loader
menu

CIUTAT

'No m'ha agradat el 'pacte de la por' entre PSC-CiU-PP per silenciar els partits que emergeixen amb força'

Guillem Roqué Ciutat divendres, 22 de maig de 2015

- És el candidat que ha tingut més temps per preparar-se. Fa dos anys. Ha tingut temps de fer tot el que volia?

El Circ entrevista Pau Ricomà, candidat d'ERC a l'alcaldia de TGN

- "Hem tingut temps de fer un programa molt ben travat, amb 260 propostes per activar Tarragona, i una candidatura magnífica, amb gent preparada per governar, honesta i compromesa amb la ciutat i el país."

Pau Ricomà. Foto: ERC

- Per cert, aquesta és l’entrevista que fa el número… quantes en porta?

- "No les he comptat. Més de deu segur."

- I mediàticament, amb més digitals, més presència a les xarxes… ha notat diferències respecte el 2011?

- "Sí, és obvi que les xarxes socials han permès augmentar la interacció en una part considerable de la ciutadania i amb canals més oberts. Però no es pot oblidar que cal seguir trepitjant el carrer, el contacte de tu a tu amb els ciutadans."

- El va venir a presentar Oriol Junqueras, però ara no ha vingut a fer campanya a Tarragona. Ha estat l’únic candidat junt amb Ballesteros que no ha rebut la visita del gran líder del partit. No li ha fet fa falta?

- "M’he sentit extraordinàriament recolzat. Junqueras ha centrat la seva presència en campanya a l’àrea metropolitana, a la trinxera més dura, i no ha visitat tampoc Lleida ni Girona. He rebut al suport de polítics de la talla del President de l’Associació de Municipis per la Independència, Josep Maria Vila d’Abadal; dels eurodiputats Ernest Maragall i Josep Maria Terricabras; l’exconsellera Marina Geli i, és clar, vam tenir a l’acte central a la Secretària General d’ERC, Marta Rovira, que va demostrar un gran coneixement de la nostra realitat, parlant-nos dels compromisos amb Tarragona no satisfets pel govern espanyol, com el Mercat Central, els Jocs del 2017, l’A.27 i l’enorme problema ferroviari."

- És l’hora del retorn d’ERC?

- "Sense cap mena de dubte, i a més amb molta força."

- I de l’independentisme al plenari tarragoní? Fa 4 anys que no hi té veu de manera clara.

- "Som un instrument a disposició de totes les persones que van votar Sí-Sí i volen la Independència de Catalunya."

- O creu que CiU al plenari sí s’hi ha mostrat partidari del tot?

- "No m’importa què va passar o què hagués pogut passar. M’importa què podrem fer a partir d’ara, el camí és difícil i volem sumar en el procés."

- Creu que el possible bloc PSC-PP-C’S podria frenar qualsevol iniciativa sobiranista?

- "Cap pacte podrà frenar l’exigència de la gent d’expressar democràticament què vol que sigui Catalunya."

- Tots els partits han fet propostes per donar i per vendre. Resumeixi el seu programa en tres eixos bàsics i fonamentals. És a dir, el que posarien com a condició si són decisius.

- "Volem Activar Tarragona, això vol dir apostar clarament per treballar de la mà del territori; per l’economia i comerç local, que generen riquesa al territori; per l’exigència de les infraestructures i equipaments que ens mereixem; per una actuació decidida en habitatge i per posar la cultura com motor i eix central de la transformació de Tarragona.

Farem un govern obert, reformant profundament l’administració de l’Ajuntament, fent-la més àgil i transparent. Afavorint la participació i estenent les consultes en els temes importants per la ciutadans. La transparència és el millor antídot contra la corrupció.

Volem posar Tarragona en el curs de la Història, fent que sigui un agent decisiu en el procés d’Independència de Catalunya."

- A molts partits, per no dir a tots, hi ha divisió. Com estan a ERC? Vostè va tenir només el 64 per cent del suport de l’assemblea de militants? No ho troba baix?

