loader
menu

CIUTAT

El manteniment del Jardí Vertical de la Tabacalera costarà a TGN prop de 25.000 euros a l'any

Sergi Casado Ciutat dimarts, 11 de novembre de 2014

Dos anys han estat suficients per comprovar que no tots els projectes que s'emparen en el concepte smart city són rendibles a Tarragona. I el pitjor és que l'assenyalat és l'Smart Parc Tabacalera, on hi llueix el Jardí Vertical, el segon jardí d'aquestes característiques més gran d'Europa.

Foto: circdetarragona.com

Tot i tractar-se d'un equipament intel·ligent, el cert és que mantenir-lo costa cada any prop de 25.000 euros; una quantitat poc apropiada si es té en compte que és intel·ligent i produeix estalvi d'energia. El problema resideix en què els dos anys de garantia que figuraven en el contracte amb l'empresa Urbaser ja es van acabar fa mesos i la feina al jardí no s'atura, cosa que significa més despesa.

El Jardí Vertical es va inaugurar el 23 de maig de 2012 i va costar 3,3 milions d'euros, finançats tots per un dels fons estatals promoguts per Zapatero. Tot i que està concebut com un equipament "referent en la gestió intel·ligent de l'aigua", com diu l'Ajuntament en el seu web municipal, la factura que s'haurà de començar a pagar cada any per l'equipament icona del concepte smart city és d'uns 25.000 euros.

Fins ara, les tasques de manteniment les realitzava l'empresa Urbaser, però fonts del Circ han explicat que fa mesos que el contracte va expirar i que la vegetació podria començar a notar la falta d'aigua. Es dona la casualitat que Urbaser té adjudicat també el manteniment de totes les zones verdes de la ciutat, tot i que l'obra i la gestió del jardí vertical pertanyien a un contracte a banda que ja ha finalitzat.

El consistori, però, encara té marge legal per negociar amb l'empresa i poder pactar l'ampliació de la concessió. En qualsevol cas, el cost de manteniment és el que és i qui l'ha d'assumir és l'Ajuntament.

El Circ ha preguntat al consistori sobre la qüestió i fonts municipals han admès que el manteniment anual de l'Smart Parc Tabacalera sí ronda els 25.000 euros. Des del consistori també s'ha explicat que s'està en converses amb l'empresa Urbaser perquè ampliï el contracte de manteniment i es confia que es puguin tancar aviat.

Fonts consultades pel Circ van assegurar que els problemes podrien venir d'una canonada i que això fa que l'aigua de reg surti bruta i afecti les plantes. Des del consistori han assegurat que l'"únic problema actual" és la reparació de la rotura d'un canal, i que Urbaser ja està arreglant".

Eficient, intel·ligent i premiat

Segons figura en el web de l'Ajuntament de Tarragona, "el jardí de l'Espai Tabacalera reutilitza les aigües residuals del clavegueram i l'aigua de pluja per regar els més d'11.000 metres quadrats de parc urbà". I això "permet que dels 21 milions de litres d’aigua de boca que la ciutat consumeix en un dia, se'n reaprofitin 26.000, un estalvi directe d’aigua potable".

En el web també s'afegeix que "per acomplir amb aquest repte, s’apliquen tecnologies i pràctiques innovadores de depuració i regeneració d’aigües residuals urbanes i de gestió de les aigües provinents de la pluja".

A més, l'any passat, el Jardí Vertical va guanyar, ex aequo, el premi Territorio & Màrqueting; un guardó que va compartir amb Bilbao per la transformació de la ciutat.


circdetarragona_AD
circdetarragona
Anterior
Següent
Per tal de poder millorar els nostres serveis utilitzem cookies de tercers. Si continua navegant considerarem que accepta la seva utilització. Més informació aquí. Tancar