loader
menu

CIUTAT

L'expedició de Cadiach ajorna l'atac al cim del Broad Peak

El Circ Ciutat dimarts, 21 de juliol de 2015

L'alpinista tarragoní Òscar Cadiach ha ajornat l'atac al cim del Broad Peak (8.047 m), previst pel dijous 24 de juliol, fins que es resolgui l’evacuació en helicòpter de l'alpinista japonesa ferida a causa de l'allau de fa dos dies.

Foto: El Pont de Mahoma/ Tarragona Ràdio

En una comunicació via telèfon satèl·lit al programa El Pont de Mahoma, de Tarragona Radio, l’alpinista tarragoní explica que la prioritat hores d’ara és l’evacuació de la companya japonesa, que requereix una intervenció quirúrgica urgent.

L’expedició havia previst iniciar aquest dimarts l’ascens al Broad Peak i fer l’intent d’atac al cim el dijous d’aquesta setmana. Tota la previsió de cim, però, queda en “stand by” segons ha explicat el propi Cadiach, qui ha afegit que ara ‘ningú pot pensar en el cim’, i que la prioritat és la companya japonesa. En el cas que Cadiach assoleixi el cim, es convertirà en el primer alpinista català que ha pujat els 14 cims de més de 8.000 metres que hi ha al món.

Explica Cadiach que mentre esperen que arribi l’helicòpter, han instal·lat un ‘petit hospital de campanya’ a un quilòmetre del camp base, per facilitar l’evacuació i per a poder intervenir la companya en la mesura de les possibilitats mèdiques d’aquest lloc tant remot.

En tot moment, l'alpinista nipona ha estat acompanyada per la metgessa de l’expedició de Cadiach, Anna Pujol, que també ha passat la nit amb ella.

Un altra integrant de l’expedició de Cadiach, Jordi Bosch ‘Barraca’ ha explicat al mateix programa que aquest dilluns ‘han viscut una situació molt dura’.

El gironí ha explicat que mentre auxiliaven la companya japonesa, Sumiyo Tsuzuki, es van veure sorpresos per altres cinc o sis allaus, i afegeix que el sinistre hauria pogut ser ‘molt pitjor’.

Tots dos lamenten en nom de tots els companys de l’expedició la desaparició d’un portador d’altura pakistanès, al que tots apreciaven, i traslladen el seu condol a la família.
La xinesa, Luo Jing, (a la foto, amb Cadiach) va poder ser rescatada sana i estalvia després de l'allau, tot i que amb alguna contusió al braç i emocionalment afectada per la sort dels companys i per l’ensurt de l’allau.

Altres dels 7 alpinistes que estaven al lloc de l’allau van poder sortir pels seus propis mitjans. Algun va quedar mig colgat per la neu, però en ser visible part del cos, el van poder treure a temps. En les feines de rescat s’hi van abocar altres integrants de les expedicions i sherpas que aquell moment es trobaven a camp base del Broad Peak.


circdetarragona_AD
circdetarragona
Anterior
Següent
Per tal de poder millorar els nostres serveis utilitzem cookies de tercers. Si continua navegant considerarem que accepta la seva utilització. Més informació aquí. Tancar