loader
menu

CULTURA I PATRIMONI

TGN queda fora de la Xarxa de Museus d'Art de Catalunya

Sergi Casado Cultura i patrimoni divendres, 17 d'octubre de 2014

Tarragona ha fet un pas enrere en matèria cultural. El Museu d'Art Modern de Tarragona (MAMT) ha quedat fora de la Xarxa de Museus d'Art de Catalunya; un col·lectiu encapçalat pel Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC) i que compta amb 13 museus d'art de la resta del país.

MAMT

Www.diputacidetarragona.cat

Són la Biblioteca-Museu Víctor Balaguer, de Vilanova i la Geltrú; el Museu d’Art de Girona; el Museu Episcopal de Vic; Museu Diocesà i Comarcal de Solsona; el Museu del Cau Ferrat, de Sitges; el Museu de la Garrotxa, d’Olot; el Museu d'Art Jaume Morera, de Lleida; el Museu de Lleida Diocesà i Comarcal; el Museu de l’Empordà, de Figueres; el Museu de Reus; el Museu de Valls; el Museu de Manresa i el Museu d'Art de Sabadell.

El MAMT, però, n'ha quedat exclòs. Des de la Diputació, que és l'administració propietària del Museu, el vicepresident i màxim responsable de l'àrea de Cultura, Albert Vallvé, ha explicat al Circ que les raons per les quals el museu tarragoni no és membre de la Xarxa són "dues objeccions que ens van posar des de la Secretaria del Museu Nacional d'Art de Catalunya".

Vallvé recorda que ells ja van fer la sol·lictud per entrar dins de la Xarxa fa temps, però que el passat 10 de setembre, el MNAC va informar a Presidència de la Diputació d'aquests "dos inconvenients", de caire administratiu i documental, i que calia resoldre si el Museu de Tarragona volia formar part de la Xarxa.

De moment, però, Tarragona no hi és, mentre que Reus i Valls sí han pogut integrar-se dins del grup de 13. Vallvé explica que "nosaltres ja els hem contestat que resoldrem les objecccions i que mostrem la ferma voluntat d'entrar a la Xarxa, i de manera provisional, fer-ho com a museu col·laborador

El Conseller de Cultura, Ferran Mascarell, el President del Museu Nacional d’Art de Catalunya, Miquel Roca, i els màxims representats de 13 museus d’art de Catalunya van signar el passat 16 d'octubre la constitució de la Xarxa; un ens que ha de facilitar polítiques comunes de protecció, recerca i coneixement del patrimoni, la formació dels professionals dels museus del país i la col·laboració dels membres de la xarxa en la realització de projectes conjunts.

Els objectius principals de la Xarxa de Museus d’Art de Catalunya són la millora en la documentació, coneixement i accessibilitat de les seves col·leccions, i el desplegament de programes de treball conjunts, dins del respecte de la missió específica de cada museu.

La Xarxa de Museus d’Art de Catalunya desplega el previst al Pla de Museus de Catalunya, que contempla l’ordenació dels museus registrats en quatre grans “constel·lacions de centres” o xarxes temàtiques, cada una encapçalada pel museu nacional de referència i en la qual hi són tots els museus catalans de cada un dels àmbits: història de l’art, història, contemporaneïtat, i ciències naturals.

En aquest sentit, el Pla preveu que el Museu Nacional sigui el centre de capçalera d’aquesta xarxa, que articula els museus d’art de Catalunya amb un esperit de complementarietat i de col·laboració entre ells. Així queda recollit en el Pla Estratègic del Museu Nacional d’Art de Catalunya 2013-2017.


circdetarragona_AD
circdetarragona
Anterior
Següent
Per tal de poder millorar els nostres serveis utilitzem cookies de tercers. Si continua navegant considerarem que accepta la seva utilització. Més informació aquí. Tancar