loader
menu

CULTURA I PATRIMONI

Obres a la plaça dels Carros: l'Autoritat Portuària rehabilita l'edifici de l'Arxiu del Port

El Circ Cultura i patrimoni dimarts, 23 de juny de 2015

Aquest mes de juny s’han iniciat les obres de l’edifici de l’Arxiu del Port de Tarragona situat al carrer Anselm Clavé, en una de les cantonades de la plaça dels Carros.

Una imatge de la façana de l'edifici de l'Arxiu del Port. / Autoritat Portuària de TGN

Es tracta d'un immoble emblemàtic que durant molts anys va ser la seu central de la Junta de les Obres del Port de Tarragona (organisme precedent de l’actual Autoritat Portuària), i que l’any 1990, ara farà 25 anys, va obrir les seves portes novament al públic, reconvertit en Arxiu del Port de Tarragona.

Les obres de rehabilitació d’aquest edifici tindran una durada aproximada de tres mesos, i consisteixen en la millora de l’envoltant tèrmic de l’edifici, amb la substitució dels tancaments i la rehabilitació de la façana deixant a la vista alguns elements arquitectònics decoratius originals que amb els anys havien restat ocults sota la pintura.

Aquesta reforma de l’edifici, que coincideix amb el 25è aniversari de la inauguració de l’Arxiu del Port de Tarragona, té com a objectiu millorar i preservar aquesta obra arquitectònica per al futur.

Un edifici amb molta història

L'any 1817, un cop acabada la Guerra del Francès, es va rehabilitar un edifici destinat a oficines situat a la plaça dels Carros, fent xamfrà amb el carrer d'Orient, avui d'Anselm Clavé.

L'any 1873 es va reformar el saló de sessions i algunes oficines de l’immoble. Però el gran projecte d'aquest edifici, avui catalogat, i amb un estil arquitectònic si més no singular, data de l'any 1922 i està signat pel qui fou director del port, l'enginyer Francisco G. de Membrillera.

L'any 1934 es va redactar un nou projecte de reforma de les oficines, però amb l'esclat de la Guerra Civil es va paralitzar i fins l'any 1939 no es va dur a terme. Va estar ocupat per l'administració portuària fins l'any 1980 en què es va construir el del passeig de l'Escullera, obra de l'arquitecte Josep Maria Garreta.

L'edifici del carrer d'Anselm Clavé restà pràcticament abandonat fins que l'any 1986 i amb motiu de la celebració d'unes jornades portuàries es reformà de dalt a baix. Un any després, es començà a utilitzar la planta baixa com a Arxiu Històric del Port que s'obrí al públic el dia 4 de juliol de 1990.

Des d'aquella data fins a l’actualitat ha estat la seu central de l’Arxiu del Port de Tarragona acollint en el seu interior gairebé 1.000 metres lineals de la documentació històrica generada per l’administració portuària des de finals del segle XVIII.


circdetarragona_AD
circdetarragona
Anterior
Següent
Per tal de poder millorar els nostres serveis utilitzem cookies de tercers. Si continua navegant considerarem que accepta la seva utilització. Més informació aquí. Tancar