loader
menu

CIUTAT

Tarragona només permetrà vendre souvenirs al carrer si promocionen la ciutat i el seu patrimoni

Sergi Casado Ciutat dilluns, 17 de novembre de 2014

Tarragona per fi posarà ordre al desgavell que regna actualment en l'ocupació de la via pública i del tipus de productes que venen alguns establiments comercials al carrer. Fins ara, aquest control, senzillament no es feia. i segons va explicar personal de l'àrea de Mobilitat de l'Ajuntament a diferents comerciants de la ciutat, fins ara només 24 negocis de la ciutat pagaven per ocupació de via pública, quan el número, de ben segur, és molt superior.

Un stand del carrer Major, a la Part Alta, amb un expositor amb tot de promoció de Barcelona. / circdetarragona.com

A partir de l'1 de gener per fi entrarà en vigència el nou reglament. A tota la ciutat només es podran instal·lar extensions comercials de quatre productes: agroalimentaris, principalment fruita i verdura; flors i plantes, premsa i papereria i articles de promoció turística.

En aquest últim punt, la nova normativa aprovada pel consistori, i adjuntada en un document, deixa clar que els souvenirs exposats a la via pública tarragonina han de ser "productes adreçats principalment a la promoció turística de la ciutat i difusió dels seus valors patrimonials i culturals".

Només promoció de Tarragona i del seu patrimoni

Això vol dir que fora publicitat gratuïta d'altres ciutats o elements que no s'ajustin a la difusió dels valors culturals i històrics de la ciutat. Tal com s'observa en una imatge captada el passat diumenge en un element de venda al carrer Major, al cor de la Part Alta tot l'expositor estava carregat amb souvenirs amb el nom de Barcelona.

Això, sí, la nova normativa també admet l’exposició d’articles "que facin referència a la cultura popular i tradicions de Catalunya". En principi, doncs, res de toros i objectes similars, que resten condemnades a vendre's només a l'interior del recinte.

Els objectes i productes permesos seran de petit format com postals, pins, didals o imants. De manera excepcional, productes artesanals sempre i quan la seva singularitat o qualitat artística sigui compatible amb l’entorn, segons recull la normativa.

Queden expressament prohibits, articles d’esport com sabatilles, equipaments esportius, etc.; articles de vestir i complements com samarretes, cinturons, bosses, ulleres, gorres, barrets, etc.; articles de platja com ombrel·les, banyadors, tovalloles, cremes, etc.; jocs i joguines; parament i ornaments per la llar com plats, tasses, cendrers, i similars.

Pel que fa al nucli antic tarragoní, en la normativa s'admet que a Tarragona li falta un Pla d'Usos Comercials, i per això, el nou reglament té un "caràcter més restrictiu i específic en base a criteris d’idoneïtat, compatibilitat, preferències d’usos o els específicament derivats de la protecció del patrimoni cultural en l’àmbit del Centre Històric de la ciutat."

Dins del casc antic prevaldrà com a criteri general l’alliberament de façanes per a garantir la mobilitat dels transeünts i evitar l’obstrucció dels itineraris practicables.

Fora cavallets

Segons la normativa, a partir de l'1 de gener no estaran permeses les ocupacions amb cavallets, cartells o qualsevol altre suport o element d’anunci o promoció de l’establiment, tret quan siguin elements integrants en la superfície d’exposició i, per tant, constin a la memòria tècnica aprovada.

Les sol·licituds d’ocupació es demanaran per trimestres naturals, que és el període mínim d’ocupació. Tanmateix, l’autorització i liquidació tindrà caràcter anual, per la qual cosa el sol·licitant haurà d’indicar en la mateixa sol·licitud la superfície desitjada per a cadascun dels quatre trimestres, que pot ser diferent segons el període trimestral.

No es podran col·locar fora de l’establiment, barres, màquines dispensadores tipus “vending”, neveres o congeladors, ni qualsevol altre mena d’expositor o dispensador de productes alimentaris.

Sancions de fins a 400 euros

El no compliment de les presents condicions, principalment, pel que fa al material exposat, a l’excés d’ocupació respecte la superfície autoritzada, horaris d’obertura i tancament, neteja i decòrum, es consideraran infraccions de caràcter greu tipificades a l’article 26 de l’Ordenança general de convivència ciutadana i ús dels espais públics de Tarragona, sancionades amb multa de fins a 400 euros.

La separació mínima entre el límit de l’ocupació i la calçada serà de 0’40m en els casos en que en aquesta no existeixi l’estacionament. L’ocupació podrà tenir la llargada de la façana del local. S’estudiaran en detall sol·licituds que proposin ocupar més metres lineals sempre i quan no s’interfereixin altres activitats o prioritats de pas.


Documents

Condicions extensions comercials TGN


circdetarragona_AD
circdetarragona
Anterior
Següent
Per tal de poder millorar els nostres serveis utilitzem cookies de tercers. Si continua navegant considerarem que accepta la seva utilització. Més informació aquí. Tancar