loader
menu

CIUTAT

TGN i Reus s'alien per connectar els seus campus universitaris amb transport públic

El Circ Ciutat dilluns, 24 de novembre de 2014

Tarragona i Reus treballaran plegats per aconseguir un servei de transport públic entre els seus dos campus universitaris. Aquesta ha estat un dels principals anuncis dels dos alcaldes després de la segona cimera bilateral entre les dues ciutats que s'ha celebrat al Pavelló dels Distingits de l'Institut Pere Mata de Reus.

Una imatge dels regidors de TGN i Reus participants en la cimera bilateral TGN-Reus. / ajuntament de Reus

Foto: circdetarragona.com

En la cimera s'ha posat de relleu el treball conjunt dels dos regidors, especialment en el marc de l’Autoritat Territorial de Mobilitat del Camp de Tarragona (ATM), i que està donant resultats pel que fa a l’anàlisi, diagnosi i proposta d’accions per afrontar els principals reptes de les dues ciutats i del territori.

En la cimera s'ha acordat traslladar al director general de l’ATM un seguit d’opcions per cobrir les necessitats de comunicació amb transport públic entre els campus universitaris de Reus i Tarragona a través dels propis serveis municipals de les dues ciutats o bé de l’empresa concessionària de la línia Tarragona – Reus.

Ara s’està a l’espera que l’ATM analitzi les opcions i doni una resposta als dos ajuntaments. En qualsevol cas, des de les dues ciutats es proposa una modificació de la legislació vigent al Parlament de Catalunya per fer possible aquesta millora. Mentre aquesta modificació no sigui una realitat, els dos municipis buscaran solucions provisionals que estiguin al seu abast.

S'ha destacat també que els bons resultats del servei públic entre les dues ciutats durant els darrers dos anys confirmen que s’està treballant en la bona direcció. L’augment de la freqüència del servei ha suposat un important augment de viatgers.

Les dues regidories defensen una posició comuna davant l’ATM en el desenvolupament del Pla de Mobilitat de Camp de Tarragona, que impulsa la Generalitat. Es considera que aquest Pla ha de tenir en Reus i Tarragona els principals pols de definició.

Pel que fa a la distribució per àmbits de treball, els resultats de la reunió s’han concretat en mesures i accions diverses:

Recorreguts comuns de Patrimoni

Les dues regidories treballen en la definició d’un recorregut patrimonial i de natura per a vianants i ciclistes d’uns 15 quilòmetres que uniria una zona de masos de gran valor arquitectònic de Reus amb el Pont del Diable de Tarragona, passant per Centcelles, a Constantí, municipi amb què ja s’han fet els primers contactes.

Tercer Fil

Els dos consistoris mantenen davant el Ministeri de Foment el mateix criteri ja conegut sobre le Tercer Fil. En aquest sentit, s'ha acordat fer arribar una carta conjunta al Ministeri de Foment tot demanant que s'acceleri el Tercer Fil i en què s'expressa la preocupació pels endarreriments d'aquesta infraestructura.

El desenvolupament de les rodalies ferroviàries és una de les qüestions en què els dos ajuntaments comparteixen criteris. Reus treballa en la reivindicació de la ubicació d’un baixador ferroviari a la zona de Bellisens, una experiència pilot de millora de la connectivitat amb tren dins de la ciutat que té el suport de l’Ajuntament de Tarragona, que ho considera un projecte que es pot aplicar al seu terme municipal.

En aquest sentit, Tarragona proposa també fer baixadors a la zona de Ponent i a la zona de Llevant. Els dos ajuntaments consideren que aquestes millores afavoriran l'ús del servei de rodalies i han destacat el bon funcionament que està tenint la línia de rodalies entre el Vendrell i Cambrils.

Pisos buits i habitatge assequible

Reus ha posat a disposició de Tarragona la seva experiència amb el Servei d’Assessorament del Deute Hipotecari, com a mecanisme molt útil de suport a les persones amb dificultats. També es comparteix informació i experiències en relació a estratègies i plans municipals per posar a l’abast dels ciutadans els habitatges buits que són propietat d’empreses i entitats financeres.

Taula de pobresa energètica

Es continua treballant en àmbits com la coordinació entre administracions i empreses subministradores, la formació específica per a treballadors socials en matèria energètica i el foment de convenis per evitar el tall del subministrament en cas de factures impagades. En aquest sentit, es coordina l’acció de les taules existents a Reus i Tarragona i pròximament es formalitzarà aquesta coordinació a través d'un conveni.

Aliança turística

L’aliança turística en què participa Reus amb Salou, Cambrils, Vila-seca i la Pineda ha incorporat la ciutat de Tarragona a les reunions tècniques en què es treballa la planificació i posterior execució d’accions turístiques, a fi i efecte d’enirquir la proposta turística conjunta amb tot el patrimoni romà, medieval i modernista d’aquesta ciutat.

