loader
menu

Jesús Merodio, candidat d'UPyD a TGN: 'Volem obrir les finestres de l'Ajuntament al control dels veïns'

Sergi Casado dijous, 21 de maig de 2015

- Pràcticament no ha fet campanya. Presenti’s.

Entrevista al candidat d'UPyD a les municipals de TGN, Jesús Merodio

- "Sóc pare de dos fills. Enginyer de formació amb experiència professional primer a la banca i ara al sector de l’automoció. He conegut l’amarga experiència de l’atur i la necessitat de no enfonsar-te mai. M’agrada resoldre problemes i crec que no hi ha tasca que amb sentit comú, humilitat, treball honest i diàleg no es pugui portar a bon port."

Jesús Merodio, candidat d'UPyD a les eleccions municipals de TGN. / circdetarragona.com

- Per què es presenta UPyD a Tarragona. Quins són els seus eixos programàtics?

- "No és la primera vegada que ens presentem a unes eleccions municipals a Tarragona. Fa quatre anys ja ho vam fer. Per nosaltres Tarragona és més que una capital de província. És el segon pol industrial de Catalunya. Té el cinquè port per moviment de tones de l’Estat i tot i així és la gran oblidada de l’Administració tant de l’Estat com de Catalunya. Volem fer de Tarragona una ciutat atractiva per viure, estudiar i treballar. Per això creiem que hem de reforçar les politiques socials, millorar la xarxa de transport entre els barris i les localitats veïnes, potenciar el campus universitari i crear les condicions que afavoreixen la instal·lació d’indústries. Volem que els ciutadans tinguin veu a les institucions municipals i que Tarragona sigui un model d’administració local per la seva transparència i participació ciutadana."

- Quin resultat busquen?

- "Busquem que els tarragonins ens coneguin i que vegin que una altra manera de fer política és possible. Que podem controlar les institucions dia a dia i no cada quatre anys, que podem escoltar les peticions dels veïns encara que no sigui període electoral. Aquest dies que hem pogut parlar amb la gent al carrer, el que hem vist és la gran desafecció entre la ciutadania i la classe política. Volem que els tarragonins vegin que la política no és nomes cosa d’unes elits, sinó que és cosa de tots i que tots tenim el dret i el deure de participar-hi."

- En el darrer mandat gairebé no se’ls ha sentit. Des de quan funcionen a TGN?

- "Tenim agrupació a Tarragona des de la fundació del partit. És veritat que la política municipal no ha estat la prioritat d’UPyD, que va néixer allà pel 2008, amb el propòsit de regenerar la democràcia i les institucions de l’Estat. A UPyD considerem que el canvi de paradigma en la manera de fer política ha d’arribar a totes les administracions i que quant més a prop del ciudatà estiguin aquests canvis, més animarem als veïns a participar en el control de les institucions i a participar en la vida pública. Aquest és el principal objectiu, tornar a il·lusionar als nostres veïns en la “res publica”.

- Continuaran fent política, tant si entren al ple com si no? Vull dir que aquesta candidatura no serà flor d’un dia…

- "És clar que si. Aquestes no són les nostres primeres eleccions municipals a Tarragona i si els veïns ho volen, no seran les últimes. El dia 25 de maig farem la lectura dels resultats, extraurem les nostres conclusions i començarem a treballar en el nostre dia a dia amb els veïns pel tal de millorar la ciutat."

- Què proposa als tarragonins perquè votin UPyD?

- "Proposem realitats. El deute de Tarragona és una llosa real sobre les ocurrències d’altres candidats. Propostes com moure l’estació del tren al carrer del Mar o convertir la antiga seu del Banc d’Espanya en un centre d’informació turística ens semblem que no són les prioritats dels veïns de Tarragona.
Per a nosaltres la prioritat són les persones, especialment els més febles. Això implica augmentar les polítiques socials, més beques menjadors, més places de guarderia, més atenció a la gent gran i a les persones amb problemes de dependència.
Volem obrir les finestres del Ajuntament al control dels veïns. Que no es puguin repetir casos com el del Mercat Central o el pàrking Jaume I.
Proposem millorar la xarxa d’autobusos amb la creació de noves línees que comuniquin els barris entre ells, amb les poblacions del nostre entorn, amb els polígons i amb l’ estació de l’AVE. També proposem eliminar totes aquelles empreses públiques que no siguin estrictament necessàries. Aplaudim la creació de la nova terminal marítima que ha de permetre l’arribada de nous visitants que dinamitzin el comerç local....

