loader
menu

CULTURA I PATRIMONI

La figura d'August, epicentre del segon Congrès d'Arqueologia i Món Antic de TGN del 26 al 29-N

El Circ Cultura i patrimoni dilluns, 17 de novembre de 2014

Del 26 a 29 de novembre de 2014 tindrà lloc a Tarragona el Segon Congrés Internacional d’Arqueologia i Món Antic, Tàrraco Biennal. El certamen, organitzat per la Fundació Privada Mútua Catalana, es titula "August i les províncies occidentals. 2000 aniversari de la mort d’August" i gira al voltant de la figura de l'emperador ja que enguany es commemora el bimil·lenari de la seva mort. (consulta la programació al Circdelacultura.com i descarr

Foto: Fundació Mútua Privada Catalana

Foto: circdetarragona.com

El tret de sortida del congrés serà el dimecres 26 amb la sessió inaugural a les 9.30h. La seu escollida és el Palau Firal i de Congressos de Tarragona i durant tres intensos dies reunirà experts vinguts d’arreu d’Europa per intercanviar impressions. De moment, ja n'hi ha més d'un centenar de persones inscrites

En l'acte de presentació de la Tarraco Biennal, el director de l'Institut Català d'Arqueologia Clàssica i membre del comitè científic, Joan Gómez Pallarès, ha remarcat la importància d'una iniciativa que compta alhora amb "el suport de la societat civil i les institucions públiques" i ha avançat que al congrés es presentaran novetats arqueològiques i es parlarà molt de "les transformacions urbanístiques que va promoure August des de Tarraco en tot el món romà".

El president de la fundació, Joan Josep Marca, ha manifestat la voluntat de "consolidar el certamen" i oferir a Tarragona "una trobada científica de primer nivell". La regidora de Patrimoni, Carme Crespo, ha recordat que la biennal va arrencar el 2012 i el director territorial de Cultura, Jordi Agràs, ha remarcat el rigor de les ponències.

Els congressos internacionals Tàrraco Biennal són una iniciativa de la Fundació Privada Mútua Catalana i compten amb el suport de l'Ajuntament de Tarragona, la Diputació de Tarragona, Port de Tarragona, Repsol i FIATC. Hi participen totes les institucions lligades a la conservació del patrimoni històric i arqueològic de la ciutat de Tarragona, l'antiga Tàrraco.

Són reunions que es convoquen cada dos anys amb l’objectiu de reunir experts en història antiga i arqueologia per potenciar els estudis d’una ciutat Patrimoni de la Humanitat com és la Tarragona romana amb resultats acadèmics publicats en els anys intermedis.

Aquests congressos es van iniciar l'any 2012 amb una primera reunió titulada Govern i societat a la Hispània Romana. Novetats epigràfiques i van servir d'homenatge a l'obra del professor Géza Alföldy, gran especialista en les inscripcions romanes de Tarraco. Aquest any celebrem la segona edició.

Consulta tota la programació del Congrès a circdelacultura.com, i descarrega't de franc, la seva app còmoda i funcional.

Un comitè científic de renom

El congrés compta amb un comitè científic de primer nivell format per Francesc Tarrats, director del Museu Nacional Arqueològic de Tarragona, Maria Adserias i Maite Miró, dels Serveis Territorials de Cultura de la Generalitat de Catalunya; Lluís Balart i Lluís Piñol, del Museu d’Història de Tarragona; Andreu Muñoz, director del Museu Bíblic de l’Arquebisbat de Tarragona i Francesc Barriach, en representació de la Reial Societat Arqueològica Tarraconense.

També en formen part el professors Joan Gómez Pallarès, director de l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica; Joaquin Ruiz de Arbulo, catedràtic d’Arqueologia de la Universitat Rovira i Virgili; Isabel Rodà, catedràtica d’Arqueologia de la Universitat Autònoma de Barcelona. També en formen part Joan Josep Marca, Antoni Pujol, Ramon Marrugat i Francesc Roig, són patrons de la Fundació Privada Mútua Catalana. Jordi López Vilar, de l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica, és el secretari del congrés.

La trobada està articulada en diferents sessions científiques amb tres eixos temàtics, un per dia: 'Un món en transformació', 'La Hispània d’August' i 'Tarraco'. A cada eix temàtic hi ha dues ponències marc i un seguit de comunicacions. En total es podran veure sis ponències, 56 comunicacions i 12 pòsters. Cal destacar que tres ponències estan obertes al públic, concretament la realitzada pels professors Ricardo Mar i Patrizio Pensabene el dia 26 a les 19 hores, el dia 27 la sessió del professor Manuel Bendala a les 19 hores i per últim la ponència del professor Thomas Schattner el dia 28 també a les 19 hores.


circdetarragona_AD
circdetarragona
Anterior
Següent
Per tal de poder millorar els nostres serveis utilitzem cookies de tercers. Si continua navegant considerarem que accepta la seva utilització. Més informació aquí. Tancar