loader
menu

CIUTAT

L'empresa de bus que fa la línia TGN-Reus discrimina les persones amb mobilitat reduïda

El Circ Ciutat dimarts, 31 de març de 2015

Nou cas de discriminació cap a les persones amb mobilitat reduïda, i altre cop en el transport públic. Ara fa dos dies, el tarragoní Carles Balañà, combatiu, incansable i lluitador contra les injustícies, va penjar en el seu mur de facebook que per segon dia consecutiu, el servei de transport públic entre Tarragona i Reus no oferia la possibilitat que hi pugés una persona amb cadira de rodes.

La federació ECOM i diferents associacions que treballen amb persones amb discapacitats denuncien el menyspreu de l'empresa Monbús

S'hi va estar dues hores i mitja i no es va poder desplaçar fins a Reus perquè cap dels vehicles que va arribar a l'andana no era accessible.

El tarragoní Carles Balañà, a l'estació d'autobusos de TGN. / facebook.com

L'empresa assenyalada és Monbús, hereva de l'empresa Hispano-Igualadina. Però la queixa i la denúncia no arriba ara d'un particular, sinó de set associacions i col·lectius que treballen amb persones amb discapacitats i que s'han unit a la crítica de la Federació Ecom cap a aquesta empresa de transport.

"Ha seguit un procés de retrocés total pel que fa al tema de l’accessibilitat. De tenir 3 vehicles de plataforma baixa (adquirits per Hispano Igualadina) i subvencionats per la Generalitat de Catalunya, s’ha passat a una situació cada cop pitjor", denuncia ECOM.

També condemnen "l’actitud de menyspreu cap a les persones amb mobilitat reduïda", recordant que "per primera vegada a la història, el Consell Comarcal del Tarragonès va anul·lar la concessió que havia fet a la companyia Monbús pel transport per a centres d’educació especial perque dia si i dia també les unitats suposadament accessibles no ho eren i quan arribaven els usuaris per pujar als autobusos es trobaven que les plataformes elèctriques no funcionaven".

Des de la Federació ECOM Tarragona s'exigeix "una sol·lució immediata a la Generalitat pel que fa a la línia d’autobusos Reus-Tarragona sancionant a l’empresa concessionària si no hi ha un canvi d’actitud en un breu periode de temps o –en el seu cas- treient-li la concessió a l’empresa actual- així com l’inici immediat de les obres d’accessibilitat de l’estació de trens de Tarragona".

El transport municipal sí aprova

A nivell d’autobusos, segons ECOM, les úniques companyies que realitzen un serveis 100 % accessible són les empreses municipals dels municipis de Reus i Tarragona i pel que fa al transport interurbà, només la línia Tarragona-Salou-Cambrils i – en una proporció menor- la de Reus a Salou (ambdues prestades per l’empresa Plana) són accessibles per les persones amb mobilitat reduïda essent particularment complicat pels usuaris en cadira de rodes.

L'estació de tren, també un drama

"Si parlem del tren, la situació no és precisament tampoc per tirar coets. L’estació d’ADIF de Tarragona ciutat segueix sense tenir ascensors ni s’han recrescut les vies. Ara sembla que ja tenim pressupost per fer les obres pertinents. Ara només queda esperar que l’acord polític assolit entre el Ministeri de Foment i el consistori tarragoní es faci realitat.", apunta la federació d'associacions.

El fet que a Tarragona hi hagi amb caràcter permanent el servei “Atendo” ha apaivagat una mica la funesta situació actual. Però aquest fet no amaga que quan hi ha una persona usuària de cadira de rodes que vol viatjar en direcció a Barcelona o vé s’hagi de canviar la via d’entrada a l’estació o creuar les vies per la zona on i ha les fustes amb el consegüent perill pels usuaris i acompanyants.

L'estació de Reus tampoc convenç

Pel que fa a l’estació de Reus, tot i que va ser la primera de la demarcació en disposar dels ascensors a les dues primeres vies, segons ECOM, la situació no era tampoc molt bona. Ara s’han recrescut les vies i això facilitarà les coses per persones amb mobilitat reduïda però que poden deambular. Per les persones amb cadira de rodes els models de tren que hi circulen i la manca de personal “atendo” de forma permanent continuarà sent un obstacle per a la plena accessibilitat.

Entitats que donen suport a ECOM

Club Costa Daurada

Associació Inaldis

Associació Parkinson Comarques de Tarragona

Associació Provincial de Paràlisi Cerebral de Tarragona

ACABS

Fraternitat de persones discapacitades de Tarragona

Associació Antibarreres 2AB


circdetarragona_AD
circdetarragona
Anterior
Següent
Per tal de poder millorar els nostres serveis utilitzem cookies de tercers. Si continua navegant considerarem que accepta la seva utilització. Més informació aquí. Tancar