets amb la feina de les seves respectives formacions. Tot i això, els dos de Tarragona, Roger Peiró i Carles Ribes, de Xiquets i Jove, respectivament, han marxat amb els deures de poder descarregar el dos en la propera cita castellera. Per la seva banda, Pere Almirall i Manel Urbano, de Vilafranca i la Vella, tenen posada ja la mirada en el Concurs de Castells.

La propera diada a la ciutat serà el dimarts dia 23 per la diada de Santa Tecla que s'iniciarà a la una del migdia a la mateixa plaça de la Font, però aquesta vegada les protagonistes seran les quatre colles de la ciutat: Xiquets de Tarragona, Colla Jove, Xiquets del Serrallo i Castellers de Sant Pere i Sant Pau.


circdetarragona_AD
circdetarragona
Anterior
Següent
Per tal de poder millorar els nostres serveis utilitzem cookies de tercers. Si continua navegant considerarem que accepta la seva utilització. Més informació aquí. Tancar