loader
menu

CIUTAT

Una vintena de farmàcies de les comarques de TGN ja ofereixen el test ràpid de detecció del VIH

El Circ Ciutat dilluns, 13 de juliol de 2015

Durant aquest mes de juliol, una vintena de farmàcies de les comarques de Tarragona oferiran la prova ràpida per a la detecció precoç del VIH. Concretament, 16 al Camp de Tarragona: 2 farmàcies de Valls i 2 a El Vendrell que s'afegeixen a les 12 farmàcies de Tarragona i Reus que fins ara feien aquesta prova; i 4 que també s’incorporen, recentment, a les Terres de l’Ebre: 2 a Tortosa i 2 a Amposta.

Foto:www.tumedico.es

Aquesta iniciativa neix fruit del conveni signat entre el CatSalut, la Regió Sanitària del Camp de Tarragona, la Regió Sanitària de les Terres de l'Ebre i el Consell de Col·legis de Farmacèutics de Catalunya.

L'any 2012 es va iniciar una prova pilot en diverses farmàcies de Tarragona i Reus. Gràcies als bons resultats que ha tingut la seva implantació i al compromís que segueixen mostrant els farmacèutics com a agents de salut propers a la població -són un col·lectiu molt sensibilitzat amb la SIDA i volen participar activament en la prevenció d’aquesta malaltia-, 4 noves farmàcies del Camp de Tarragona s'han unit a aquesta iniciativa.

Així, una gran part de les localitats més poblades de la província ja compten amb farmàcies on es poden realitzar la prova ràpida per a la detecció del VIH.

Més de 500 proves des de 2012

Des de l’any 2012, s’han realitzat un total de 518 proves a les dotze farmàcies de Tarragona (283) i Reus (235):

- 2012: 94 proves (Tarragona: 50 i Reus: 44)

- 2013: 126 proves (Tarragona: 64 i Reus: 62)

- 2014: 204 proves (Tarragona: 113 i Reus: 91)

- 2015: 94 proves -dada fins al mes de maig- (Tarragona: 56 i Reus: 38)

Què és la prova i com es fa?

La prova del VIH / SIDA és una anàlisi de sang senzilla que detecta la presència d’anticossos contra el VIH dins l’organisme. La prova va acompanyada d’una correcta informació sobre la transmissió del VIH, com evitar-la, i sobre les possibles repercussions

Aquesta prova, realitzada en farmàcies, ha permès detectar a persones infectades pel virus, contribuint així a disminuir la propagació de la infecció i mitjançant la derivació als centres sanitaris corresponents, es pot iniciar el tractament ràpidament i millorar el pronòstic de la progressió de la infecció i de suport emocional abans i després de la prova. Els resultats s’obtenen a la mitja hora de fer-se la prova.

Qui hauria de fer-se la prova del VIH?

Qualsevol persona, home o dona, pot estar infectada pel VIH si s’ha exposat al virus mitjançant relacions sexuals o sang. És recomanable que es facin la prova del VIH/SIDA les persones que es trobin en alguna de les següents situacions:

- Els homes i les dones que han tingut relacions sexuals amb penetració sense preservatiu amb una o diverses parelles de les quals desconeixen si estaven infectades o no.

- Les persones que han compartit material utilitzat per injectar-se drogues.

- Les dones embarassades o les que pensin tenir un fill.

- Les persones que han tingut alguna infecció de transmissió sexual.

- Les parelles estables que volen deixar d’utilitzar preservatiu en les seves relacions sexuals.

Si s'ha estat exposat a una situació de risc i no han transcorregut 72 hores des de l’exposició es pot anar, ràpidament (millor abans que hagin passat 6 hores) al servei d’urgències d’un hospital on valoraran el risc i poden aconsellar-te iniciar un tractament preventiu que podria evitar la infecció.

Més informació: http://www.coft.org/


circdetarragona_AD
circdetarragona
Anterior
Següent
Per tal de poder millorar els nostres serveis utilitzem cookies de tercers. Si continua navegant considerarem que accepta la seva utilització. Més informació aquí. Tancar