loader
menu

CULTURA I PATRIMONI

Tripleta de 10 al Concurs

Jordi Bertran Cultura i patrimoni diumenge, 05 d'octubre de 2014

El 25è Concurs de Castells ha acabat amb la setena victòria consecutiva dels Castellers de Vilafranca. Venien a la plaça de favorits però, a diferència d’anys anteriors, havien caigut en diverses ocasions. Tot i així, pocs s’esperaven la lluita aferrissada que han plantejat la Vella de Valls i també la Jove de Tarragona, que s’ha mostrat audaç. (Clica AQUÍ per consultar la classificació final.)

Només 55 punts donen el triomf als Castellers de Vilafranca. Vella de Valls i Jove de Tgna assoleixen les millors actuacions de la seva història. Les colles tarragonines en 3a i 4a plaça per primer cop

Mentre la comunitat musulmana celebrava aquest cap de setmana la festa del xai, amb pregària, compra del xai, àpat familiar i regals per als menuts, el 25è Concurs de Castells ha tingut lloc a la plaça de Toros. Els Segadors, cantats i acompanyats amb gralla i timbal, han estat units a un mosaic de la senyera. A la llotja no hi eren ni el President de la Generalitat ni l’Alcalde de Tarragona, que han romàs ben a prop, a les escales, però no han presidit el moment. Per contra, aficionats i castellers han estat un clam, mentre la consciència d'algú de l’aparell socialista es removia en haver hagut d’assumir com a pròpia la iniciativa sobiranista a fer el mosaic. El país guanyava i sonaven els crits d’independència.

Primera ronda sense llenya

Els Castellers de Vilafranca, en el moment de recollir el primer premi. / concurs de castells

Una imatge del 3de10fm (c) de la Colla Jove de TGN. / Ajuntament de TGN

Una imatge del 3de10 fm (c) de la Colla Vella. /Ajuntament de TGN

Una imatge del 3de10fm (c) dels Verds. / Ajuntament de TGN

La primera ronda es desenvolupa en una hora i quart i sense llenya. La Vella vallenca aposta pel 4d9 amb folre i pilar, la màxima construcció que havien descarregat enguany, i la completen. La Joves descarrega el 5d9, que havien lluït per Sant Fèlix.

Els verds igualen la Vella i despleguen la seva banderola, que ocupa l’espai entre tres portes d’accés a l’arena. La xiulada de la plaça és monumental i evidencia la mala sintonia entre la plaça i els vilafranquins. Finalment, que els verds no aplaudeixin el 9d8 de la Jove de Tarragona, amb tres enxanetes, evidencia que els reconeixen com a rivals directes.

El 3d9 amb agulla vilafranquí
Amb la segona ronda arriben tres banderoles per reivindicar el dret a decidir, en una plaça que enguany l’Ajuntament de Tarragona no ha guarnit amb les tradicionals senyeres de Catalunya i de la ciutat. Els Castellers de la Vila de Gràcia ofereixen el 4 de 9 amb folre, el primer castell patit del dia.

Quan falten segons per a les 12 h del migdia la Vella vallenca carrega el 3 de 10 amb folre i manilles. La plaça s’afona amb una ovació de gala, inclosos els liles de la Jove. Silenci a les files verdes i a les de la Joves vallenca. Els Capgrossos de Mataró, esplèndids contribuint perquè la pinya no s’obri. Els vermells vallencs responen immediatament amb el 4 de 9 sense folre, carregat a Sant Fèlix. Quan el castell és pràcticament dalt, la canalla s’espanta, tira avall i el castell queda en intent desmuntat.

Els Xiquets de Tarragona proven una de les seves cartes: el 2 de 9 amb folre i manilles. La torre pateix i l’enxaneta puja massa lenta, fet que condueix a la primera llenya de la jornada. Són les 12.32 h i els serveis sanitaris i de protecció civil, eficients com sempre, evaqüen uns quants matalassers. Mals pronòstics per a la colla degana de Tarragona. Els vilafranquins descarreguen un contundent 3 de 9 amb folre i agulla, que acabarà sent clau per donar-los el mínim avantatge en la classificació final.

