loader
menu

CULTURA I PATRIMONI

El Teatre Tarragona 'tancarà' el mandat sent inaccessible per als actors amb discapacitats

Sergi Casado Cultura i patrimoni dilluns, 13 d'abril de 2015

El Teatre Tarragona ja només és notícia per les obres i per les celebracions que s'hi fan. Ja han quedat enrere la majoria de les complicacions i els conflictes apareguts durant la fase de construcció. La majoria sí, però no totes. La nova joia cultural de la ciutat, amb un cost final que es va aproximar als 11 milions d'euros, porta inaugurat des de desembre de 2012, però encara discrimina.

Foto: Adrià Borràs

Gairebé dos anys i mig; el mateix període que el nou espai cultural continua sent inaccessible per als actors amb discapacitats i mobilitat reduïda. Les raons són simples: la primera empresa que va començar a construir el teatre va projectar el forat on s'havia d'instal·lar un ascensor per transportar els actors entre les diferents plantes pròximes a l'escenari.

Però aquesta constructora, Imaga, va entrar en fallida econòmica i va deixar l'obra a mitges. I la que va acabar l'obra no va colocar ni ascensor ni elevador a la zona de l'escenari. D'aquesta manera, el nou Teatre Tarragona continua sent un obstacle per a les companyies i grups de teatre amb actors amb discapacitats.

Per això, per exemple, cap de les funcions del festival Eclèctic mai s'ha celebrat al Teatre Tarragona perquè la majoria dels seus actors i actrius no podrien accedir als camerinos que hi ha al costat de l'escenari. Per canviar-se durant una funció ara només ho podrien fer damunt de l'escenari, i per això al nou i flamant teatre tarragoní, de moment, els actors amb discapacitats continuen estant vetats.

Això obeeix a que aquest festival d'actors i companyies amb persones discapacitades s'hagi de derivar sempre al Metropol i en altres espais de la ciutat, tant privats com municipals.

'Estrella' dels recintes innaccessibles

El Teatre Tarragona va ser un dels recintes que va formar part de l'exposició "Espais desconeguts", del fotògraf tarragoní Adrià Borràs, que es va poder visitar al Pati Jaume I de l'Ajuntament en el marc de la programació de l'Eclèctic 2014, i també a l'institut Vidal i Barraquer.

Totes les instantànies tenien un tret comú: una cadira de rodes. De fet, la del nou teatre de la Rambla era la que il·lustrava la mostra.

Oferia espais de la ciutat molt coneguts per la ciutadania en general, però inaccessibles per a les persones amb mobilitat reduïda.

A més del Teatre Tarragona, també hi apareixien l'Amfiteatre Romà i el Fòrum de la Colònia, dos espais declarats Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO.

L'ascensor, al 2016

La regidora de Cultura, Begoña Floría, ha explicat al Circ que l'any que ve està previst que s'instal·li l'ascensor al costat de l'escenari del Teatre Tarragona. Ha recordat que tampoc hi havia llums i que aquesta és la primera mancança que van resoldre. Actualment, segons Floría, s'estan fent els tràmits necessaris per poder colocar l'elevador l'any 2016.


circdetarragona_AD
circdetarragona
Anterior
Següent
Per tal de poder millorar els nostres serveis utilitzem cookies de tercers. Si continua navegant considerarem que accepta la seva utilització. Més informació aquí. Tancar