loader
menu

CULTURA I PATRIMONI

L'Ajuntament de TGN dóna dos anys de marge als propietaris de Ca L'Ardiaca perquè facin via i construeixin l'hotel de luxe

El Circ Cultura i patrimoni dilluns, 08 de juny de 2015

L'Ajuntament de Tarragona no li'n perdona cap als propietaris de Ca L'Ardiaca. El penúltim ple del mandat (dimecres 10 serà l'últim) ha desestimat les al·legacions de la promotora aragonesa Grupo Artal i ha aprovat incloure la finca del Pla de la Seu dins del Registre Municipal de Solars.

El consistori es reserva, a més, l'opció d'aplicar l'expropiació forçosa

Dit d'una manera més planera, el consistori dóna 2 anys de marge als amos del Palau Gòtic de la Part Alta a que l'edifiquin o el conservin. En cas contrari, l'administració municipal pot procedir a l'expropiació o obligar als propietaris a vendre la finca de manera forçosa a un preu concret.

Foto: circdetarragona.com

Tal com va avançar El Circ al desembre de l'any passat, l'Ajuntament ha posat el compte enrere per desencallar un projecte que s'arrossega des de fa sis anys. La propietat havia presentat al·legacions, però el plenari tarragoní les ha desestimat per majoria. El pas següent és presentar-lo a la Junta de Govern Local per la seva aprovació

Preservar una joia gòtica de la Part Alta

La propietat té dos anys, a partir de la data d’aprovació de la inclusió de la finca al registre per edificar i/o mantenir i salvaguardar el conjunt monumental gòtic de Ca l’Ardiaca de possibles riscos.

Es tracta d’un instrument administratiu per salvar una joia gòtica de Tarragona. L’Ajuntament desestima les al·legacions del propietari i inclou l’edifici al Registre Municipal de Solars (per evitar confusions: tots els solars ho són estiguin o no edificats). Així s’evita la desaparició del conjunt monumental.

A més, tant la Llei d’Urbanisme com La llei de Patrimoni obliguen al manteniment dels edificis catalogats. L’omissió d’aquest deure està penada per la llei i no és en cap manera una justificació d’enderrocaments d’edificis històrics.

Processos en paral·lel

El mes de desembre de 2014, l’Ajuntament de Tarragona, va desestimar la primera llicència d’obres sol·licitada i va iniciar l’expedient per incloure l’edifici en Registre Municipal de Solars.

Mentre, a finals del 2013, ja s’havia requerit repetidament al propietari per a fer un seguit d’actuacions destinades a garantir la seguretat de Ca l’Ardiaca i el seu entorn, tractaments per preservar les humitats, fer un tancament per evitar l’entrada de coloms, ordenar valoració de l’estructura de l’ immoble, certificacions d’estabilitat, manteniment i conservació de les pintures gòtiques i enteixinats ornamentals.

Després de diverses multes coercitives de 300, 1000 i 3000 euros respectivament (imports establerts per la normativa), i d’un expedient sancionador de 210.354 euros per incompliment del deure de conservació, es va procedir a la instal·lació de l’estructura i a la col·locació de la lona protectora, aquesta passada Setmana Santa. Aquest import és la quantitat màxima de sanció que pot aplicar un Ajuntament, si ens atenim a llei de Patrimoni Cultural Català.

Un projecte bàsic, per ser tramitat, es va presentar en el decurs del mes de febrer d’enguany i les obres foren denegades de nou, per deficiències en la justificació tècnica de diverses parts tant pel que fa a l’estructura de l’edifici com elements decoratius, especialment interns. A més d’incoherències i deficiències a l’hora d’explicar les fonamentacions i actuacions en el subsòl, on hi ha les estructures del recinte de culte imperial inclòs a la llista de Patrimoni Mundial de la Unesco.

Un procés de més de 6 anys

A finals del més d’abril del 2009 l’ Ajuntament de Tarragona i la propietat de Ca l’Ardiaca van acordar mitjançant conveni urbanístic les condicions per la rehabilitació i ampliació del conjunt situat entre el Pla de la Seu, la plaça dels Cabrits i cantonada Carrer les Coques, per convertir l’edifici en un Hotel. Un fet que implicava la recuperació de les característiques monumentals del conjunt patrimonial.

Va ser el desembre del 2011 quan es va aprovar definitivament el Pla Especial de Protecció i Rehabilitació de la Casa de l’Ardiaca Major de Tarragona, per la Comissió Territorial d’Urbanisme de la Generalitat de Catalunya.

Extrem que es va fer públic al DOGC, Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya i que en reforça la transparència. Es tractava de recuperar l’arquitectura de l’edifici atesa la seva singularitat del segle XIV-XVI, també de detallar la intervenció arqueològica i establir l’ús hoteler d’alta categoria.

En el Pla especial quedava clar que prevalen els valors de l’edifici històric als quals s’havia d’adaptar l’equipament hoteler. Cal recordar que l’edifici està inclòs dins del Catàleg de Bens Protegits –incorporat al POUM- per la qual cosa, hauria de constar forçosament l’ informe del Departament de Patrimoni Històric de l’Ajuntament. Cal tenir en compte l’edifici que està inclòs dins del conjunt històric de Tarragona. Això vol dir que els projectes d’obra han d’estar també aprovats pel departament de Cultura de la Generalitat.


circdetarragona_AD
circdetarragona
Anterior
Següent
Per tal de poder millorar els nostres serveis utilitzem cookies de tercers. Si continua navegant considerarem que accepta la seva utilització. Més informació aquí. Tancar