La plaça majoritàriament no aplaudeix, tot el contrari que passa davant l’incommensurable 5 de 9 amb folre de la Jove tarragonina, l’onzè consecutiu. A les 13.02, després d’1 hora i 47 minuts acaba la segona ronda, que acabarà sent la més llarga de les cinc.

Empat de dos de vuit

La tercera ronda ens porta el geni de la Vella vallenca atrevint-se amb el 2 de 8 sense folre, carregat per darrer cop el 2006. La rapidesa amb què tothom puja alhora recorda aquell primer i mític 2 de 9 amb folre i manilles a la plaça del Blat vallenca per Santa Úrsula de 1994 La delicadesa finíssima de l’enxaneta en els darrers instants de la coronació permet carregar la torre, abans que es trenqui. La Joves respon amb el segon intent de 4 de 9 sense folre, però la canalla, espantadissa, no arriba a pujar.

El 2 de 9 amb folre i manilles pren protagonisme amb l’intent dels Castellers de Sants que es trenca pel tronc quan l’enxaneta ja és a l’alçada de dosos, i amb el seu carregament per part dels Xiquets de Tarragona, un cop es parteix per quints. La caiguda, lletja i amb la segona tongada d’accidentats, acaba sent clau per a l’excel·lent classificació que obtindran els de la camissa ratllada.

Els vilafranquins proven el 2 de 8 sense folre, que pateix una forta sotragada en l’ascensió, es carrega i la canalla arrossega la torre per dalt, com ja els va succeir per Sant Fèlix amb el 3 de 10. Les notables assistències fan que l’afició vilafranquina no desplegui ara la banderola.

La ronda acaba amb l’intent de 3 de 9 amb folre i agulla de la Jove de Tarragona. És el primer cop que el proven i pateix mancances tècniques. El pilar ha tardat massa a pujar fins al punt que l’enxaneta s’ha hagut d’esperar per ocupar el setè pis i, just en col·locar-s’hi, la construcció s’ha enfonsat. Després d’una hora i 33 minuts s’acaba la tercera ronda. La Vella va al davant, Vilafranca en segon lloc i la Jove de Tarragona en tercer, posició de la qual ja no es mourà.

Doblet de tres de deu

A la quarta ronda la Vella renuncia a enlairar castell. Una llàstima perquè potser hauria tingut una possibilitat addicional per a la victòria. La ronda ens deixa dos sublims 3 de 10 amb folre carregats, el primer per part dels vilafranquins que novament cau per dalt, i el segon per part d’una Jove tarragonina en què la canalla es mostra genial i rapidíssima, tot i que també es trenca per dalt. El castell encara té més mèrit perquè arriba després de l’intent fallit del 3 de 9 amb folre i agulla.

La plaça, inclosa la Vella vallenca, aplaudeix els liles. A les 15.45 h el món casteller suma per primer cop en la història la tripleta de 3 de 10 amb tres colles diferents: una de Valls, una de Vilafranca i una de Tarragona. El mític triangle casteller és ben viu. La quarta ronda d’una hora i deu minuts dóna l’avantatge final als verds per 55 punts, la diferència entre el 3 de 9 amb pilar i el 4 de 9 amb pilar.

El triomf vilafranquí
La Vella vallenca encara prova el 4 de 9 sense folre, que els faria passar per davant els vilafranquins i faria moure fitxa als penedesencs. Després de desmuntar un cop el peu, el castell puja fins a sisens, però tot el pom de dalt es fa enrere i es desmunta.

La plaça els ovaciona. El concurs ja és, novament, de Vilafranca. L’afició del Penedès desplega la banderola i rep una nova xiulada. Per arrabassar alguna posició, la Joves vallenca prova el pilar de vuit amb folre i manilles, però, en un dia poc afortunat, queda en intent. Després de 45 minuts, la ronda més curta, a les 16.30 s’acaba el 25è Concurs de Castells.


circdetarragona_AD
circdetarragona
Anterior
Següent
Per tal de poder millorar els nostres serveis utilitzem cookies de tercers. Si continua navegant considerarem que accepta la seva utilització. Més informació aquí. Tancar