loader
menu

CULTURA I PATRIMONI

L'arqueòleg tarragoní Eudald Carbonell renuncia a la direcció de l'IPHES després de 10 anys

El Circ Cultura i patrimoni dimarts, 09 de juny de 2015

L'arqueòleg tarragoní Eudald Carbonell va presentar fa uns dies la seva renúncia al patronat de la Fundació IPHES, decisió que va ser acceptada en la reunió celebrada el passat 21 de maig.

Eudald Carbonell. / foto: circdetarragona.com

La Institució CERCA (Centre de Recerca de Catalunya), per delegació del Patronat de l’IPHES (Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social) convocarà oficialment el 10 de juny una plaça de director d’aquest institut per renúncia de Carbonell, que ha estat al capdavant d’aquest centre de recerca des de la seva creació el desembre de 2004.

El patronat de l'IPHES està format per membres de la Generalitat de Catalunya, la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona i l’Ajuntament d’aquesta ciutat.

L'elecció entre els candidats que es presentin anirà a càrrec del comitè científic extern de l'IPHES i podria prendre possessió del seu càrrec a l'octubre.

'Vaig dir que hi estaria 10 anys'

“Tal com ho vaig comentar quan es va crear l’IPHES vaig dir que estaria 10 anys com a director per tirar endavant aquest projecte, una fita que s’ha assolit plenament”, ha revelat Carbonell, qui també ha afegit que “aquest temps ja ha passat i ara és moment d’obrir pas a la continuïtat de gent mes jove”.

L'arqueòleg, nomenat Fill Adoptiu de Tarragona l'abril d'enguany, ha destacat que en només una dècada , “l’IPHES està plenament consolidat i assolit una qualitat científica de nivell internacional, amb un índex de publicacions d’impacte molt important i amb un visibilitat publica rellevant”. Davant d’aquesta situació, “ara és moment –ha insistit- de donar pas a la gent jove, que aporti noves idees i que donin un altre tipus d’impuls a l’estructura”.

Eudald Carbonell ha tingut paraules d’agraïment pels patrons de l’IPHES, “sense els quals aquest projecte no hagués estat possible”, ha remarcat. També ha destacat el paper que va jugar el President de la Generalitat de Catalunya Jordi Pujol, ja que la idea de crear aquest institut va sorgir durant un sopar a casa seva, i el consell Andreu Mas-Colell ho va dur a la pràctica.

Tampoc s’ha oblidat dels seus col·laboradors, que ha qualificat de ser el "motor real de l’institut", en un context de relacions personals abocades al projecte científic. “Sempre han estat lleials a aquest projecte”, ha dit.

Eritrea i tesis de màster

Ara Eudald Carbonell obra una nova etapa en la qual es dedicarà sobretot a la recerca, potenciant els projectes d’investigació de l’IPHES a l’Âfrica, com el que desenvolupen al jaciment Engel-ela (Buia, Eritrea) juntament amb l’investigador ICREA, també d’aquest institut, Bienvenido Martínez-Navarro.

A més, s’incorporarà com a professor a la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona, de la qual n’és catedràtic de Prehistòria des del 1999. Impartirà els crèdits de Prehistòria general i, a més, dirigirà tesis del Màster Erasmus Mundus en Arqueologia del Quaternari i Evolució Humana, que oferta la mateixa universitat.

Una altra de les seves activitats es focalitza a la Fundación Atapuerca, d’on és el director general i, a més, exerceix com a codirector del Projecte de recerca sobre els jaciments d’Atapuerca (Burgos).


circdetarragona_AD
circdetarragona
Anterior
Següent
Per tal de poder millorar els nostres serveis utilitzem cookies de tercers. Si continua navegant considerarem que accepta la seva utilització. Més informació aquí. Tancar