loader
menu

CIUTAT

TGN projecta un Museu de la Química d'excel·lència internacional

Sergi Casado Ciutat dimecres, 04 de febrer de 2015

L'edifici del Banc d'Espanya de Tarragona es convertirà en el gran Museu de la Química. Serà un gran espai de referència nacional i estatal i fins i tot internacional i s'integrarà dins de la xarxa del Museu Nacional de la Ciència. A part de l'Ajuntament, del projecte també en formaran part la URV, a través de l'Institut Català d'Investigació de la Química (ICIQ) i l'Associacio d'empreses químiques de Tarragona (AEQT).

Foto: Representants de totes les institucions signants del conveni, amb l'alcalde i el regidor Tarrés. / mauri

Foto: mauri

Foto: circdetarragona.com

Tot serà, perquè, ni hi ha calendari, ni pressupost, ni projecte, ni com serà la gestió. De moment, només hi ha l'acord signat avui entre l'alcalde Ballesteros i les institucions i associacions abans esmentades. De fons, en una pantalla es podia llegir "Acord pel Chemical Experience Center", tot i que el futur Museu de la Química encara no té nom.

"És el km 0 de la posada en marxa d'una iniciativa que ha de donar moltes alegries a Tarragona", ha començat dient l'alcalde. Abans que li preguntessin, Ballesteros ha justificat que s'hagi accelerat la signatura del conveni "per no semblar una proposta electoral, però el projecte és tant important i cabdal per a Tarragona...".

Ara ja no hi ha marxa enrere. Enrere queda el projecte per a ubicar-hi un gran centre d'interpretació de la Tàrraco Romana, aturat per la falta d'inversió de la Generalitat en el Consorci per a la Tarraco Romana, un organisme extingut oficialment enguany. Però ara, el que es busca amb el Museu de la Química és el "turisme industrial", com ha defensat l'alcalde, i recordant que és un dels pilars definits en el Pla Tarragona 2022.

La superficie que ocupa el Banc d'Espanya és d'uns 4.500 metres quadrats tot i que d'acord amb les condicions del solar, es podria arribar a construir fins als 7.500, segons s'ha assegurat durant la firma del conveni. La satisfacció entre els signants ha estat comú.

Dins de la xarxa del Museu de la Ciència

La idea que es té del nou museu tarragoní va molt més enllà d'un estil clàssic. Es buscarà l'excel·lència, de la mà de la Química, i gràcies a les sinèrgies de tots els estaments que hi han confluït n'haurà de sortir un producte de qualitat. "Serà modèl·lic, innovador i mostrarà la tradició industrial química de Tarragona i de Catalunya", ha explicat el director del Museu de la Ciència, Jaume Perarnau. El nou equipament tarragoní s'integrarà dins de la xarxa que formen 26 museus, també de tradició industrial, arreu de Catalunya.

El Museu de la Ciència i de la Tècnica també col·laborarà en l’àmbit del disseny i podrà aportar la definició dels criteris museístic que han de presidir la construcció del futur museu; també prestarà fons museístics respecte a la ciència química.

L'espai també està obert a l'esponsorització. Ho ha explicat després l'alcalde, orgullós que amb el futur Museu de la Química, "quedarem aliniats perfectament dins del vector de la química". Quant al possible calendari d'execució del projecte, en aquesta ocasió, Ballesteros ha estat cautelós: "Si us donéssim dates, us enganyaríem".

La URV, la docència

La Universitat Rovira i Virgili assessorarà en l’àmbit de la docència i la recerca química i col·laborarà en la programació d’exposicions i programes d’ensenyament relacionats amb materials i fons museístics respecte a la química i ciències i tecnologies relacionades. El vicerector de Política Científica, Josep Manel Ricart, ha recordat que a l'estat no hi ha cap. Llavors ha citat diversos museus d'arreu del món, com Filadelfia, Nova York, Alemanya i Hongria, per exemplificar que el que s'instal·larà a la rambla Nova serà d'excel·lència mundial.

El paper de l'AEQT

L’Associació Empresarial Química de Tarragona prestarà eventualment materials i fons museístics, donarà suport a les activitats que s’hi desenvolupin i assessorarà en la investigació i el desenvolupament de nous productes en l’àmbit de la química. El seu president, Jesús Loma Osorio, ha posat en valor el paper de les empreses químiques i el convenciment que TGN és el lloc ideal: "Per què a Tarragona? Doncs perquè el 25 per cent de l'activitat industrial química d'Espanya es fa a Tarragona".

L’ Institut Català d’Investigació Química

L'ICIQ assessorarà en el camp de la investigació química. Col·laborarà en la prestació d’eventuals materials i fons museístics i donarà suport a l’organització d’activitats auxiliars de la museïtzació, com ara tallers, trobades científiques, conferències, etc.


circdetarragona_AD
circdetarragona
Anterior
Següent
Per tal de poder millorar els nostres serveis utilitzem cookies de tercers. Si continua navegant considerarem que accepta la seva utilització. Més informació aquí. Tancar