loader
menu

CULTURA I PATRIMONI

L'IPHES exposarà per primer cop a Tarragona amb la mostra 'Europa ara fa un milió d'anys'

El Circ Cultura i patrimoni dijous, 05 de febrer de 2015

L'Institut de Paleoecologia Humana i Evolució Social (IPHES) exposarà per primer cop a Tarragona. Gràcies a Europe Direct TGN, la Volta llarga del Circ Romà acollirà l’exposició itinerant 'Europa ara fa un milió d'anys' després d'haver-se exhibit a Calella, Barcelona, Lleida, Sant Cugat, Rubí, Sant Joan d’Arties, Ascó, Reus, La Canonja i L'Espluga de Francolí.

L’exposició es podrà visitar a partir del proper dia 11 de febrer i fins a mitjans de març.

Europa fa un milió d'anys mostra a través de plafons i reproduccions, com es van configurar progressivament els actuals continents i com les variacions climàtiques van determinar l’aparició d’una vegetació i fauna específiques –entre elles l’espècie humana- en diferents localitzacions geogràfiques.

L’exposició permet que el visitant conegui com era el continent europeu d’ara fa un milió d’anys, un territori en el qual convivien animals ara mítics, com el tigre dents de sabre, amb l’Homo antecessor, en un ecosistema semblant a l’actual sabana africana. Així, comprovem com el continent tenia una gran diversitat de plantes i animals, alguns d’ells ja extingits.

El muntatge expositiu d’Europa fa un milió d'anys convida el visitant a participar en aquesta investigació del passat. Inclou recreacions de paisatges de l’època i grans escenografies que permeten que el públic conegui quin era l’ecosistema d’ara fa un milió d’anys i com era la fauna que l’habitava.

Entre els objectes destacats de l’exposició hi ha les reproduccions a escala d’un Homotherium latidens, un gran felí, i de dos individus de l’espècie humana d’ara fa un milió d’anys, l’Homo antecessor.

La mostra ha estat produïda per l’Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social (IPHES), amb la col·laboració de la Fundación Española para la Ciencia y la Tecnología (FECYT).

El vincle del municipi amb la temàtica de l’exposició és evident, ja que molt a prop, es troba el jaciment del Barranc de la Boella. Descobert per Salvador Vilaseca i excavat actualment per l’equip de l’IPHES, amb seu a Tarragona, representa el paradigma dels jaciments prehistòrics catalans del Plistocè Inferior, període de la prehistòria molt poc conegut al nostre territori.

L’exposició trasllada el visitant als orígens de la vida al planeta terra. Ens mostra com varen configurar-se de forma progressiva els actuals continents i com les diferents variacions climàtiques van determinar l’aparició, en diferents localitzacions geogràfiques, d’una vegetació i fauna específiques, entre elles l’espècie humana anomenada Homo antecessor, la més antiga d’Europa i les restes de la que es trobaren a Atapuerca.circdetarragona_AD
circdetarragona
Anterior
Següent
Per tal de poder millorar els nostres serveis utilitzem cookies de tercers. Si continua navegant considerarem que accepta la seva utilització. Més informació aquí. Tancar