loader
menu

CIUTAT

Cartografien i censen 380 nius de gavina corsa al Moll de la Química del Port de TGN

El Circ Ciutat dimarts, 16 de juny de 2015

Tècnics de la Generalitat, del Port de Tarragona i de l'Ajuntament han censat i marcat amb anelles, en una operació conjunta, la població de gavina corsa que ha niat aquests mesos per tercer cop en el moll de la Química del port de Tarragona.

Foto: Generalitat

Foto: Generalitat

Foto: Generalitat

Un total de 380 nius han estat cartografiats i censats, i s’han pogut anellar per conèixer els seus desplaçaments i el futur trajecte vital. Concretament, el nombre final de polls anellats ha estat de 236, dels 700 que hi ha. L'operació d’anellament no pot excedir els 75 minuts.

Els equips han anat anellant a un ritme d'entre un poll a dos per minut, que, tenint en compte la dificultat que comporta metodològicament l'operació, és un resultat prou bo i que ens ajudarà a conèixer els moviments migratoris d'aquesta espècie amenaçada en un moment en què sembla que canvien les zones protegides per entorns portuaris lliures de depredadors.

La colònia d’aquesta espècie s’ha establert en un lloc d’accés restringit i en una zona del nou moll de la Química, recinte del port de Tarragona que sembla que reuneix característiques adients per a l’espècie.

Hi han treballat quatre equips de quatre persones cadascun per tal de portar a terme l’anellament, de forma molt ràpida perquè els polls no s’estressessin.

A un pas de ser espècie en extinció

A Catalunya es considera aquesta espècie vulnerable i amb el risc de passar a la categoria d'espècie en perill d'extinció. El Departament té un pla de recuperació de la gavina corsa aprovat l'any 2004 i realitza el seguiment de les poques poblacions existents vigilant les zones de cria, regulant les activitats científiques, esportives i comercials que tenen lloc a les proximitats de la zona de nidificació, senyalitzant adequadament, etc.

L’èxit de nidificació de cria al port de Tarragona és una mostra més de la bona col·laboració entre administracions i entitats per conservar i gestionar les poblacions existents d’espècies protegides

La productivitat de la colònia ha estat sorprenent, i és que són coneguts els desplaçaments d’adults de la colònia que volen des del delta de l’Ebre fins al port de Tarragona per aprofitar el rebuig de la flota pesquera.

Aquesta colònia de gavina corsa del port de Tarragona és la tercera en nombre d’exemplars de tot Catalunya.

Malgrat la seva mida, la gavina corsa no té a veure amb els gavians que el públic sol veure al litoral català. Té el bec vermell amb la punta groga i les potes grises. Els joves, molt marrons, tenen la cua totalment negra. És una espècie endèmica de la Mediterrània, on cria en pocs indrets, i que a Catalunya presenta dues terceres parts de la seva població mundial.


circdetarragona_AD
circdetarragona
Anterior
Següent
Per tal de poder millorar els nostres serveis utilitzem cookies de tercers. Si continua navegant considerarem que accepta la seva utilització. Més informació aquí. Tancar