- "No és així. La meva proclamació com a candidat va tenir un suport d’un 85% de la militància aproximadament. Altra cosa és que som l’únic partit que també posem a votació la resta de candidatura. Que una candidatura amb molts independents i persones que venen d’altres partits rebi el suport de dues terceres parts de la militància d’Esquerra demostra una enorme generositat de la nostra gent. M’agradaria veure si qualsevol altre partit hagués passat aquesta prova."

- Molts altres partits continuen amb escissions internes, de fet vostès han recollit descontents d’Unió i qui sap si de CiU també.

- "Nosaltres estem recollint simpaties de molta gent que vol un canvi de veritat , en favor de Tarragona i de Catalunya. Cal posar en valor els centenars d’adhesions de persones independents a la plataforma Tarragona Sí."

- ERC va guanyar les últimes europees a TGN. En quina mesura es poden extrapolar les dades?

- "Ni es poden extrapolar ni es poden desconsiderar. Marquen una tendència clara, hem recuperat la confiança de molta gent i cada cop representem sectors socials més amplis."

- I les del 9-N? Van ser 22.000 sí-sí, clar que s’hauria de restar els joves entre els 16 i els 18 anys.

- "Em sembla recordar que vam ser més de 23.000. Molta gent que hauria de tenir clar que aquells que diuen que aquestes eleccions no s’han de llegir en clau nacional, si sumen per governar faran tot el possible per dificultar el procés."

- Es parla de la irrupció de Ciutadans.

- "Sí que se’n parla."

- I que la CUP també podria treure el cap.

- "Òbviament, i m’estimo més que hi siguin ells que altres."

- Si les eleccions municipals s’haguessin fet fa un any, amb el xup-xup del 9-N, troba que la marca ERC podria aspirar a més?

- "No sóc massa donat a la política-ficció."

- Obtenir dos regidors seria…

- "Per sota de les nostres expectatives."

- Tres…

- "El millor resultat d’ERC en unes municipals a Tarragona, però per sota de les nostres aspiracions."

- A partir de quatre…

- "Ens hi anem acostant."

- Com definiria la campanya a TGN?

- "La nostra, molt positiva, creixent dia a dia."

- Què no li ha agradat del que ha vist, ha sentit, ha llegit o ha escoltat?

- "No m’ha agradat “el pacte de la por” entre PSC-CiU-PP per silenciar els partits que emergeixen amb força, com ERC. Tampoc m’ha agradat l’inacabable llista d’incompliments de l’alcalde, convertides per art de màgia en propostes."

- Troba factible una nova entesa amb el PSC? A l’hora de pactar tenen línies vermelles? O dependrà de l’aritmètica?

- "No he perdut ni un segon pensant en aritmètiques. No val la pena fer-ho abans que els ciutadans emetin el seu vot. Volem consolidar un projecte de transformació per Tarragona i això passa per tenir un grup fort a l’Ajuntament."

- Què no ha pogut fer durant la campanya i que farà el 25-M al matí?

- "M’hauria agradat haver pogut confrontar més les nostres propostes amb els adversaris, però no ens han donat l’oportunitat per covardia i una manera estranya d’entendre la democràcia. El 25-M pel matí el passarem analitzant les dades de la votació i atenent mitjans de comunicació."

- Per cert, del 2011 millor no parlar-ne, oi? Patacada d’ERC amb vostè com a 2. Suposo que té ganes de treure’s l’espina i poder donar veu a l’independentisme tarragoní?

- "No m’he de treure cap espina. El 2015 no s’assembla gens al 2011, quan vam perdre representació a totes les grans ciutats catalanes excepte a Barcelona. Veníem d’un procés intern convuls i ara les convulsions estan a altres formacions. Analitzar el 2015 en clau 2011 només es pot fer des de la miopia."

- Què creu que no s’ha abordat durant la campanya i que s’hauria d’haver fet?

- "Crec que els que més diuen que parlen de ciutat són els que menys ho han fet, promeses, repartiment d’ajuts, rebaixes d’impostos, etc. fum i més fum. M’agradaria haver debatut sobre propostes concretes, com les que conté el nostre programa."


circdetarragona_AD
circdetarragona
Anterior
Següent
Per tal de poder millorar els nostres serveis utilitzem cookies de tercers. Si continua navegant considerarem que accepta la seva utilització. Més informació aquí. Tancar