- La possible irrupció de Ciutadans i l'espai que ja ocupa el PP els resta lloc?

- "No estic d’acord amb aquesta valoració. Som partits molt diferents. UPyD, des de la seva fundació, demana la devolució de les competències de Sanitat i Educació a l’Estat. Cap altre partit ho fa.
UPyD és la formació que va iniciar la lluita per la transparència de les institucions, que va demanar la disminució del numero d’aforats, etc... mesures totes elles que han estat primer rebutjades per la resta del Congrés de Diputats i que ara alguns partits porten, (quina barra) en els seus programes electorals.
Amb el PP només tenim en comú la defensa del compliment de la Llei. Defensem la Constitució i els seus mecanismes de reforma. Hem estat els d’UPyD els que ens hem personat en el cas Bankia, denunciant a la seva cúpula directiva. Sr. Rato inclòs. Ha estat UPyD qui ha defensat als milers de persones que van confiar en les seves caixes per comprar preferents. En referència a Ciudatans haig de dir que tenim diferencies importants. Diferencies que cada dia són més manifestes. Per exemple, nosaltres defensem la igualtat de tots els espanyols en temes fiscals. Nosaltres a UPyD creiem que el dret d’educar als nostres fills en la seva llengua materna no és negociable i que s’han de complir les sentències dels diferents tribunals que s’han manifestat al respecte. C’s ara parla de fer un referèndum per introduir un nou model lingüístic... en fi, hi ha moltes diferències. Només s’ha de veure la TV, escoltar les ràdios, llegir la premsa i analitzar el diferent tracte informatiu que rebem uns i altres."

- Ha fet molt poca campanya.

- "Som un candidatura molt animosa, però els nostres mitjans són reduïts. Continuarem fent repartiment al carrer de propaganda electoral i parlant amb els veïns, que és el millor d’aquestes setmanes: Escoltar les queixes i peticions dels veïns i xerrar amb ells."

- Quins creu que són els mals de TGN que cal erradicar?

- "Segons el nostre criteri, Tarragona presenta una dispersió en barris separats entre ells per vies ràpides que no faciliten la cohesió i que han generat particularitats i singularitats entre els diferents barris. Aquestes singularitats en si mateixes no són un problema, però des de l’Ajuntament s’ha de vigilar que no es generin desigualtats significatives en la prestació dels serveis.
D’altre banda, creiem que Tarragona ha de creure molt més en el seu potencial com a capital del area metropolitana i motor industrial."

-I tenen la diagnosi?

- "No podem exercir de capital metropolitana sense una xarxa de transport públic eficient, sense aparcaments de dissuasió a l’entrada dels barris, sense condicions que afavoreixin la instal·lació de industria. Hi ha molta feina per fer."

- A les municipals es vota molt en clau personal. Vostè i el seu partit no han aparegut en l’escena política municipal en cap moment.

- "Bé, nosaltres hem estat al carrer i hem acudit allí on ens han convidat. No hem refusat mai una entrevista, ni una pregunta, per molt incòmoda que hagi estat. Sabem que la visibilitat que tenim a data d’avui és escassa i volem treballar per que això no sigui així."

- Què proposa en seguretat?

- "Volem incrementar la presència de la policia municipal als carrers. Volem una policia de barri i que els comerciants tinguin en la policia municipal un suport en el seu dia a dia. Per la nostra situació a prop d’instal·lacions amb un alt risc inherent, creiem que hem de mantindre actualitzats els diferents plans de contingència, fent èmfasis en la prevenció d’accidents ."

- En mobilitat?

- "Som partidaris del transport públic. Però volem un transport públic eficient i considerem que ara ni Tarragona ni el seu entorn gaudeixen d’un servei eficient. Hem de revisar el número de línees d’autobusos. Quines són les més utilitzades, el perfil dels usuaris per tal de millorar l’oferta de línees i el nivell dels serveis. Hem d’incrementar el nombre de places d’aparcament taronges (1 € tot el dia) i revisar les tarifes de les zones verdes i blaves.
Volem crear pàrkings de dissuasió gratuïts a l’entrada de Tarragona i a els barris. Hem de millorar les zones de càrrega i descàrrega i ampliar els seus horaris.

