loader
menu

CULTURA I PATRIMONI

L'Ajuntament posa a la venda els pisos del Metropol i aparca l'Arxiu Jujol

Sergi Casado Cultura i patrimoni dijous, 07 de febrer de 2013

L'Arxiu Jujol haurà de continuar esperant. L'Ajuntament de Tarragona ha aparcat el projecte per la mala conjuntura econòmica i perquè, segons fonts de la regidoria de Cultura, Patrimoni i Festes, durant el 2013 es donarà prioritat al patrimoni, però no s'engegaran nous projectes. Una de les mostres que donen a entendre que la idea està aturada és que l'espai on tenia previst ubicar-lo, els pisos que hi ha just damunt del teatre Metropol, estan a la venda, encara que no s'hi hagi colocat cap cartell que ho anunciï. És un element més del patrimoni municipal que el consistori ha posat a l'aparador per mirar d'aconseguir recursos, atesa la tensió de tresoreria actual a causa de l'impagament d'altres administracions. El bloc ja està totalment buit després que el darrer inquilí que hi havia, de lloguer, ja va marxar.

Imatge de la façana del teatre Metropol, obra de Jujol, i a dalt, el bloc de pisos. / circdetarragona.com

Imatge de la façana del teatre Metropol, obra de Jujol, i a dalt, el bloc de pisos. / circdetarragona.com

Imatge de la façana del teatre Metropol, i a dalt, els pisos propietat de l'Ajuntament. / circdetarragona.com

D'aquesta manera, es posa fre a un projecte que hauria de servir per engrandir el nom i la trajectòria de l'arquitecte que va dissenyar el Metropol. De fet, durant el centenari de la inauguració del teatre, l'any 2010, la figura de Jujol va servir com a asquer perquè l'actor nord-americà John Malkovich, un enamorat del genial arquitecte, visités Tarragona i atorgués prestigi als actes i l'Ajuntament ho vengués com un esdeveniment de primer nivell. Sense Jujol, la presència de Malkovich hauria resultat molt més complicada. Tot i així, la presència del actor nord-americà va generar crítiques pel dispendi econòmic del seu caixet.

Tot i la confirmació, per part del consistori, de que el projecte ha quedat aparcat, la família Jujol no en tenia cap constància. "Estem dolguts perquè ningú no ens ha dit res. És una falta d'atenció enorme perquè crèiem que la idea tirava endavant, encara que fa temps que no teníem notícies de l'Ajuntament", lamenta Josep Maria Jujol, fill de l'arquitecte. Per la seva banda, l'arquitecte Josep Llinars, autor de la restauració del Metropol i amic de la família Jujol, tampoc no sabia que el projecte per fer l'Arxiu Jujol, just al damunt del teatre, hagi quedat en un calaix. Llinars assegura que "farà cosa d'un any i mig vaig portar a l'Ajuntament de Tarragona un estudi de viabilitat del projecte", però que, des de llavors, ningú del consistori tarragoní no s'ha posat en contacte ni amb el fill de Jujol ni amb ningú de la família.

En qualsevol cas, la família Jujol entèn que, atès el període actual, el projecte perfectament s'hauria pogut revisar i refer aplicant criteris "raonables", segons indica Llinars.

La proposta inicial consistia en ocupar tot l'edifici que hi ha just damunt del Metropol amb diferents estances per tal de distribuir tots els elements que es creuen rellevants de la vida i obra de Jujol que actualment es troben a la casa familiar dels Pallaresos. Fins i tot, també es va estudiar la possibilitat de traslladar cap a Tarragona l'arxiu de Jujol que ara hi ha al Col·legi d'Arquitectes de Barcelona.

De moment, tot aturat.


circdetarragona_AD
circdetarragona
Anterior
Següent
Per tal de poder millorar els nostres serveis utilitzem cookies de tercers. Si continua navegant considerarem que accepta la seva utilització. Més informació aquí. Tancar