loader
menu

CIUTAT

La Savinosa no podrà ser res fins que no es resolgui la seva catalogació

El Circ Ciutat dimecres, 25 de febrer de 2015

L'anunci que va fer l'alcalde Ballesteros de que "la Savinosa haurà de tenir un auditori" ha agafat per sorpresa tothom i, vulgui o no, ha posat el destí de l'antic preventori altre cop a escena pública, i a menys de tres mesos per a les eleccions.

Actualment s'està treballant per determinar el valor patrimonial dels edificis, fruit d'un acord entre la Diputació, el Col·legi d'Arquitectes i l'Ajuntament de TGN, i que haurà d'aprovar la Generalitat.

Fa més de quaranta anys que l'espai està en desús i abandonat per complet, i trobar-hi una solució no està sent gens fàcil. En primer lloc, perquè es tracta d'un Bé Cultural d'Interès Local (BCIL) des de 1979, catalogat, i abans de fer-hi res, cal decidir si és descataloga o si se li concedeix una nova catalogació; un pas que només decideix la comissió de Patrimoni de la Generalitat.

Www.circdetarragona.com

L'anunci, o desig, o proposta de Ballesteros per aixecar un auditori a la finca de la Savinosa no estava en l'agenda de cap dels actors que intervenen en el procés per recuperar-la. D'una banda, fonts de la Diputació, propietària dels terrenys, ha explicat al Circ que es van assabentar que es vol fer un auditori durant la mateixa conferència de l'alcalde i que no en tenien cap coneixement.

Encara hi ha en marxa un procés de descatalogació, o nova catalogació

L'ens supramunicipal ha recordat que "hi ha un procés en marxa per veure si es descataloga, junt amb el Col·legi d'Arquitectes". Fonts del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya a la demarcació de Tarragona han explicat que l'anunci de Ballesteros és "expressió de voluntat política", però el col·lectiu d'arquitectes tarragonins es remet també al procés que hi ha en marxa actualment. "Primer s'ha de determinar el valor patrimonial de tot el conjunt del preventori, i a partir d'això, canvia o no la catalogació. Després, s'estudiarien possibles nous usos per reordenar-ne l'edificabilitat".

Des del Col·legi tampoc coneixien les intencions de l'Ajuntament d'ubicar-hi un auditori. En qualsevol cas, també recorda que "qui cataloga o descataloga de nou és la Generalitat, i en termes urbanístics, també".

Ara fa 15 mesos, l'Ajuntament, la Diputació i el Col·legi d'Arquitectes de Tarragona van signar un acord per impulsar el projecte de reconversió de l'antic espai. El consistori i la Diputació es van comprometre a preparar el document de modificació puntual del nou pla urbanístic (POUM) de Tarragona, que permetés la descatalogació dels edificis, per tal de regular les condicions d'edificació, els usos i les zones públiques de la finca.

Actualment, s'està en fase d'estudi i no s'ha decidit res sobre si es descataloga o no. Un cop es resolgui el misteri, les dues institucions elaboraran les bases del concurs públic per tal que els agents privats interessats presentin projectes d'explotació publicoprivats. El procés comptarà amb l'assessorament del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya.

Els veïns de Llevant tampoc no en sabien res

La notícia no ha caigut gens bé entre els veïns de l'àrea de Llevant, que fa anys que reclamen mesures per a la Savinosa i per a molts altres indrets de la zona. "No es pot vendre un tema si encara no sabem si s'acabarà descatalogant, i menys a només tres mesos de les eleccions", ha explicat al Circ el president de la federació de veïns de Llevant, Carles Pedreño.

El representant veïnal ha lamentat que l'alcalde anunciï els canvis a Llevant "quan portem quatre anys batallant, i res. A més, la idea de connectar els barris de Llevant li vam dir nosaltres i ara es fan seva la idea". Com la Diputació i el Col·legi d'Arquitectes, els veïns es remeten a l'acord signat el desembre de 2013, i que des de llavors, no els han informat de res, i menys de la idea d'ubicari un auditori.

Els veïns de Llevant recorden que fa un any van signar un document amb l'Ajuntament per executar diferents actuacions a les urbanitzacions. Segons Pedreño, només han millorat el servei de bus i han habilitat un espai com a centre cívic, "que funcionen molt bé, però res més".


circdetarragona_AD
circdetarragona
Anterior
Següent
Per tal de poder millorar els nostres serveis utilitzem cookies de tercers. Si continua navegant considerarem que accepta la seva utilització. Més informació aquí. Tancar