loader
menu

CIUTAT

Els veïns de Bonavista no es refien de la planta química que va tenir una fuita d'àcid nítric el 25-M i demanen visitar-la

El Circ Ciutat dimarts, 16 de juny de 2015

La Federació d’Associacions Veïnals de Tarragona (FAVT) ha sol·licitat una visita a la planta de Nitricomax SL de la Canonja per conèixer l’estat de les instal·lacions de la indústria on es va produir la fuita d’àcid nítric que va originar el núvol tòxic del passat 25 de maig i que va afectar amb picors i irritacions a diversos veïns del barri de Bonavista.

Una imatge del núvol tòxic que es va generar el passat 25 de maig. / circdetarragona.com

Tant la FAVT com l’AVV de Bonavista posen en dubte la versió facilitada pel director de la planta, César Valero, en el transcurs del darrer Panell Informatiu de l’AEQT celebrat el passat 10 de juny, on van ser convidats els representants veïnals. Segons el director, es van seguir tots els protocols i la planta compleix tots els requisits del Departament d’Indústria. El president de l’AVV de Bonavista, Ramón López, ha afirmat que “hi ha treballadors que ens han explicat que la planta està en una situació ruïnosa”. Per aquest motiu, la Federació ha demanat una visita a la planta per constatar com es troba la planta.

Durant la reunió, la Federació també va demanar explicacions dels protocols seguits al sotsinspector de Protecció Civil de la Generalitat, Jaume Guamis, que va explicar les actuacions fetes i que no van comportar la posada en marxa de les sirenes d’alerta.

El president de la FAVT, Antoni Peco, ha afirmat “creiem que va fallar la comunicació a la població ja que no trobem normal que es triguin 40 minuts en donar la fase d’alerta, és massa temps per a un territori tant petit “ i afegeix “li hem demanat una actualització dels protocols i dels mitjans de comunicació donat que el protocol actual és de l’any 2009 i les tecnologies han canviat força”.

Manca d’interès de l’Ajuntament de Tarragona

La federació veïnal també lamenta el “silenci” de l’Ajuntament de Tarragona. Els representants veïnals critiquen que, tres setmanes després de l’incident, “cap regidor de cap partit de l’Ajuntament, exceptuant la CUP, s’ha posat contacte amb nosaltres ni ha donat la seva versió dels fets”, com sí va fer l’alcalde de la Canonja, Roc Muñoz, que va defensar el protocol i va informar als seus veïns. La FAVT només ha mantingut diàleg amb l’AEQT i amb Protecció Civil de la Generalitat.

Antoni Peco interpreta aquest silenci com “la complicitat de l’Ajuntament amb el sector químic de Tarragona i posem en dubte la seva imparcialitat a l’hora de defensar els interessos dels veïns”. El president de l’AVV de Bonavista, Ramón López, ha advertit a l’Ajuntament que “nosaltres no som una pilota de canvi” i també ha alertat que convé millorar el pla d’evacuació del barri: “En cas que es produeixi algun incident en ple mercat de diumenge de Bonavista, no volem ni imaginar què passaria perquè la gent s’hauria de confinar a les cases”.

Finalment, la FAVT mostra la seva “satisfacció” perquè la Fiscalia de Medi Ambient s’hagi implicat en l’incident i hagi decidit investigar pel seu propi compte les causes i conseqüències del núvol tòxic. Antoni Peco assenyala que “això demostra que el fiscal també ha vist alguna cosa rara” i s’ha posat a disposició del fiscal per col·laborar en tot allò que faci falta.


circdetarragona_AD
circdetarragona
Anterior
Següent
Per tal de poder millorar els nostres serveis utilitzem cookies de tercers. Si continua navegant considerarem que accepta la seva utilització. Més informació aquí. Tancar