loader
menu

CULTURA I PATRIMONI

TGN celebrarà una mostra de cinema d'alta muntanya

El Circ Cultura i patrimoni dimarts, 07 d'octubre de 2014

Des del 16 d'octubre i fins el 6 de novembre, la Diputació de Tarragona presenta la I Mostra de Cinema de Muntanya, amb pel·lícules sobre reconeguts alpinistes que es projectaran a l'Auditori Diputació, al Carrer Pere Martell. Sebastián Álvaro, Mike Horn, Catherine Destivelle i Reinhold Messner seran els protagonistes d'aquesta primera mostra que pretén consolidar-se com a activitat cultural a la ciutat.

A l'esquerra de la imatge, l'alpinista tarragoní Òscar Cadiach. / diputació de TGN

El 16 d'octubre, a les 19.30 h s'inaugura el cicle amb la pel·lícula Una vida al filo, de l'alpinista Sebastián Álvaro, que serà present a l'acte inaugural. Álvaro (1950) és periodista i creador dels documentals d'aventura Al filo de lo impossible, un dels programes de més prestigi de la televisió. Durant 30 anys ha estat el principal realitzador de documentals i cap d'expedicions d'aventures del país. Actualment, Álvaro, segueix impulsant i dirigint expedicions d'aventura d'alt nivell, alhora que coordina projectes d'ajuda humanitària al Nepal i el Pakistan.

El 23 d'octubre, a les 19.30 h serà el torn d'Arktos, le voyage intérieur de Mike Horn, un film de Raphaël Blanc. (Millor pel·lícula documental al Festival Movies Sport & TV 2005, Milan; Premi Festival Internacional de Pel·lícules d'Aventura de Mont-real 2005; millor pel·lícula documental Golden Phoenix 2005, Festival Explorimages Niça). Aquest film presenta un viatge en solitari del primer ésser humà que va viatjar al Cercle Àrtic sense transport motoritzat. La pel·lícula mostra amb la poesia de les imatges, les motivacions d'un dels grans aventurers del segle.

El 30 d'octubre, a les 19.30 h es projectarà Au-delà des cimes avec Catherine Destivelle, un film de Rémy Tezier. (Premi millor pel·lícula de Muntanya Festival de Cinema de Muntanya de BANFF de 2009, Canadà; Premi millor pel·lícula de Muntanya i millor guió Festival de Cinema de Muntanya de Torelló 2010; Premi a la millor pel·lícula del Festival de Cinema de Muntanya INFAFEST 2011, Miraflores-Lima. La protagonista d'aquest film, Catherine Destivelle és la primera dona que va fer en solitari el Pilar Bonatti a l'Aiguille du Dru (1990). Destivelle, que va revolucionar el món de la muntanya, aconsegueix apropar en aquest film, l'esperit de l'alpinisme a l'espectador.

La mostra clourà el 6 de novembre, a les 19.30 h, amb la pel·lícula Messner, d'Andreas Nickel, (Premi a la millor pel·lícula del Festival de Cinema de Muntanya de Torelló 2012; Premi a la millor direcció del Festival Internacional de Muntanya de Bilbao 2013). El film del realitzador alemany Andreas Nickel ofereix espectaculars imatges dels grans èxits del mític alpinista Reinhold Messner, considerat el millor alpinista de tots els temps. Creador de "l'alpinisme de la renúncia" (a l'oxigen artificial i als companys de corda), va ascendir l'Everest en solitari i sense oxigen artificial.

Totes les projeccions de la Mostra seran gratuïtes, amb entrada lliure, i s'emetran en versió original subtitulada.

Així s'ha donat a conèixer durant la roda de premsa que ha tingut lloc aquest migdia al Palau de la Diputació de Tarragona, on han pres part el vicepresident primer de la Diputació, Albert Vallvé; el coordinador de la I Mostra de Cinema de Muntanya, Pau Salas; l'alpinista Òscar Cadiach, i la cap del Servei de Cultura de l'Àrea del SAC (Servei d'Assistència al Ciutadà) de la Diputació de Tarragona, Pilar Casas.

Tal com ha assegurat Pau Salas, es tracta d'acostar al públic "els millors documentals de muntanya", films no comercialitzats que han estat guardonats als Festivals Internacionals de Cinema de Muntanya més importants. Salas ha manifestat que "és un honor poder presentar aquesta mostra, que esperem que, en un futur, es pugui consolidar".

Òscar Cadiach ha manifestat que després de comprovar la bona acollida que té, any rere any, el Cicle de Conferències de Muntanya, (que organitza la Diputació de Tarragona des de l'any 2008), la institució supramunicipal ha engegat aquest projecte "que pretén complementar el Cicle de Conferències i consolidar-se com una activitat cultural". Es tracta d'una mostra internacional, "que compta amb primeres espases" del món de l'alpinisme, procedents de diferents països.

Al seu torn, Albert Vallvé ha posat de manifest que "tot apunta a que la iniciativa sigui un èxit, atès que té tots els elements per ser-ho". Finalment, Pilar Casas ha explicat que l'Auditori de la Diputació funciona des del mes de novembre de 2013 com "un equipament al servei de la ciutat i de la demarcació" que, a banda d'acollir els concerts de l'Escola i Conservatori de Música de la Diputació, compta amb una programació cultural pròpia. La I Mostra de Cinema de Muntanya, juntament amb el Cicle de Conferències de Muntanya,-ha assegurat-, "esdevenen l'estrella del programa actual".


circdetarragona_AD
circdetarragona
Anterior
Següent
Per tal de poder millorar els nostres serveis utilitzem cookies de tercers. Si continua navegant considerarem que accepta la seva utilització. Més informació aquí. Tancar