loader
menu

CIUTAT

Neix una nova tortuga babaua a la platja Llarga de TGN

El Circ Ciutat dimecres, 29 d'octubre de 2014

Ha hascut una nova tortuga babaua a la platja Llarga de Tarragona. A diferència del naixement més massiu d'ara fa uns dies, amb prop d'una trentena, en aquesta ocasió tan sols es tracta d'una única tortugueta. Gràcies al control i a l'acordonament de la zona per part dels tècnics de la Xarxa de Rescat de Fauna Marina i Agents Rurals del Departament d’Agricultura, la passada nit es va poder localitzar el lloc exacte on era el niu.

Una imatge de la nova tortuga nascuda la passada nit. / agricultura.cat

Rastre de les tortugues nascudes la nit de diumenge a dilluns. / agricultura.cat

Això ha permès comprovar com durant el vespre del dimarts va emergir a la superfície del niu una nova tortugueta, que va poder ser mesurada, pesada i de la qual es va extreure una mostra genètica per tal de conèixer més sobre aquesta espècie.

Es dóna la circumstància que investigacions recents de la Universitat de Barcelona, amb la qual la Xarxa de Rescat col·labora, han demostrat la història d’aquesta espècie lligada a colonitzacions i èpoques glacials, la qual cosa explicaria la seva distribució actual i ajudaria a preveure escenaris futurs.

Dades com les que s’extreguin tant del niu i les tortugues de la platja Llarga com la que va pondre a l’Arrabassada l'agost passat també a Tarragona i que ara es troben al Delta de l’Ebre permetran contribuir a saber més sobre aquesta espècie declarada amenaçada d’extinció, ara ja comprovada com a nidificant de forma natural a les costes de Catalunya.

El passat dilluns, uns particulars van trobar tortuguetes prop de l’aigua, indici inequívoc de la reproducció a la zona, i la recerca efectuada ha permès de localitzar, per segon cop enguany, un niu a les comarques de Tarragona, un fet inaudit fins ara i d’una rellevància extraordinària en el context dels esforços per a protegir aquesta espècie amenaçada.

La troballa del niu permetrà recuperar en els propers dies les closques dels ous que van eclosionar i intentar el rescat tant d’ous que puguin ser viables com de tortuguetes que no hagin pogut arribar a la superfície i dur-los al centres de recuperació de la Generalitat.

La sortida de tortuguetes dels nius d’aquesta espècie no s’esdevé només durant un únic dia i normalment pot durar fins i tot gairebé una setmana. És per això que el personal de la Xarxa de Rescat avalua la situació i segueix el desenvolupament d’aquest episodi sobre el terreny i en contacte permanent amb els millors especialistes en la matèria de Catalunya.

La tortuga que va fer aquesta posta a la Platja Llarga hauria sigut anterior, entre una setmana i quinze dies es calcula, a la que va fer una tortuga a la platja de l’Arrabassada, també a Tarragona el passat 25 d’agost a la nit. En aquella ocasió membres de la Xarxa de Fauna Marina van trobar el niu, van desenterrar 89 ous i els van traslladar a una zona més protegida i menys freqüentada del Parc Natural del Delta de l’Ebre.

Aquests ous estan en el seu dia 64 d’incubació i el Departament d’Agricultura està monitoritzant aquesta posta que té controlada periòdicament.


circdetarragona_AD
circdetarragona
Anterior
Següent
Per tal de poder millorar els nostres serveis utilitzem cookies de tercers. Si continua navegant considerarem que accepta la seva utilització. Més informació aquí. Tancar