loader
menu

CIUTAT

Creen el primer bio banc mundial amb mostres d'ADN d'antics habitants de Tàrraco

El Circ Ciutat dimecres, 17 de juny de 2015

Neix el primer biobanc del món amb ADN antic de mostres humanes, i curiosament, d'antics habitants de Tarraco. L'Institut d'Investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer (IDIBAPS) ha posat en marxa aquest gran banc gràcies a la col·laboració amb l'Institut Català d'Arqueologia Clàssica (ICAC) i el Museu Nacional Arqueològic de Tarragona (MNAT).

Una imatge de la Necròpolis de Tarraco. / circdetarragona.com

Foto: URV

El biobanc d’ADN antic de l’IDIBAPS és una instal·lació científica formada per un conjunt mostres de material genètic procedent de diferents necròpolis de l'àrea de Tarragona del període romà i visigòtic d’entre els segles III i VII dC.

El biobanc posa aquestes mostres genètiques a disposició de la comunitat científica internacional per a dur a terme estudis antropològics, de moviments migratoris i, fins i tot, de l’evolució genètica d’algunes de les malalties que patim actualment. Una instal·lació pública que obre nombroses possibilitats de col·laboració entre disciplines tan diverses com la biomedicina, l’arqueologia i la paleoantropologia.

Es tracta d'una col·laboració entre dos centres CERCA del sistema català de recerca que han presentat avui el Dr. Ramon Gomis, director de l’IDIBAPS, el Dr. Joan Gómez Pallarès, director de l’ICAC, el Sr. Francesc Tarrats, director del MNAT i el Sr. Joan Pluma, director general d’Arxius, Biblioteques, Museus i Patrimoni de la Generalitat de Catalunya.

La paleogenètica és una potent eina que tradicionalment s'ha utilitzat en l'estudi de l'origen, estructura i evolució de les poblacions antigues així com en l'estudi de l'evolució de les malalties modernes d'origen microbiològic. Fins ara, només hi havia col·leccions de material antic als museus d'història natural, consistents en teixits de diferents espècies animals per poder interpretar la diversitat genètica, estudiar la conservació o l'evolució de les diferents espècies en el passat o estimar les causes de les extincions. Així, no hi havia grans col·leccions de material genètic antic de mostres humanes.

El biobanc d’ADN antic de l’IDIBAPS és el fruit d’una col·laboració exitosa entre l’IDIBAPS, l’ICAC i el MNAT, que comença el 2011 en el marc del projecte europeu MEDIGENE.


circdetarragona_AD
circdetarragona
Anterior
Següent
Per tal de poder millorar els nostres serveis utilitzem cookies de tercers. Si continua navegant considerarem que accepta la seva utilització. Més informació aquí. Tancar