loader
menu

CULTURA I PATRIMONI

'Tinc llibres sobre la taula, a les escales, a terra i a tots els racons'

Sergi Casado Cultura i patrimoni dijous, 23 d'abril de 2015

El periodista Òscar Ramírez (Reus, 1971) torna abstreure's de la realitat cotidiana i proposa un nou viatge cap a un estat d'aprenentatge al que denomina 'agricultura mentall'. Reusenc de naixement, però fortament vinculat a Tarragona, Ramírez combina la seva faceta d'escriptor amb el periodisme i també l'assessorament polític. Amb Invasió de Camp, el seu catorzè llibre, presenta un nou recull d'aforismes, poemes i pensaments lleugers.

El periodista Òscar Ramírez presenta un nou recull de poemes, pensaments lleugers i aforimes a 'Invasió de Camp'

- Invasió de Camp és un nou exercici d'agricultura mental. S'hi deu trobar a gust en aquest estat...

Oscar Ramírez, durant la presentació d'"Invasió de Camp", a Cal Massó de Reus. / facebook.com

- "L’agricultura mental és un estat d’aprenentatge constant i això suposa viure en millors condicions i amb la seguretat que pots seguir exercint de pagès emocional i cultural. Cada dia aprens i de pas nodreixes als altres. No es pot demanar massa cosa més."

- D'aforismes sempre n'hi ha per descobrir, a cada instant.

- "Els aforismes neixen de cada gest i pensament, de cada experiència i acte que vius o veus. Per tant, fixant-te bé en allò que t’envolta a diari, gaudint de tots els elements, descobreixes nous aforismes constantment."

- Què ofereix al lector el seu nou llibre? És el seu alter ego?

- "És cert que Invasió de Camp té moltes dosis de les meves experiències però, a diferència dels dos últims llibres de poemes que havia escrit, aquest esdevé molt més universal i menys personal. Certes reflexions que he fet i ara publico, les han viscut – en altres moments i amb altres protagonistes – molts dels lectors de les meves obres."

- És el seu catorzè llibre, no és un novell, s'ha plantejat viure només d'això?

- "Dels llibres escrits fins ara, la meitat han estat per encàrrec i els altres són de poemes i pensaments meus. Amb els primers hi guanyes diners i potser sí que et podries plantejar de dedicar el temps només a això. Però no és el meu cas. Per a mi, escriure és l’exercici diari personal – també obligat – però no arriba a ser un ofici. I no voldria que ho fos."

- Recentment va publicar un llibre sobre Victòria Forns i ara col·labora amb un altre partit. S'ha plantejat fer una novel·la sobre la política tarragonina?

- "Fa més de 25 anys que vaig iniciar-me en el periodisme i he vist i viscut moltes coses en l’àmbit polític. Sovint penso que amb les vivències que tinc, i si ho expliqués tot, podria arribar a ser un llibre perillós, d’aquells que es prohibeixen. De totes maneres, fa dotze anys que treballo per molts partits polítics, he fet campanyes per les esquerres però també per les dretes i espero poder seguir canviant de formacions. M’encanta la diversitat i sempre he tingut clar que és una feina."

- Compra llibres per Sant Jordi? O tot l'any?

- "Sóc un lletra-addicte i necessito llegir cada dia. Compro llibres tot l’any i, de mitjana, en llegeixo set o vuit cada mes. Tinc per costum comprar allò que llegeixo i això comporta un problema d’espai. Casa meva és plena de llibres per tots els racons. Les prestatgeries s’han quedat curtes. Ara en tinc sobre la taula, a les escales, a terra i a tots els racons. "

- La Rambla estarà plena de carpes de partits ja que les municipals son d’aquí un mes. Troba que desvirtuen la diada i que aquest dia hauria d'estar reservat als llibreters.

- "Sempre he pensat que per Sant Jordi tothom hi ha de tenir el seu espai. Si hi ha associacions i entitats, els partits no hi fan cap mal sempre i quan es limitin a fer acció cultural i no venguin cap missatge electoralista. Per suposat, tampoc han de vendre roses i en el cas dels llibres, només els seus propis.

- Ja deu estar preparant el proper llibre.

- "Ara estem preparant l’edició en castellà i italià d’Invasió de Camp que aniré a presentar a Itàlia a meitats del mes de juliol. A més, sobre el mes d’agost tinc previst presentar un altre llibre que em van encarregar fa quasi dos anys i al novembre encara en presentaré un de nou, també per encàrrec, que ara mateix estic començant a escriure.

- Hi ha algun tema que l'atregui per fer-ne un llibre però que al final hagi desistit?

- "Fa temps que em vull iniciar en el gènere de la novel·la. Ja tinc l’argument, el fil conductor i els personatges. Em falta el temps però al final ho aconseguiré. El que sí continuaré fent és seguir publicant llibres de poesia i aforismes. Ho necessito i a més he generat un públic que m’ho demanda. No em puc decebre i a ells tampoc.

Consulta el blog d'Òscar Ramírez: http://oscar-ramirez.blogspot.com.es/


circdetarragona_AD
circdetarragona
Anterior
Següent
Per tal de poder millorar els nostres serveis utilitzem cookies de tercers. Si continua navegant considerarem que accepta la seva utilització. Més informació aquí. Tancar