loader
menu

CULTURA I PATRIMONI

Tarragona comença a posar en valor el seu Call Jueu

El Circ Cultura i patrimoni dijous, 08 de gener de 2015

Un cop acabats els treballs de rehabilitació a Ca La Garsa i del seu entorn, amb la plaça dels Àngels i Rovellat, l'Ajuntament de Tarragona ha anunciat que s'està elaborant una ruta dels jueus a la ciutat. I també que estudiaran delimitar el Call Jueu amb una pavimentació singular, com ja tenen altres espais de la ciutat, com el Fòrum Romà o el Circ romà.

Una imatge de l'interior de Ca La Garsa. Foto: Mauri

Així ho ha explicat la regidora de Patrimoni, Carme Crespo, durant la presentació dels treballs realitzats des del juliol de l'any passat.

De moment, el consistori ha endreçat Ca La Garsa i el seu entorn pròxim; una actuació que entra dins del Pla especial per a la Part Alta. Entre els treballs desenvolupats cal destacar que s’ha desmuntat la tanca perimetral de separació de Ca La Garsa i s’ha tornat a col·locar fins arribar a tocar la façana, així queda més integrada a la plaça, i també s’han consolidat els arcs i l’estructura de l’interior.

També s’ha reposat el paviment d’una part de la plaça del Rovellat i s’ha projectat la il·luminació de tot el conjunt. A la plaça dels Àngels s’ha fet la reposició integral del paviment. Prèviament, Ematsa va arranjar els sistemes d’aigua i clavegueram.

Museïzació

La raó d'expropiar l'edifici, catalogat com a Bé Cultural d'Interès Local (BCIL), era convertir-lo en un centre cultural que expliqués la presència jueva a la ciutat, ja que Ca la Garsa va ser construïda al cor de l'antic call jueu i és el vestigi més important que es conserva d'aquella època a la ciutat. Des de l'adquisició, l'any 2007, via expropiació forçosa (569.000 euros), l'Ajuntament tan sols hi havia fet treballs de consolidació d'urgència.

A nivell patrimonial, aquest racó de la Part Alta és una zona arqueològicament molt important i rica, doncs està entre la muralla i els murs del fòrum provincial i, a més, compta amb la presència de Ca la Garsa. El conjunt correspon a un edifici medieval dels S XIII-XIV i es va construir sobre un edifici visigòtic de grans dimensions. A l’edat mitjana seria un dels casals més importants del call jueu de Tarragona i donava a la plaça de la jueria o dels Àngels.

El call de Tarragona es formava per una sèrie de carrerons amb accessos independents de la resta de la ciutat, que aprofitaven les portelles romanes de la muralla. La seva proximitat al castell del rei mostra que estaven sota la seva jurisdicció.

Amb el nou pla especial de la Part Alta un dels espais a posar en valor és el call jueu, així com plantejar un tractament unitari en les rehabilitacions de les cases, posar en valor els elements que puguin sortir amb el temps, com arcades, elements singulars, etc, o com la portella sels jueus, etcètera. Un dels temes és una pavimentacio singular del call que marqui els seus límits, com tenim per exemple amb els paviments del fòrum provincial, el circ i d’altres.

Aquest projecte, que ha durat uns sis mesos i ha tingut un cost de 100.000€, ha estat cofinançat també pel Servei d’Ocupació de Catalunya i el Fons Social Europeu.


circdetarragona_AD
circdetarragona
Anterior
Següent
Per tal de poder millorar els nostres serveis utilitzem cookies de tercers. Si continua navegant considerarem que accepta la seva utilització. Més informació aquí. Tancar