loader
menu

CIUTAT

El catedràtic tarragoní Sergio Nasarre, nou convidat de prestigi al Centenari de la Cambra de la Propietat

El Circ Ciutat dissabte, 21 de febrer de 2015

La Cambra de la Propietat Urbana va tornar a tenir un convidat de luxe per seguir celebrant el seu Centenari. El Catedràtic de la URV Sergio Nasarre, agafant el relleu de l'alpinista Òscar Cadiach i de l'economista Gay de Liébana, va impartir la conferència "Més protecció davant dels desnonaments", en la qual va radiografiar els canvis normatius de la reforma del Codi de Consum de Catalunya per millorar la protecció de les persones que demanen un prèstec hipotecari i evitar en el futur una crisi social com la que encara s’està patint amb els desnonaments.

Sergio Nasarre. / cambra de la propietat

Nasarre amb el president de la Cambra, Agustí Pujol. / cambra

L’acte estava emmarcat en el cicle de debats organitzat per l’entitat local dins el programa de celebració del seu centenari (1915-2015).

Després de recordar que Espanya és l’estat europeu a on s’han produït més desnonaments en els darrers anys (130.000 entre el 2010 i el 2013), Nasarre va afirmar que la nova llei catalana, aprovada pel Parlament i que ha d’entrar en vigor el proper mes d’abril, “canvia les regles” i marcarà “un abans i un després”. El professor de Dret Civil i director de la càtedra d’habitatge de la Universitat Rovira i Virgili (URV) va destacar que l’esperit de la normativa, a on hi ha participat de forma directe el seu equip, és crear un sistema “d’accés responsable al crédit i de “prevenció” de situacions posteriors d’impagament.

Entre les novetats de la llei destaquen la prohibició als bancs de concedir prèstecs hipotecaris a clients que no els puguin reparar. Per tenir aquesta informació, les entitats bancàries hauran de fer previament una evaluació obligatòria del demandant (ingressos passats i presents i previsions de futur, historial laboral, etc).

També s’incrementen les obligacions dels notaris, que hauran d’informar i advertir al comprador de tot el que comporten els documents que ha de signar, des d’un punt de vista jurídic i econòmic. A més, la publicitat dels prèstecs hipotecaris haurà d’incloure advertiments sobre els riscos de l’endeutament per al patrimoni de les persones i serà obligatòria la mediació entre les dues parts abans d’iniciar un desnonament.

Nasarre va advertir que aquesta llei podria ser recorreguda al Tribunal Constitucional pel Govern espanyol, com ja va passar amb la normativa catalana contra la pobresa energètica, i que tampoc està clar com reaccionaran els bans a les noves imposicions.

La conferència d’ahir formava part del cicle de xerrades per commemorar el centenari de la Cambra de la Propietat Urbana iniciat el passat octubre amb l’economista José María Gay de Liébana, i que també ha comptat amb la participació de l’alpinista Òscar Cadiach. El programa de celebració del primer segle de vida de l’entitat es va inaugurar el passat 17 de setembre i es perllongarà fins el març del 2015.


circdetarragona_AD
circdetarragona
Anterior
Següent
Per tal de poder millorar els nostres serveis utilitzem cookies de tercers. Si continua navegant considerarem que accepta la seva utilització. Més informació aquí. Tancar