loader
menu

CIUTAT

TGN prohibeix vendre peixos i periquitos al carrer, però permet comprar faisans, oques i galls d'indi

Sergi Casado Ciutat dimarts, 05 de maig de 2015

Tal com va anunciar, l'Ajuntament de Tarragona ja ha limitat la venda d'animals als mercats de la via pública. Ho ha fet, però, interpretant la llei una mica a la seva manera i establint uns criteris dubtosos i arbitraris. Això és el que pensen els propietaris de la parada de venda d'animals del mercat setmanal de la Rambla.

Peixeres buides a la parada d'animals de la Rambla. / circdetarragona.com

Gàbies buides. /circdetarragona.com

Gàbies buides. /circdetarragona.com

Gallines i coloms, espècies que sí es poden vendre. / circdetarragona.com

Gàbies buides. /circdetarragona.com

Fa dues setmanes van rebre una comunicació de l'empresa municipal de mercats, Espimsa, en què se'ls informava que a partir d'ara tan sols podrien vendre "animals que no siguin de companyia", i que segons la Llei de Protecció d'Animals només són gossos, gats i fures. En la nota, a la que ha tingut accés El Circ, sí se'ls permet comerciar amb "petits animals domèstics de producció, sempre que no sigui de manera individual com a animal de companyia".

Fins i tot els van donar un llistat amb les 10 espècies que podran vendre a partir d'ara: faisans, coloms, conills, guatlles, perdius, tórtoles, gallines, galls, oques i galls d'indi. La resta queda expressament prohibit.

Oques, sí; ànecs, no

S'han acabat, doncs, les tortugues, els peixos, els periquitos, els hàmsters o els ratolins, entre d'altres mascotes, als mercats no sedentaris de la ciutat, tant a la rambla com els diumenges a Bonavista.

"Per què uns sí, i els altres, no? Per què no peixos ni tortugues? Per què oques sí, i ànecs, no? Per a l'Ajuntament, tots són de companyia? Ningú ens ha argumentat perquè la llista s'ha fet d'aquesta manera i no d'una altra.", ha explicat al Circ el propietari de la parada d'animals de la Rambla, Joan Roig.

El requeriment d'Espimsa es fa per donar compliment a la Llei de Protecció d'Animals de 2008 (en concret a l'article 3, lletra b) referit a la definició d'animal de companyia, i en la qual es basa l'actual ordenança municipal tarragonina (article 173) (vegeu pàgina 79). Com a animals de companyia, de moment, només tenen aquesta denominació gossos, gats i fures, animals, i a la parada no se'n venen.

La llei només prohibeix vendre en via pública gats, gossos i fures

Els animals domèstics, i també de 'producció', que són els tipus que l'empresa de mercats sí permet que es venguin a TGN (faisans, coloms, conills, guatlles, oques...), la llei de la Generalitat els defineix com "espècies que habitualment es crien, es reprodueixen i conviuen amb les persones i que no pertanyen a la fauna salvatge. També tenen aquesta consideració els animals que es crien per a la producció... ". Per exemple, animals que serveixen per càrrega i descàrrega.

D'acord amb això, Roig entèn que la llei no prohibeix vendre els animals que Tarragona acaba de prohibir. "Quaranta-set anys sí, i ara no. A Reus o a Móra sí podem vendre, i què passa allí, estem incomplint la llei?", ha lamentat Roig. A més, el consistori no els dóna explicacions i per això ja han presentat un recurs a Espimsa. Deixen clar que si se'ls revoquen els drets de venda, entendran que l'Ajuntament haurà actuat de forma "discrecional i arbitrària".

Ara fa uns mesos, la família Roig va explicar al Circ que ells ho tenien tot en regla, després que la petició d'una tarragonina a la web cjange.org perquè s'erradiqués la venda d'animals a la ciutat va rebre més de 20.000 adhesions en molt pocs dies.

Nova ordenança restrictiva

L'Ajuntament de Tarragona està redactant una nova ordenança de venda d'animals que serà molt restrictiva. En nom de l'Ajuntament, el Tinent d'Alcalde Javier Villamayor ha admès que la llei de Protecció d'Animals de la Generalitat és "ambigua" i ha explicat que el llistat de les úniques espècies que es podran vendre a partir d'ara han estat elaborades per una comissió tècnica del Departament d'Unitat de Salut Pública.

Pel que fa a la nova normativa, Villamayor és taxatiu: "La nova ordenança prohibirà explícitament la venda de qualsevol animal a la via pública. La legislació és ambigua, però nosaltres estem seguint l'ordenança de Barcelona, que és molt inspiradora". Constarà de 89 articles i 10 títols.

La realitat és que la llei de la Generalitat està vigent des de 2008 i que a la via pública (mercats no sedentaris com els de Tarragona) només prohibeix la venda d'animals de companyia, i que són gats, gossos i fures. La resta, no.


circdetarragona_AD
circdetarragona
Anterior
Següent
Per tal de poder millorar els nostres serveis utilitzem cookies de tercers. Si continua navegant considerarem que accepta la seva utilització. Més informació aquí. Tancar