- Mesures d’activació econòmica

- "Considerem que Tarragona ha de ser una ciutat amb un bon rendiment turístic. El passat romà, els monuments, l’historia de la ciutat són actius que cal aprofitar. Des de aquesta formació veiem amb bons ulls l’arribada de creuers turístics que poden dinamitzar el comerç local, als que hem de simplificar els tràmits administratius per l’apertura del negoci.
D’altra banda, l’existència de sòl i de naus sense ocupació als polígons afavoreix la instal·lació d’indústria, si com Ajuntament podem establir diferents condicions de mobilitat, fiscals, etc. que resultin atractives."

- Què en pensa dels Jocs del 2017?

- "Que no arriben en el millor moment de la ciutat, amb un deute de 173 milions d’euros. Més que tot el pressupost de l’any 2015.
Dit això, hi ha un compromís de realització dels Jocs i hem de treure tot el suc que puguem, sense que aquests jocs siguin un pes mort en les finances municipals que al final acabi repercutit en el veïns de Tarragona. Hem de revisar la execució de les obres per tal que no hi hagin desviaments pressupostaris, la utilització de les instal·lacions una vegada finalitzats els jocs, els seus costos de manteniment i valorar si no hem d’incrementar les instal·lacions que seran desmuntades al final del jocs."

- Totes les enquestes apunten cap a una nova victòria de Ballesteros, encara que menys còmoda. Ningú els dóna representació.

- "Les enquestes no deixen de ser una eina estadística i com a tal, l’única enquesta que val és la del diumenge 24 de maig. A UPyD no fem cas de les enquestes. Ni quan ens deien que ens aniria molt bé, ni ara que diuen el contrari. Nosaltres creiem que deixar d’exposar les nostres idees, de presentar el nostre programa o d’escoltar als nostres veïns és renunciar al més sagrat de la democràcia, que es exercir el nostre dret cívic d’intentar fer una societat millor. Els veïns decidiran que és el que volen i tenen el seu dret de triar la que considerin que és la seva opció. Com deia un entrenador que vaig conèixer, “podem perdre el partit, però no serà sense jugar”.

- Com creu que poden afectar algunes de les declaracions anticatalanistes de la seva líder al Congrès, Rosa Díez?

- "No crec que defensar la igualtat entre tots els espanyols, defensar el dret de tothom a rebre l’educació en la teva llengua materna quan aquesta és oficial a tot l’Estat o manifestar-se en contra de determinats privilegis fiscals per motiu de naixement o residència és pugui considerar “anticatalanisme”. Catalans ho som tots. Els que hem nascut a Catalunya i els que sense haver-hi nascut, viuen i treballen a Catalunya. I cadascú té la seva opinió política. Nosaltres no volem tindre ni més drets ni menys obligacions que un vasc, un gallec o qualsevol altre ciutadà espanyol. Ni tampoc a l’inrevés. Creiem que els ciudatans, tots, hem de tindre els mateixos deures i drets. És una contradicció anar cap l’harmonització dels impostos a Europa i demanar sistemes fiscals diferents per a cada una de les autonomies."

- Té solució per al pàrquing Jaume I?

- "La solució del pàrquing Jaume I passa per escoltar als veïns, comprendre les seves peticions i ser curós amb els recursos públics. Amb la bona voluntat de tots i un treball honest ben segur que trobem una bona solució."

- Creu que s’explota bé la marca Tarragona a l’exterior?

- "No. No s’explota bé. Tarragona ha d’estar present en les fires de turisme internacional, ha d’aprofitar les infraestructures del port, del aeroport i de l’estació del AVE, promocionar el seu legat romà, la seva gastronomia... hi ha molta feina a fer."

- Què li ha semblat Tarraco Viva?

- "Un bon exemple d’activitat que hem de potenciar si volem tindre una marca pròpia dintre de l’oferta turística que avui ja és global. És una bona base per on començar a dissenyar el model de ciutat orientada al turisme cultural i d’activitats


circdetarragona_AD
circdetarragona
Anterior
Següent
Per tal de poder millorar els nostres serveis utilitzem cookies de tercers. Si continua navegant considerarem que accepta la seva utilització. Més informació aquí. Tancar