loader
menu

CULTURA I PATRIMONI

El Govern declara Bé Cultural d'Interès Nacional el Teatre Romà i les termes públiques de TGN

El Circ Cultura i patrimoni dimarts, 30 de desembre de 2014

El Govern ha aprovat declarar Bé Cultural d'Interès Nacional el Teatre Romà i les termes públiques de Tarragona i l'àrea monumental annexa. Aquesta declaració té com a finalitat protegir un espai emblemàtic que reuneix valors arqueològics, històrics, arquitectònics i culturals rellevants. El Govern ha aprovat dues categories de protecció.

Una imatge del Teatre Romà. / foto: circdetarragona.com

En primer lloc, la de monument històric, que fa referència al teatre i a les termes públiques, i per a les quals s'ha traçat una delimitació ajustades a les restes conegudes. En segon lloc, la categoria de zona arqueològica, que engloba els dos monuments històrics i també l'àrea monumental annexa.

El conjunt està situat a la Part Baixa de Tarragona, amb el Circ i l'amfiteatre, un sector densament urbanitzat des del segle II aC, per la seva proximitat al moll portuari i al fòrum de la colònia. Va ser construït el segle I aprofitant un pendent del terreny que unia el barri portuari amb la part central de la ciutat per a la cavea. Les excavacions al solar del teatre han proporcionat nombroses restes arquitectòniques, com la fonamentació de la façana exterior de la cavea, un criptopòrtic anular i diversos murs radials associats al mateix, 'l'orchestra' i les primeres grades, la part central del 'proscenium' i el 'parascenium' occidental, incloent la façana lateral.

L'estudi i l'anàlisi interpretativa de les restes arquitectòniques de les termes públiques ha constatat que es tracta d'uns banys públics de tipologia imperial, fet que situa el conjunt com el segon de les termes imperials conegut a la península ibèrica, juntament amb la dels Arcs I de Clúnia. La hipòtesi es basa en l'envergadura de les estances i l'anàlisi global de la planta arquitectònica teòrica, que defineix una successió canònica de sales a partir d'un eix axial, composta per una natatio, un 'frigidarium' tripartit amb dues piscines simètriques, un possible 'trepidarium' i un 'caldarium'.

Els treballs arqueològics van començar el 1885 quan van aparèixer les grades del teatre quan es desmuntava l'antic hort del convent de Caputxins. Des de llavors i fins el 2013 es van anar succeint diverses campanyes d'excavacions arqueològiques, de consolidació, restauració i conservació, condicionament i també museïtzació.


circdetarragona_AD
circdetarragona
Anterior
Següent
Per tal de poder millorar els nostres serveis utilitzem cookies de tercers. Si continua navegant considerarem que accepta la seva utilització. Més informació aquí. Tancar