loader
menu

CULTURA I PATRIMONI

L'Ajuntament se salta el seu propi programa i cancel·la l'entrada del Braç de Santa Tecla

Sergi Casado Cultura i patrimoni dimarts, 23 de setembre de 2014

La inestabilitat meteorològica preveia que la Professó del Braç de Santa Tecla podria ser més complicada del que és habitual. I així ha estat. La pluja ha tornat a aparèixer en la processó en honor a la Patrona, tot i que el que ningú preveia era que l'Ajuntament decidís suspendre-la de manera unilateral i sense avisar-ho a cap de les 28 entitats del Seguici.

Foto: facebook.com/susanaalvarez

Foto: facebook.com/susanaalvarez

Foto: facebook.com/susanaalvarez

Foto: facebook.com/susanaalvarez

Foto: facebook.com/susanaalvarez

La sortida de la professó ha començat amb un quart d'hora de retard, amb el Ball de Diables al capdavant i al darrere una representació de la Corporació Municipal amb el regidor Paco Zapater com a abanderat. Un cop el Ball de Diables ha arribat al Pla de la Seu, la Professó ha arrencat de manera oficial.

El Braç, però, no ha sortit, i tot feia preveure que l'acte quedaria reduït a una Entrada de les relíquies per dins de la Catedral i prou. Això és el que diu el programa de Santa Tecla en cas de pluja: "Si plogués un cop iniciada la professó, quan amainés es faria l'Entrada dins la Catedral". En el moment de la suspensió, cap a 1/4 de 9 del vespre, la pluja era minsa i al cap d'una estona ha deixat de ploure.

Els caps de colla de les entitats participants en el Seguici han rebut un sms de l'Ajuntament al seu mòbil, a les vuit tocades, en què els deia que continuessin i que en cinc minuts els donaria més informació. Però res de suspensió.

Cadascú ha interpretat el sms a la seva manera. Els Xiquets del Serrallo i els Castellers de Sant Pere i Sant Pau han fet marxa enrere i han tornat al Pla de la Seu. El Griu i la Moixiganga també hi eren a prop i s'hi han plantat en qüestió de poc temps. Fins i tot els castellers han començat a organitzar-se per fer els pilars.

Però, al cap d'uns minuts, amb el Seguici disgregat encara pels carrers de la Part Alta, el consistori ha anunciat la suspensió de la professó i també l'entrada del Braç. En base al que diu el programa del consistori, el gestor cultural tarragoní Jordi Bertran ha assegurat al Circ que si surt el Seguici l'entrada es pot fer amb el Braç dins de la Catedral i amb el Seguici dins o fora del temple, amb els grups de foc a fora".

I el Seguici no només ha sortit des de l'Ajuntament, sinó que fins i tot ha arribat al Pla de la Seu, cosa que significa que la processó havia començat.

Fins i tot, pels altaveus de la Catedral s'ha demanat a la gent que retirés les cadires de plàstic instal·lades al principi per tal de deixar espai per a les entitats. Tot eren dubtes i preguntes per al públic i per a les entitats. Tot apuntava que potser es faria entrar tot el Seguici dins la basílica, amb els grups de foc a fora, amb els pilars de les quatre colles. O potser, si deixava de ploure, es deixarien les relíquies de la Patrona al llindar de la Catedral, com també s'ha fet en algunes ocasions.

En aquesta ocasió, però, l'Ajuntament ha decidit que l'entrada del Braç havia quedat suspesa, incomplint el que anunciava el seu propi programa en cas de pluja.

Xiulades als politics i crits d'independència

La corporació municipal ha estat rebuda a la plaça de les Cols amb xiulets i algunes pancartes, i a crits d'independència. Al matí, en l'Anada a Ofici, alguns tarragonins han demanat poder votar el proper 9-N.

Segons ha pogut saber El Circ, la suspensió de la professó ha indignat moltes entitats del Seguici 28 i el debat a les xarxes socials és ben viu. Un cop suspès l'acte, l'Ajuntament ha enviat una nota pública en que deia el següent:

"L'Ajuntament de Tarragona Pel que fa a la Professó del Braç de Santa Tecla, informem que malgrat ha pogut lluir tot el Seguici s’ha hagut de suspendre en el moment de la sortida de la Relíquia amb motiu de la pluja i de la inestabilitat meterològica. Finalment només s’ha dut a terme el trasllat del Braç per l’interior de la Catedral fins a la capella.

Per la tinent d’alcalde de Festes Begoña Floria, “l’Entrada del Braç de Santa Tecla és un moment molt esperat i sóc savedora de la decepció que això ha suposat. Lamentablement, hi ha hagut un imponderable que és el temps amb una pluja intensa i persistent que ha fet difícil prendre decisions sobre una estructura tan complexa com el Seguici Popular que mou més de 3.000 persones”.


circdetarragona_AD
circdetarragona
Anterior
Següent
Per tal de poder millorar els nostres serveis utilitzem cookies de tercers. Si continua navegant considerarem que accepta la seva utilització. Més informació aquí. Tancar