4min
Després d'una restauració integral, que ha durat quatre mesos, l'Àliga de Tarragona per fi ja torna a lluir. La Bèstia es va presentar en societat el cap de setmana en un acte a la plaça de les Cols i d'ara fins a Santa Tecla ja li esperan un calendari d'actes força atapeït.
L’Àliga de Tarragona, recuperada l’any 1986 pel Ball de Diables de Tarragona, és una de les bèsties més distingides de Santa Tecla i la més majestuosa de totes com a representant de la ciutat. Des de la seva recuperació, enguany fa 30 anys, només s’ha dut a terme alguna petita intervenció d’urgència. Amb el pas dels anys i degut a les sortides, en especial a la Baixada de la nit del 21, la peça ha requerit finalment d’una restauració integral que l’Ajuntament de Tarragona va encarregar i s’ha dut a terme des del passat mes de març.
Per al procés de restauració de l’escultura, consistent principalment en soldar i reparar vàries plomes de la part del pit, així com també arreglar diferents desperfectes en altres parts del cos metàl·lic com les ales i la cua, resseguir les vores al voltant dels portadors i els anclatges de les ales, s’ha encomanat la feina a l’escultor Antoni Mas i Castelltort, que ja va ser l’autor de l’Àliga l’any 1986 i de l’Àliga petita el 2008.
També s’ha aplicat una capa decapant i s’ha eliminat part del vernís. Un cop decapada s’ha netejat i s’ha repintat i abrillantat. Aquesta tasca correspon a Biosca Pintors, Pintura Decorativa i Restauració i Conservació. I finalment els Tallers de la Joiera Blàzquez, s’han encarregat de restaurar la corona que ja van fer l’any 1986.
El pressupost final ha estat de 17.000 euros.
A l'acte hi han intervingut l'alcalde, Josep Fèlix Ballesteros; la consellera de Cultura i Festes, Begoña Floria; el representant del Ball de Diables, Jordi Albe; Vidal Blàzquez de la Joieria del mateix nom, i l'escultor Antoni Mas. També s'ha comptat amb l'acompanyament de la Banda Unió Musical Amapola.