loader
menu

CIUTAT

L'entorn del pantà del Catllar ja té Pla d'acció de la Biodiversitat

El Circ Ciutat dilluns, 06 d'octubre de 2014

La diversitat d’hàbitats presents a l'entorn del pantà del Catllar (majoritàriament dominats pels forestals amb zones intersticials de conreus mediterranis extensius, semiabandonats, però encara d’especial interès per a la biodiversitat, com ara els garrofers, la vinya i l’olivera), el potencial d’espècies de fauna vertebrada lligats a aquest hàbitat, la presència de patrimoni etnològic, juntament amb les problemàtiques existents (risc d’incendis, abandonament de conreus, hiperfreqüentació…..) han portat a REPSOL a impulsar la redacció d’un Pla d’Actuació per a la Biodiversitat (PAB).

El pantà del Catllar. / repsol

Foto: Repsol

El PAB és un instrument voluntari que forma part de la política de responsabilitat social corporativa del grup i que ha estat finançat a través de la seva Fundació. Els redactors d’aquest PAB han estat la fundació Acció Natura (especialista en relacionar empresa i patrimoni natural) i la consultoria ambiental tarragonina Limonium.

Els objectius principals del PAB que es llisten a continuació emanen de la premissa/objectiu general de Conservació de la biodiversitat a la zona de l’embassament del Catllar.

- Valorització de les finques propietat de REPSOL i entorn proper i proposta de gestió adequada d’aquestes
- Conservació dels elements estructurals existents i construcció d’elements estructurals nous
- Millora i conservació d’hàbitats i fauna associada, entre la qual destaca la única parella d’àguila cuabarrada del Tarragonès
- Ordenació de l’ús públic i promoció d’un ús respectuós de l’espai
- Manteniment i gestió del projecte

Actualment s’està iniciant la implementació de la fase d’execució d’aquest Pla d’Acció, que ha de permetre posar en valor aquest territori i iniciar la gestió de l’espai inclòs a la Xarxa Natura 2000, com a ròtula entre els boscos de ribera del nord del riu Gaià, entre els quals hi ha l’Albereda de Santes Creus, i el seu tram baix, amb la Reserva Natural de Fauna Salvatge de la Desembocadura del Gaià.

Per a tal fi, s’ha instat a la signatura d’un acord de custòdia d’una part d’aquests terrenys amb l’entitat “Associació Mediambiental La Sínia” i per altra, en breu es començaran diverses de les accions incorporades al PAB, com la reducció del risc d’incendis forestals, la recuperació de masses abandonades de garrofers, la senyalització interpretativa, la construcció d’una torre de nidificació per espècies d’aus d’interès i l’eliminació d’espècies exòtiques invasores.

L’alcalde del Catllar, Antoni López, ha presidit l’acte, en el qual el Sr. Eduard Solé ha fet la presentació del Pla d’Acció per la Biodiversitat, redactat per la Fundació Acció Natura i la consultoria ambiental Limonium, S.L., i finançat per la Fundación Repsol. També s’ha presentat la proposta d’actuacions puntuals a desenvolupar durant els anys 2014 i 2015.

L'acte ha tingut lloc a l'Ajuntament del Catllar. Hèctor Hernández, coordinador de l’Associació Mediambiental La Sínia, ha fet una explicació del sentit, contingut i propòsit del conveni de custodia de terreny, que s’ha signat seguidament. Aquesta signatura del Conveni de Custodia de terrenys, entre Repsol i l’Associació Mediambiental La Sínia, l’han dut a terme Josep Francesc Font i Hèctor Hernández.

Durant l’acte, en diversos parlaments s’ha reconegut la importància del paper jugat per l’anterior alcalde, Josep Maria Gavaldà. L’acte ha esdevingut així un reconeixement públic de la seva implicació no només en el projecte presentat, sinó també en el conjunt de les actuacions dutes a terme en l’entorn del curs del riu Gaià.

Durant la fase de disseny i construcció de l’embassament del Catllar el 1975, destinat a subministrar aigua a Repsol, 500 hectàrees de terrenys mai foren inundats, a la capçalera de l’embassament i actualment són propietat de la companyia, i que es localitzen als termes municipals del Catllar, Vilabella, Vespella de Gaià, Salomó i Renau.

La importància ecològica d’aquests terrenys ve determinada pel fet que es troben inclosos en un espai natural protegit de la Xarxa Natura 2000 i, conseqüentment, en el marc del Pla d’Espais d’Interès Natural (PEIN) a nivell català. L’espai del “Riu Gaià” té el codi Xarxa Natura 2000 ES5140019 i és una Zona d’Especial Protecció per a les Aus (ZEPA) i Lloc d’Importància Comunitària (LIC) per a la resta d’espècies i hàbitats.


circdetarragona_AD
circdetarragona
Anterior
Següent
Per tal de poder millorar els nostres serveis utilitzem cookies de tercers. Si continua navegant considerarem que accepta la seva utilització. Més informació aquí. Tancar