loader
menu

CULTURA I PATRIMONI

L'Àliga de TGN celebrarà els 30 anys amb una restauració integral i necessària

Sergi Casado Cultura i patrimoni divendres, 27 de febrer de 2015

L'Àliga de Tarragona, la gran icona de les festes de Santa Tecla, serà sotmesa a una restauració integral. L'acondicionament de la bèstia, que enguany celebrarà el seu 30è aniversari, serà gairebé d'urgència perquè "l'Àliga estava molt tocada", han assegurat al Circ fonts de l'Àliga.

Foto: Àliga de Tarragona

Foto: Àliga de Tarragona

El projecte de restauració integral de la peça té un pressupost de 16.770 euros, segons ha explicat al Circ la regidora de Cultura, Begoña Floría. D'aquesta manera, es deixarà l’element més icònic en l'univers tecler amb les condicions necessàries per sortir cada Santa Tecla durant molts anys, un compromís que va assumir l’alcalde Josep Fèlix Ballesteros el setembre de l’any passat amb l’entitat.

Des de la seva recuperació no s’havia fet cap reparació ni restauració integral, tan sols alguna intervenció d’urgència. "Estava molt tocada per dins, i tenia tot el pit enfonsat i ja no brillava. A més, fins i tot hi havia gent que feia sang", han revelat al Circ des de l'Àliga. Amb la restauració, la satisfacció és gran entre l'Àliga i el Ball de Diables, l'entitat que gestiona l'Àliga.

Al seu facebook, l'Àliga ja ha celebrat la seva propera restauració.

Què li faran a l'Àliga?

L'escultor tarragoní Antoni Mas, creador de l'Àliga l'any 1986 i de l'Aligueta el 2008 i un dels pocs artistes que treballa el llautó, serà l'encarregat dels treballs. En primer lloc, se soldaran i repararan vàries plomes de la part del pit, i s'arreglaran alguns bonys en altres parts del cos metàl·lic com les ales i la cua. També es resseguiran les vores al voltant dels portadors i els anclatges de les ales. La restauració serà de dalt a baix.

En segon lloc, s'aplicarà decapant a tota l’Àliga per eliminar el vernís alifàtic malmès, l’aplicació es farà en tres fases ja que el vernís és molt fort i amb una sola aplicació no sortiria. Es netejarà tota l’Àliga ja decapada amb dissolvent de neteja per eliminar les restes de decapant. Retornada l’Àliga, es netejarà amb àcid i fregall d’alumini, per polir-la i donar-li llustre.

També s'aplicar dues capes de vernís alifàtic de dos components especial per metalls a tota l’Àliga. Aquests treballs els durà a terme Biosca Pintors, Pintura Decorativa i Restauració i Conservació.

En darrer lloc, també es restaurarà la corona de l’Àliga i ho farà el joier Joan Blazquez, qui ja va fer la corona l’any 1986.

La més distingida entre les Bèsties

L’Àliga de Tarragona, recuperada l’any 1986 pel Ball de Diables de Tarragona, representa la ciutat i, per això, és la més distingida de totes les bèsties de Santa Tecla.

Amb el pas dels anys i a causa de les sortides, en especial a la que es realitza la nit del 21 de setembre amb motiu de la Baixada de l'Àliga, la peça ja necessitava una restauració de dalt a baix de manera urgent.

L’àrea de Cultura i Festes de l’Ajuntament de Tarragona ha avaluat el projecte de restauració integral de la peça que permetrà deixar l’element amb les condicions necessàries per sortir cada Santa Tecla durant molts anys, un compromís que va assumir l’alcalde Josep Fèlix Ballesteros el setembre de l’any passat amb l’entitat.
circdetarragona_AD
circdetarragona
Anterior
Següent
Per tal de poder millorar els nostres serveis utilitzem cookies de tercers. Si continua navegant considerarem que accepta la seva utilització. Més informació aquí. Tancar