loader
menu

CIUTAT

La Fundació SGAE finançarà amb 6.000 euros la recerca d'una doctorand de la URV

El Circ Ciutat dimecres, 28 de gener de 2015

Una estudiant de doctorat en Economia i Empresa de la URV ha rebut el premi d'investigació de la Fundació SGAE a la realització de tesis doctorals. Es tracta d'Eva Coll, membre també del Centre de recerca en Economia Industrial i Economia Pública (CREIP).

Foto: urv

El seu projecte “Essays on location patterns of creative industries”, dirigida pel Dr. Josep Maria Arauzo, ha estat seleccionat com un dels dos projectes de tesis doctorals finançats en 6.000 euros per aquesta fundació, que dóna suport a investigacions que fan referència al mercat cultural actual de les arts escèniques, musicals, audiovisuals o multimèdia en l’àmbit espanyol o iberoamericà. A banda d’aquests dos ajuts, la Fundació premia també la millor tesis doctoral i el millor treball de recerca relacionat amb aquests mateixos àmbits.

El projecte té com a objectiu l’anàlisi i la identificació dels factors que possibiliten la implantació i el creixement de les indústries culturals i creatives a escala local.

A partir de la base que a nivell local les activitats creatives i culturals tenen una gran potencialitat en termes de, per exemple, regeneració urbana, competitivitat regional, projecció internacional i capacitat d’atraure fluxos d’inversió i visitants, els resultats de la recerca haurien de permetre disposar d’un seguit d'actuacions concretes.

La recerca es divideix en tres subprojectes. El primer pretén identificar els factors determinants de localització de les empreses creatives –al conjunt de municipis catalans- i comparar-los amb els de les empreses que pertanyen a altres sectors d’activitat. El segon consisteix en una anàlisi de la concentració d’activitats relacionades amb les arts escèniques, musicals, audiovisuals o multimèdia a Barcelona. Finalment, el tercer subprojecte es concentra en el sector de la moda i pretén analitzar la dimensió i extensió geogràfica de les economies d’aglomeració –els beneficis econòmics fruit de la concentració sectorial- en el sector de l’alta costura a París.

La majoria de tesis de la URV són en anglès

El 57% de les tesis llegides durant el curs 2013-14 van ser redactades en la llengua de Shakespeare. La segona llengua en percentatge de tesis és el castellà, amb un 26%, i la tercera és el català, amb un 14,3%. Un 2,2% de tesis es van elaborar en altres llengües (francès, italià i portuguès).

L'evolució de les llengües de les tesis a la URV marca una clara tendència a l'increment progressiu de l'anglès, des del 4,1% del curs 1999-2000 fins al 57% del curs passat. La llengua anglesa va superar el català en percentatge de tesis el curs 2005-06 i va desbancar la que era fins aleshores la primera llengua, el castellà, el 2009-10.

Aquestes dades indiquen que la recerca és un dels àmbits universitaris on l'anglès té un paper més rellevant i, alhora, on el català té uns índexs més baixos d'ús. A banda de les tesis, altres indicadors lingüístics de recerca presenten un comportament semblant: és el cas dels articles de revistes i les publicacions en congressos. Els percentatges de publicacions en llibres mostren, però, un predomini del castellà.

Joan Pedrerol, nou president del Consell Social

D'altra banda, el dimecres 28 ha tingut lloc l'acte de presa de possessió del nou president del Consell Social de la URV, Joan Pedrerol. El conseller Andreu Mas-Colell ha presidit l’acte acompanyat pel secretari d’Universitats i Recerca Antoni Castellà.


circdetarragona_AD
circdetarragona
Anterior
Següent
Per tal de poder millorar els nostres serveis utilitzem cookies de tercers. Si continua navegant considerarem que accepta la seva utilització. Més informació aquí. Tancar