loader
menu

CIUTAT

Salut obre un expedient per la mort del pacient infartat del Joan XXIII mentre era traslladat a Bellvitge

El Circ Ciutat dimecres, 07 de gener de 2015

El darrer cas de mort per infart a l'hospital Joan XXIII amb vinculació directa a la limitació horària del Servei d'Hemodinàmica ha tornat a posar el focus d'atenció en la demanda perquè estigui oberta les 24 hores. El Departament de Salut ha obert un expedient informatiu per la mort del pacient mentre era traslladat a l'hospital de Bellvitge.

Circdetarragona.com

Foto;: circdedetarragona.com

Foto: tarragonaradio.cat

La vídua del pacient, en declaracions a l'Agencia Catalana de Notícies, ha reiterat que "es va perdre molt de temps en el trasllat" i que en el cas que el Servei d'Hemodinàmica de l'hospital tarragoní hagués estat obert, "es podria haver salvat". També ha explicat que tan sols es tractava de 120 minuts i que si els metges van decidir traslladar-lo fins a Bellvitge, és senyal que creien que el podrien salvar.

En aquest aspecte, la vídua ha agraït als metges els dos intents per salvar el seu marit, de camí cap a Barcelona, a l'ambulància, "però el problema va ser el temps. Amb el Servei d'Hemodinàmica obert als quinze minuts ja l'haurien traslladat a planta".

A més, ha lamentat que la mort del seu marit hagi de servir novament com a reclam per exigir a l departament de Salut que tingui obert el Servei d'Hemodinàmica del Joan XXIII les 24 hores, i no com fins ara, quan a partir de les 20h es tanca fins les 8 del matí de l'endemà.

Els fets van transcendir arran d'una doble denúncia per part de la Fundació Mare Terra i la Coordinadora d'Entitats del Camp de Tarragona.

La CGT demana dimissions

La Secció Sindical de la CGT a l’Hospital Joan XXIII ha lamentat "profundament" la mort per infart d’Enrique G. quan justament ara fa tres anys, al gener del 2012, la CGT va començar la lluita en conèixer la notícia del pacient Felipe Ribas, que amb valentia va denunciar públicament la seva peregrinació i les mancances que esm patien i que se segueixen patint.

La CGT explica que "des d’aleshores hem desenvolupat diferents accions reivindicatives, tancament, taules informatives, recollida de signatures i lliurament al Departament de Sanitat de la Generalitat: més de 16.000 en vam aconseguir, que van culminar amb una ampliació horària, però que sempre hem mantingut que és clarament insuficient, com evidencia aquest trist cas que demostra aquesta necessitat de disposar de la Unitat d’ Hemodinàmica cardíaca oberta les 24h dels 365 dies de l’any, com ara també ha reconegut el propi Hospital .

També cal comptar amb l’ informe d’Activació del Codi Infart, fet pel Cap Territorial del SEM a Tarragona l’any 2009, i amb l’últim informe sobre el Rendiment assistencial i científic del Codi IAM a l’Acadèmia de Ciències Mèdiques, de l’abril de 2014. Tots recolzen la necessitat de la reivindicació, i les xifres del balanç efectuat pel propi conseller de Sanitat posen de relleu que hi ha un increment de cassos atesos durant les hores en què s’ha ampliat el servei.

Per això, les 12 hores en què no funciona Hemodinàmica s’està deixant d’atendre el 58% dels IAM amb elevació de ST de ciutadans que es poden veure afectats per codis d’infart, la qual cosa suposa un greuge comparatiu en relació als ciutadans que viuen en l’àrea d’influència d’hospitals amb atenció durant les 24 hores.

Des de la CGT, "entenem que l’obligació que correspon al Govern de la Generalitat és assumir la responsabilitat d’aquest lamentable fet, que presenti la dimissió qui correspongui (potser el conseller Boi Ruiz com a màxim responsable) per no haver atès tantes demandes i tan reiterades, i prendre les mesures immediates per solucionar aquest greuge comparatiu dels ciutadans de les comarques de Tarragona obrint la Unitat d’ Hemodinàmica Cardíaca les 24h a l’Hospital Joan XXIII de Tarragona."

D'altra banda, la diputada al Parlament per ICV-EUiA, Hortènsia Grau, demanarà expliacions en seu parlamentària per tots els fets i recordarà que al febrer de 2013 ja van demanar que s'obrís 24 hores.


circdetarragona_AD
circdetarragona
Anterior
Següent
Per tal de poder millorar els nostres serveis utilitzem cookies de tercers. Si continua navegant considerarem que accepta la seva utilització. Més informació aquí. Tancar