loader
menu

CIUTAT

Torredembarra i Altafulla estrenen dos parcs de biòtops artificials únics al món

El Circ Ciutat dimarts, 09 de juny de 2015

Coincidint amb el Dia Mundial dels Oceans, el Port de Torredembarra ha estat l'escenari de la presentació dels dos parcs de biòtops artificials, únics al món, que s'han instal·lat a les platges de Torredembarra i Altafulla.

Foto: Repsol

Foto: Repsol

Foto: Repsol

Foto: Repsol

S'hi faran activitats aquàtiques i de coneixement del medi, i estudiar científicament, la regeneració de la flora i la fauna marines. L’objectiu principal és validar el sistema d’abalisament ecològic de les platges pel qual aposta la costa tarragonina i estendre’l a més punts. El projecte compta amb el suport de Repsol, que n’és el patrocinador.

Els dos parcs –que inclouen 5 biòtops cadascun de tots els tipus existents- s’instal·laran a les platges, dins la zona reservada al bany, en una extensió d’uns 200 metres quadrats i en dos fons marins completament diferents.

D’una banda, el parc de Torredembarra s’ubicarà en una zona de terra dur (roca empolsinada de sorra), on no hi ha moviments de sorra pel camp de posidònia proper, que la protegeix. De l‘altra, el camp d’Altafulla se situarà en una zona arenosa, propera a una praderia de cymodocea mediterrània. Els dos parcs estaran a una distància d’uns cent metres de la platja, i a una profunditat d’entre 4,5 i 5,5 metres.

Els biòtops artificials que composen els parcs són grans peces d’obra i pedra de forma cònica, d’entre 1,5 i 2 metres d’alçada, per 1,5 metres d’amplada. Pesen entre 1.500 i 2.500 quilos i estan fets d’un ciment de PH neutre i carbonat de calci que atrau la flora i la fauna marines tot formant un escull.

Estudi científic

L’objectiu dels parcs de biòtops és atraure el major nombre possible de persones al mar, amb activitats aquàtiques i d’educació mediambiental; sensibilitzar i educar a favor de la conservació i la regeneració de la flora i la fauna marines, i, principalment, validar el model d’abalisament ecològic de les platges (per determinar la zona reservada al bany) pel qual aposta la costa tarragonina, i estendre’l a més punts de la costa.

Per això, es durà a terme un estudi de seguiment biològic dels parcs, que avaluarà científicament la colonització de les espècies segons el tipus d’estructura de cada biòtop, i analitzarà els possibles beneficis i inconvenients d’un sistema d’abalisament ecològic amb biòtops. L’estudi consta de tres fases (preparatòria, estudi i seguiment i resultats) i serà presentat el mes de juny de l’any vinent.

En paral·lel, des d’ara i fins l’octubre, també s’organitzaran tallers mediambientals (500 places disponibles) relacionats amb les boies ecològiques (què són, com es fan, etc.) per a entitats, empreses i escoles, amb l’objectiu de difondre aquest sistema ecològic d’abalisament i fomentar la conscienciació i sensibilització sobre la importància de preservar el medi marí.

Al Port de Torredembarra, hi haurà una exposició permanent amb el títol “Boies ecològiques”, que estarà oberta fins l’octubre, i que permetrà fer un recorregut per tot el procés de construcció, implantació i colonització de les boies ecològiques, amb panells informatius.


Noves boies ecològiques com a sistema d'abalisament

Aquest matí també s’ha presentat la instal·lació d’11 boies ecològiques més, a les costes de Torredembarra (1), l’Ametlla de Mar (3), Salou (4) i Tarragona (3), que se sumen a les 46 boies ja existents a Torredembarra, Altafulla, L’Ametlla de Mar i Salou per fer l’abalisament de les seves platges.

Des de l’any 2012, amb el suport de Repsol, la costa de Tarragona ha apostat per l’abalisament ecològic de les seves platges amb la instal·lació de boies ecològiques. A diferència de les boies convencionals, que tenen com a base blocs rectangulars de formigó que es treuen i es posen cada temporada, les bases de les boies ecològiques són biòtops com els dels parcs, amb forma de grans peces d’obra que, pel seu disseny i materials, atrauen la flora i la fauna marines, tot formant un escull.

A més, aquestes boies incorporen un innovador sistema de boia intermèdia que no malmet el fons marí i que fa que siguin estructures permanents (se n’aprofita gran part d’un estiu a l’altre).

Pel que fa al finançament del projecte, Repsol s’ha fet càrrec de tots els biòtops i de la seva instal·lació, mentre que els ajuntaments financen el seu manteniment.


circdetarragona_AD
circdetarragona
Anterior
Següent
Per tal de poder millorar els nostres serveis utilitzem cookies de tercers. Si continua navegant considerarem que accepta la seva utilització. Més informació aquí. Tancar