loader
menu

CIUTAT

L'hospital de Santa Tecla encara no ha instruït cap treballador per atendre un possible cas d'Ebola

Sergi Casado Ciutat dijous, 09 d'octubre de 2014

L'Hospital de Santa Tecla encara no ha format cap dels seus treballadors per atendre, com estableix el protocol, un possible cas d'infectat del virus Ebola. Ni Metges, ni infermers i enfermeres, ni auxiliars, ni administratius, ni el servei de vigilància i tampoc el de la neteja. Ningú. Cap dels empleats ha estat instruït, quan, en canvi a l'altre gran hospital de la ciutat, el Joan XXIII, s'hi fa formació des del passat 24 de setembre.

Al Joan XXIII, en canvi, s'hi fa formació a metges i infermers des del passat 24 de setembre

Això és el que denuncia el sindicat CGT de la Tecla, menys de 48 hores després que s'ha detectar el primer cas d'infectat a l'estat espanyol. "No tenim coneixement de com caldria actuar en un cas de possible infectació. Només hi ha un protocol bàsic penjat a intranet, però res més", asseguren fonts del sindicat.

Foto: circdetarragona.com

L'única comunicació de la direcció amb els empleats va ser a l'assemblea informativa del passat 24 de setembre, però a Tarragona era mig festiu i l'assistència va ser escassa, han assegurat al Circ diverses fonts pròximes als treballadors de l'hospital. A més d'estar convocada el dia dels Pilars Caminant, tan sols estava adrfeçada als treballadors d'urgències i als caps de servei.

Tenint en compte que el servei d'urgències de Santa Tecla no disposa de cap vidre d'aïllament, "tampoc no es compleix el protocol de distància entre l'administrativa i el pacient, que és el primer contacte de tots i als administratius ningú no els ha format", assegura la CGT. Persones empleades dins de la Xarxa Santa Tecla, tant en l'àrea d'administració, com als auxiliars, així com entre els metges han assegurat al Circ que ningú encara no ha rebut cap formació per atendre un possible cas d'Ebola i com s'hauria de procedir.

Malgrat la denúncia efectuada pel sindicat, la Xarxa, en canvi, sí ha assegurat al Circ que la formació entre els diferents treballadors dels seus centres hospitalaris sí s'està duent a terme. Però no la Xarxa directament, ja que des del servei de premsa es va assegurar que ells no en sabien res i que l'interlocutor era el departament de Salut.

Això és el que va explicar al Circ el Delegat Territorial de Salut al Camp de Tarragona, Josep Mercadé: "Em diu el director de la Tecla (Xarxa) que ja fa dies que s'està treballant i que el personal que és susceptible de tractar un pacient amb possible cas d'Èvola ja l'estan formant".

Mercadé també ha detallat que "els dos hospitals ja han rebut els protocols d'actuació i ja han fet els seus propis protocols per al servei d'urgències. Un cas sospitós no hauria de passar d'Urgències". El màxim responsable territorial en matèria de Salut ha puntualitzat que "els detalls depenen de cada centre", en referència a que cada hospital elabora el seu propi protocol a partir del que li trasllada Salut, però que en realitat ve de l'Organització Mundial de la Salut (OMS).

"No es tracta de crear cap alarma, però sí d'informar la ciutadania. Entre els mateixos metges s'ho diuen: no sabrien com actuar davant d'un possible pacient infectat", expliquen fonts de la CGT de Santa Tecla, que consideren que a la Tecla des dels administratius fins els vigilants haurien de fer formació. "El pacient pot estar en contacte permanent amb gent", lamenta la CGT.

Al Joan XXIII, formació des del 24 de setembre

L'hospital universitari Joan XXIII, en canvi, sí està fent formació a metges i infermeres. Des de l'hospital es va explicar al Circ que "des de feia dies ja s'estava formant als treballadors". A diferència de la Tecla, al Joan XXIII sí es ve fent formació a metges, infermeres. En concret, des del passat 24 de setembre, una setmana després que se celebrés un comitè extraordinari de Salut Laboral.

"Allí ens van presentar el protocol d'actuació i s'estan fent cursos que duren unes dues hores", ha explicat la Delegada de prevenció de la CGT, Contxi de Tera. Tot i admetre que les coses s'estan fent bé, "seria millorable i l'exemple és el vestit amb que fem la demostració. No és el mateix que el que s'utilitza en realitat". També suggereix que es doni solucions i formació a la resta del personal. "I la resta del personal d'urgències, què fem si ens trobem amb casos al davant?", ha lamentat de Tera.

Fonts dels treballadors, però, també han assegurat al Circ que no tots els cursos duren dues hores, sinó que també n'hi ha de 30 minuts, i que no tots els participants es posen el vestit especial. També asseguren que no tothom se'l posa, sinó que els diuen que mirin com ho fa el company del costat i ja està, o recomanen anar en compte a l'hora de posar-se el vestit perquè no s'estripi.

A diferència de les urgències de l'hospital de Santa Tecla, el de Joan XXIII sí compta amb l'aïllament, però és de fusta amb transpiració.


circdetarragona_AD
circdetarragona
Anterior
Següent
Per tal de poder millorar els nostres serveis utilitzem cookies de tercers. Si continua navegant considerarem que accepta la seva utilització. Més informació aquí. Tancar