En l’àmbit del turisme, es treballa per coordinar la presència i propostes que s’han de portar a fires turístiques rellevants, com és el cas de la fira Fitur de Madrid. D’altra banda, es col·labora per afavorir el màxim d’atracció i repercussió de la presència de creuers al port de Tarragona perquè beneficiï les dues ciutats. En aquest sentit, Reus s'incorporarà a la Taula de Creuers existent.

Cultura, festes i 2017

S’ha compartit la presència d’elements del seguici de les dues ciutats a diferents esdeveniments festius de Reus i Tarragona, com és el cas de la trobada d’Àligues festives que s’ha fet recentment a Reus.

S’impulsa l’organització d’unes jornades que reflexionin sobre les arrels mediterrànies dels seguicis festius locals, de manera que es puguin emmarcar dins els projectes dels Jocs del Mediterrani i de Reus Capital de la Cultura Catalana 2017.

Esports
S’ha impulsat una comissió tècnica mixta que ha definit un primer paquet de temes per analitzar:

Avaluació de la cooperació i la funcionalitat amb motiu de l’organització del Campionat del Món de Patinatge realitzat a Reus el passat octubre.

Estudi de propostes per a la generació de sinèrgies en la gestió esportiva d’activitats, projectes i programes esportius dels dos municipis.

Aprofundiment del coneixement i la recerca d’estratègies per aprofitar les potencialitats de l’esport com a sector econòmic i de creació d’ocupació.

Seguiment de l’organització dels Jocs del Mediterrani Tarragona 2017.

Empresa i Ocupació

Durant aquests mesos, els regidors responsables d’aquest àmbit han desenvolupat línies de treball que s’han concretat en un seguit d’accions i propostes:

Acceleradora Start-up Catalunya Sud. Les dues ciutats s’han coordinat per convertir-la en una eina de territori. Després que la Generalitat decidís situar aquest servei a Reus, aquesta ciutat va cedir la selecció de la persona responsable de la gerència a la ciutat de Tarragona. Els resultats i el balanç que se’n fa tant del funcionament com del nivell d’entesa és molt positiu.

Fòrum Business Angels Tarragona/Reus. Organitzat conjuntament a Tarragona entre les dues ciutats. Se’n fa un balanç molt positiu i se’n preveu una nova edició l’any vinent a Reus.

Fundació Tarragona Smart Cities. S’integrarà al Cluster TIC Catalunya Sud i liderarà el seu grup de treball en “smart cities”.

Projectes d’Especialització i Competitivitat Territorial (PECT). Treballar conjuntament per obtenir un projecte compartit dins el programa europeu PECT, de manera que pugui abastar l’àmbit territorial de les dues ciutats i que combini les fortaleses d’ambdós municipis (TIC + Química o bé Port + Agroalimentari).

Networkings conjunts. Redessa organitza un “networking” trimestral orientat a empreses del seu àmbit d’influència (Baix Camp, Priorat, Terra Alta, Conca de Barberà). Es proposa organitzar dos “networkings” l’any conjuntament entre Redessa i Tarragona Impulsa (un a cada ciutat) que posin en contacte empreses de les dues ciutats i dels respectius àmbits de referència.

"Posar en comú objectius i necessitats"

La comissió ha validat l’aplicació de diferents propostes que es van presentar durant la primera reunió i que afecten la Taula Social (especialment pel que fa a la pobresa energètica i l’habitatge social), la Taula de Mobilitat (amb l’acord per permetre l’accés de les dues companyies d’autobús municipals als respectius termes municipals i la defensa de la temporalitat del “tercer fil” ferroviari) i ha posat damunt la taula noves accions en diferents àmbits, com ara l’econòmic, en què s’ha decidit treballar per integrar la Fundació Tarragona Smart Cities al Cluster TIC de Reus, entre d'altres mesures.

L’ alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros, ha destacat de la segona Comissió Bilateral el treball desenvolupat en els àmbits de l’atenció a les persones, la mobilitat i la reactivació econòmica, “els municipis tenim molta feina a fer i el que tractem en aquesta Comissió és posar en comú objectius i necessitats, per tirar-los endavant. En aquest sentit, a Tarragona fa temps que hi estem treballant, fem projectes de futur, però sempre lligats a les persones i a peu de carrer. Perquè aquests projectes han de tenir una repercussió directa en la millora de la vida de les persones, en els serveis, en els equipaments, en l’economia i en el seu benestar, en cas contrari, no aportarien res i es quedarien en titulars als mitjans de comunicació.”

Per la seva part, l'alcalde de Reus, Carles Pellicer, ha destacat “el compromís adquirit per les dues ciutats per treballar conjuntament en benefici de la ciutadania dels dos municipis” i també ha fet un esment especial a “la important feina realitzada en els darrers mesos per part dels equips dels dos governs municipals i els regidors que en formen part, als quals cal reconèixer la voluntat de cooperar i compartir informació, experiències i iniciatives per fer possible la millora de la qualitat de vida dels nostres ciutadans”.


circdetarragona_AD
circdetarragona
Anterior
Següent
Per tal de poder millorar els nostres serveis utilitzem cookies de tercers. Si continua navegant considerarem que accepta la seva utilització. Més informació aquí. Tancar