loader
menu

CULTURA I PATRIMONI

La Colla Jove de TGN s'endú el premi 'Moment casteller de la temporada' amb el 3d10fm del Concurs

El Circ Cultura i patrimoni dissabte, 31 de gener de 2015

La Colla Jove Xiquets de Tarragona ha estat una de les grans triomfadores de la IX Nit de Castells, la gala anual organitzada per la revista Castells al Centre Cultural de Valls, en la qual s'ha endut tres guardons. La colla de Cós del Bou ha estat reconeguda amb "El Moment casteller de la temporada", que premia un castell realitzat la temporada anterior, i que, per la seva dificultat, resultat o valor, mereix un reconeixement especial.

Una imatge del 3de10fm del Concurs.

3de10fm de la Jove al Concurs. /foto: @filma-t-produccions

Atorgat pels cronistes castellers i que té als cronistes castellers com a jurat– ha estat per al 3de10 amb folre i manilles, carregat per la Colla Jove Xiquets de Tarragona al Concurs, pel simbolisme que el va distingir, el marc en què es va produir, l’efecte sorpresa que el va acompanyar i la culminació d’una trajectòria espectacular.

Distincions també per als Xiquets i SPiSP

La Jove de Tarragona també ha estat reconeguda als nous Premis Baròmetre –que distingeix les colles que han pujat un pis el seu nivell històric, junt amb les colles: Castellers de Sants, Xiquets de Tarragona i Castellers de Barcelona, Castellers de Sant Pere i Sant Pau, Castellers de Sant Vicenç, Vailets de l’Empordà, Brivalls de Cornudella, Castellers de l’Alt Maresme i Castellers de les Roquetes.

El tercer premi per a la Jove ha estat compartit. Es tracta del premi a una Iniciativa social, que reconeix una pràctica en el món casteller que ha destacat positivament pel seu impacte social, i que ha estat per a la Base de dades de la Coordinadora de Colles Castellers i la Colla Jove Xiquets de Tarragona perquè constitueix un "corpus de referènci"a per a l’estadística i la història dels castells.

Premi a la Trajectòria, cap a Vilafranca

Els premis de la Nit de Castells han estat força repartits i han contemplat bona part de la realitat plural actual del món casteller. El Premi a la Trajectòria, probablement el més emotiu a les successives Nits de Castells, ha estat per al vilafranquí Josep Sala, fundador l’any 1969 dels Castellers de Barcelona i una referència absoluta en la colla degana de la capital.

La plaça del Blat, plaça de la Temporada

El Premi Plaça de la temporada ha estat per a la plaça del Blat de Valls, el quilòmetre 0, per ser un escenari únic –bressol dels castells d’història bicentenària–, on les actuacions d’alt nivell de les dues colles locals es continuen vivint una intensitat genuïna, com es va copsar l’any passat en la tercera ronda de Sant Joan sota la pluja a la diada de Santa Úrsula.

El Premi Ambaixador Castells l’ha obtingut Òmnium Cultural, per la campanya Catalans want to vote. Human Towers for Democracy, celebrada el 8 de juny del 2014, on més de 5.000 castellers van aixecar castells a vuit capitals europees i altres poblacions del món.

El premi L’aleta, que concedeix la Coordinadora de Colles Castellers de Catalunya i que distingeix la millor acció formativa en relació amb la canalla, l’ha guanyat el projecte Junts anem més lluny, dels Castellers de Sabadell, que desenvolupa una metodologia d’assaig que combina aspectes tècnics i psicològics, i crea dinàmiques estructurades, lúdiques i motivadores.

Les colles que han protagonitzat darrerament salts importants també han estat protagonistes a la Nit. El Premi Colla de la temporada (amb un jurat integrat per les colles de gamma extra i que premia una colla que no és d’aquest grup) ha estat ex-aequo per als Castellers de la Vila de Gràcia (que ja el van guanyar l’any passat) i els Nens del Vendrell. En tots dos casos s’ha valorat la seva progressió i la projecció de futur.

La cerimònia ha maridat els castells amb diferents disciplines artístiques conduïdes per la vilafranquina Jordina Biosca. Coincidint amb el fet que l’Assemblea General de les Nacions Unides ha declarat el 2015 Any Internacional de la Llum i les Tecnologies basades en la Llum i que la ciutat de Valls té en l’advocació de la Candela la seva particular celebració de la llum, Biosca li ha atorgat un paper molt destacat gràcies a la participació de l’artista visual Sílvia Isach. La part musical ha anat a càrrec del pianista Ismael Dueñas.

Durant la Nit al quilòmetre zero del món casteller, la Revista Castells s’ha presentat l’Anuari Castells 2015, que reuneix dades, reportatges, entrevistes i anàlisis del món casteller actual, en la ciutat bressol dels castells on s'aixeca el Museu Casteller de Catalunya. La fotografia de portada d'aquesta publicació recull els pilaners de les nou colles de gamma extra en els terrenys en obres del Museu Casteller.


circdetarragona_AD
circdetarragona
Anterior
Següent
Per tal de poder millorar els nostres serveis utilitzem cookies de tercers. Si continua navegant considerarem que accepta la seva utilització. Més informació aquí. Tancar