loader
menu

CIUTAT

L'exposició de la Guàrdia Civil sobre el terrorisme d'ETA arriba a TGN

Sergi Casado Ciutat dilluns, 23 de febrer de 2015

L'exposició organitzada per la Guàrdia Civil sobre el terrorisme d'ETA ja es pot visitar a Tarragona. La Sala d'Exposicions de la Subdelegació del Govern a Tarragona, a la Imperial Tarraco, acull fins el 4 de març la mostra La Guardia Civil frente al terrorismo, fruit del conveni subscrit entre la Fundación Guardia Civil i la Fundación Víctimas del Terrorismo.

Una imatge de l'exposició, durant la seva estada a Salamanca. / lacronicadesalamanca.es

Una imatge de la inauguració de la mostra, a càrrec del Ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz. / Subdelegació del Govern

Una imatge de la inauguració de la mostra, a càrrec del Ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz. / Subdelegació del Govern

Amb aquesta exposició es pretén retre homenatge als 243 membres de la Benemérita que han estat assassinats com a conseqüència dels atemptats terroristes,, en ella es poden visionar documents audiovisuals de la lluita de la Guàrdia Civil contra el terrorisme, els mitjans dels quals es disposen i les conseqüències dels diferents atemptats terroristes esdevinguts en la història recent.

El número de víctimes tan alt fan que la Guàrdia Civil sigui el col·lectiu més afectat pel terrorisme, i després de gairebé 45 anys de terrorisme a l'Estat, a l'estiu de 2003 es va decidir dur a terme aquesta iniciativa amb la qual es pretén retre homenatge als morts i mostrar a la societat les conseqüències de la violència terrorista.

L'exposició està dividida en tres parts, en la primera part o ZONA VERMELLA anomenada “El terrorisme i la Guàrdia Civil” està dedicada a la memòria de tots aquells als quals el terrorisme va truncar la seva vida prematurament, la ZONA VERDA “La Guàrdia Civil enfront del terrorisme” fa un recorregut per les actuacions i mobilitzacions més recents en contra del terrorisme i la ZONA BLAVA “El triomf de la democràcia” on es mostren les iniciatives polítiques mes recents i les mobilitzacions ciutadanes per les llibertats i contra el terrorisme.

Estarà oberta de dilluns a divendres de 09’00 a 20’00, dissabtes de 10’00 a 19’00 i diumenges de 10’00 a 14’00 hores.

En ser itinerant, la mostra es traslladarà des de Tarragona a Estrasburg, seu del Parlament Europeu on romandrà un període de temps encara per determinar.

Tarragona, Eta i la Guàrdia Civil

ETA també ha tingut com a objectiu el sector turístic a Calatunya, iniciant-hi la seva activitat l'any 87 amb un primer atemptat en el rack de canonades de l'empresa Empetrol, on va col·locar dos artefactes explosius amb l'objectiu de causar una explosió en cadena al parc químic de Tarragona.

L'any 1990 ho van tornar a intentar, al rack de canonades de Repsol, amb dos artefactes explosius que van causar un incendi que va costar tres dies a ser sufocat.

També l'any 90, mitjançant el sistema kamikaze, ETA va fer esclatar un cotxe bomba contra la caserna de la Guàrdia Civil de Sant Carles de la Rápita, resultant ferit de caràcter lleu un Guàrdia Civil.

Durant l'any 1995 i 1996 es produeix una campanya d'atemptats d'ETA contra interessos turístics a Tarragona, principalment en establiments hotelers de Salou i Cambrils, alguns d'ells van poder ser desactivats per especialistes d'Explosius de la Guàrdia Civil.

Al juliol de 1996 fa explosió un artefacte col·locat per ETA a la sala de passatgers de l'aeroport de Reus causant 35 ferits, 4 d'ells de gravetat, un dels ferits era el responsable de la Guàrdia Civil en aquest aeroport.

A l'estiu de 2001 es va cometre l'últim atemptat reivindicat per ETA a Tarragona, va ser l'explosió d'un cotxe bomba en el pàrquing de l'hotel Cala Font de Salou, on a causa de l'explosiu utilitzat van resultar ferides 13 persones, 6 d'elles menors d'edat, així com dos Guàrdies Civils que en aquest instant es trobaven desallotjant la instal·lació hotelera. L'explosió va causar quantiosos danys materials.

No són les úniques accions d'ETA a Tarragona, durant l'any 1995 també se li atribueixen la col·locació de diferents artefactes explosius en les vies fèrries entre Lleida i Tarragona.


circdetarragona_AD
circdetarragona
Anterior
Següent
Per tal de poder millorar els nostres serveis utilitzem cookies de tercers. Si continua navegant considerarem que accepta la seva utilització. Més informació aquí. Tancar