loader
menu

CIUTAT

El PSC surt en defensa dels celíacs tarragonins

El Circ Ciutat dijous, 19 de març de 2015

Les intoleràncies alimentàries estan a l'ordre del dia i cada cop resulten més freqüents. A les comarques de Tarragona, el 90 per cent de les persones celíaques estan sense dignosticar. Són dades que han fet públiques els dos diputats del PSC al Congrés per Tarragona, Joan Ruiz i Francesc Vallés, per tal de justificar el paquet d'iniciatives que el grup socialista ha presentat al Congrés per tal d’ajudar al col·lectiu de celíacs de les comarques tarragonines i als seus familiars.

Foto: buenasalud.net

A més, segons dades recollides de diferents associacions per part del PSC, es calcula que una persona celíaca es gasta, de mitjana, 127 euros més cada mes en la compra d'aliments; una xifra que al cap de l'any supera els 1.500 euros. "La diferència de preus és abismal, tenint en compte l’actual context encara molt marcat per la crisi econòmica”, ha denunciat Ruiz.

Les mesures proposades insten el Govern del PP a establir un IVA superreduït del 4% per als aliments sense gluten destinats als celíacs, adoptar les mesures necessàries per tal que les famílies afectades puguin accedir a un llistat gratuït d’aliments lliures de gluten, implementar nous procediments per diagnosticar la celiaquía i regular que tots els menjadors escolars i universitaris disposin de menús sense gluten.

Cal recordar que la malaltia celíaca consisteix en la intolerància permanent a les proteïnes del gluten de blat, sègol, ordi o civada. Això obliga les persones celíaques a establir una dieta d’aliments sense gluten i a seguir-la, de manera estricte, durant tota la vida.

“En molts casos això suposa una despesa econòmica molt important. A Tarragona es calcula que milers de persones poden ser intolerants a aquestes proteïnes. Cal tenir present, a més, que es calcula que cada nucli familiar celíac pot tenir fins a tres persones afectades de manera que la despesa econòmica es multiplica. Crec que és de justícia aprovar aquest paquet de mesures que suposarien una gran ajuda per als celíacs en la línia del pla d’atenció a les persones amb intolerancia al gluten que va impulsar el Govern socialista el 2008”, ha conclòs el diputat tarragoní.


circdetarragona_AD
circdetarragona
Anterior
Següent
Per tal de poder millorar els nostres serveis utilitzem cookies de tercers. Si continua navegant considerarem que accepta la seva utilització. Més informació aquí. Tancar