loader
menu

CIUTAT

Un informe alerta de la sagnia econòmica que suposa mantenir el Jardí Vertical de la Tabacalera i recomana desmuntar-lo

Sergi Casado Ciutat dijous, 13 de novembre de 2014

S'imaginen que existeixi un informe fet per professionals que recomani desmuntar el Jardí Vertical de Tarragona perquè ni és eficient, ni sostenible i que si es manté caldrà justificar l'alta inversió que s'hi haurà de fer durant els pròxims anys per mantenir-lo en perfectes condicions?

Una imatge de l'Smart Parc Tabacalera, i en primer terme, el Jardí Vertical. / circdetarragona.com

Així de demolidor és un informe encarrega per l'agrupació local de Ciutadans de Tarragona i elaborat per experts i professionals amb coneixements dins del sector.

Segons ha pogut saber El Circ, l'estudi recomana fins i tot desmuntar el Jardí Vertical, un dels bucs insígnia del concepte smart city. Així de clar.

És la solució més dràstica, però en base a l'estudi, també seria la més raonable.Tot desmuntat, excepte el jardí horitzontal. Fent això, l'estudi apunta que a més "caldria justificar el mal funcionament del sistema, el seu alt cost energètic, la seva No ecologia i que no és sostenible, a més dels seus alts costos de manteniment".

Des del punt de vista "ideològic", l'estudi afirma que desmuntar-lo seria "l'opció més correcta, però l'oposició a aquesta actuació seria més agressiva".

Això, però, també generaria controvèrsia perquè segons l'estudi "caldria justificar perquè es desmunta un sistema que va costar molts diners".

Pantalla verda vertical com a alternativa

Com a barrera vertical, l'informe proposa "plantar una trentena d'arbres" per fer una "pantalla verda vertical" davant de l'edifici, i que aquesta "sí seria sostenible i ecològica".

Amb aquesta actuació, l'informe assenyala que "et carregues la idea smart" del govern municipal actual.

El cost anual de manteniment ordinari de l'Smart Parc Tabacalera rondaria els 60.000 euros; una quantitat, a priori, molt superior als 25.000 euros que van admetre fonts municipals respecte el cost anual per mantenir una zona verda que hauria de tenir un cost residual.

També desglossa altres despeses "no conegudes", però que podrien arribar a ser "quantificables", i que apujarien la factura del manteniment.

L'informe és exhaustiu i detallat i apunta altres actuacions perquè la despesa no vagi a més. Això suposaria "No fer res", segons l'informe, és a dir, "anar aportant recursos a mesura que el sistema ho demandi". Però l'anàlisi també alerta que "no fer res seria una continuïtat i caldria justificar perquè es continua" (amb el Jardí).

A més, recomana als responsables polítics que en el cas que decideixi tirar endavant "han de vendre bé que l'alt cost de la inversió justifica la seva conservació". En algun moment, l'informe també recorda l'"efecte demostratiu de l'aplicació de la tecnologia al medi ambient", i que en el cas del Jardí Vertical no està funcionant.

Enlluernats pels comercials

El grup de professionats que ha elaborat l'informe encarregat per Ciutadans conclou que "senzillament, a Tarragona s'han deixat enlluernar pels comercials que van vendre el producte". El Jardí Vertical, el més gran d'Europa, es va inaugurar el maig de l'any 2012 i va costar 3,3 milions d'euros, tots finançats per un dels fons estatals concedits durant el govern de Zapatero.

Durant els dos primers anys, el manteniment del complex ha anat a càrrec de l'empresa adjudicatària, Urbaser. Ara, però el contracte ha finalitzat i el consistori tarragoní negocia perquè Urbaser, que ja porta el manteniment de les zones verdes tarragonines, continuï fent-se càrrec del complex.

Finalment, l'informe desglossa que l'Smart Parc Tabacalera de no té ni "disseny artístic, ni capacitat estalviadora d'energia de l'edifici, ni accés físic a l'estructura", com tampoc una avaluació completa dels alts costos de manteniment d'una superfície de 3.200 metres quadrats.

El consistori dubta de les intencions de l'informe

Fonts municipals han explicat al Circ que "dubtem de la veracitat i les intencions de l'informe perquè no quadren ni amb la informació tècnica ni amb els costos reals." Des de l'Ajuntament, a més, recorden que "aquesta obra (el Jardí Vertical) ha estat premiada i reconeguda".


circdetarragona_AD
circdetarragona
Anterior
Següent
Per tal de poder millorar els nostres serveis utilitzem cookies de tercers. Si continua navegant considerarem que accepta la seva utilització. Més informació aquí. Tancar