loader
menu

CIUTAT

La URV investeix Doctor Honoris Causa l'historiador Paul Preston

El Circ Ciutat dissabte, 16 de maig de 2015

L'historiador britànic Paul Preston va ser investit doctor honoris causa per la Universitat Rovira i Virgili el passat divendres 15 de maig. L'acte es va celebrar al Paranimf del Rectorat.

Paul Preston. Foto: diaridigitalurv.cat

La URV ha estat la primera universitat catalana i de l’Estat espanyol a nomenar doctor honoris causa Preston, nascut a Liverpool (1946) i un dels hispanistes més prestigiosos dels segles XX i XXI. La proposta del seu nomenament va sortir de la Facultat de Lletres, i els padrins han estat els professors Josep Sánchez Cervelló d’Història Contemporània i Alberto Reig, de Dret.

En la laudatio del doctorand, el també historiador Josep Sánchez Cervelló va enumerar els fets històrics i personatges en què l’historiador és expert, tots els que han conformat la història contemporània del país: el reformisme republicà, la Guerra Civil, la repressió franquista, la transició política, o la figura de Franco, del rei Joan Carles o de Santiago Carrillo.

Segons Sánchez-Cervelló, “…Paul Preston s’ha caracteritzat sempre pel seu esperit crític, per la lluita per la llibertat i pel coneixement de la cultura espanyola en la seva àmplia diversitat, amb especial atenció a Catalunya, esforçant-se per la transmissió dels valors inherents a una democracia pluralista avançada”.

Després de ser investit amb tots els atributs com a doctor honoris causa, Paul Preston, en un discurs de to personal, va explicar que la URV, la província de Tarragona i Catalunya “són tres espais que tenen una gran importància en la meva vida”.

De la URV, que avui gaudeix d’una merescuda reputació internacional segons les seves paraules, va enumerar col·legues com Joan Maria Thomàs, Montserrat Duch, Xavier Moreno i Manel Sanromà, a més dels padrins. Va acceptar, a més, ser membre del Consell Científic del Centre d’Estudis de Conflictes Socials, CECOS, de la URV.

En el discurs de benvinguda al nou membre de la comunitat universitària de la URV, el rector Josep Anton Ferré va recordar que la distinció de doctorat honoris causa emfatitza valors de la pròpia universitat, que Paul Preston posseix: és referent del rigor científic i l’esperit crític que fan avançar la ciència; ha sabut transmetre el coneixement als seus deixebles i a la societat, a través dels seus llibres; i ha centrat la seva investigació en la història més propera, que fa comprensible el present i ajuda a enfocar el futur.

Paul Preston ocupa des de 1994 la cátedra Príncep d’Astúries d’Estudis Hispànics a London School of Economics and Political Science de la Universitat de Londres, on dirigeix el Centre Cañada Blanch d’Estudis Espanyols Contemporanis. Ha ofert el seu arxiu sobre l’Espanya del segle XX al Monestir de Poblet, centre d’estudi per als investigadors.


circdetarragona_AD
circdetarragona
Anterior
Següent
Per tal de poder millorar els nostres serveis utilitzem cookies de tercers. Si continua navegant considerarem que accepta la seva utilització. Més informació aquí. Tancar