loader
menu

CIUTAT

El Govern fixa l'obertura de la nova presó de TGN per a finals de novembre

Sergi Casado Ciutat dimecres, 29 de juliol de 2015

La nova presó de Tarragona es posarà en marxa a finals de novembre. Ho farà amb l’arribada dels primers interns, que seran traslladats des de l'actual centre penitenciari ubicat a l'avinguda República Argentina.

L'anunci l'ha fet el conseller de Justícia, Germà Gordó, de visita al centre, qui ha explicat que la inversió necessària per equipar la nova presó de TGN serà d’uns 10 milions d’euros, que se sumen als 102 milions d’euros destinats a la seva construcció.

El nou centre penitenciari de les comarques de TGN té una superfície construïda de 65.636 m2 (l'actual, uns 9.000), i està preparat per acollir fins a 1.020 interns. Disposa de 618 cel·les, distribuïdes en set mòduls ordinaris i un departament de dones i un altre per a joves.

L’equipament també comptarà amb infermeria, equipaments esportius, i un edifici educatiu, formatiu i cultural que acollirà, entre altres serveis, una escola de formació per a persones adultes.

UGT denuncia deficiències i fins i tot incongruències en la construcció (102 ME), com ara que les bigues del poliesportiu hagin vingut d'Austràlia, o que el terra del gimnàs sigui de ceràmica

'La presó és un desastre'

Una imatge aèria del nou centre penitenciari de TGN, ubicat a Mas Enric, al terme del Catllar. / gencat.cat

La secció de presons del sindicat UGT ha rebut amb sorpresa i estupefacció l'anunci. Des del sindicat denuncien les mancances i les deficiències que encara té el nou centre, i fins i tot asseguren que s'han fet veritables "incongruències" durant el procés de construcció. "El terra del gimnàs és de ceràmica, les piques de les cuines semblen de joguina i les sales on es decideix si es concedeixen els permisos semblen un zulo", lamenta Rafael Puertas, de la UGT.

Des del sindicat també es pregunten si era necessari que les bigues per construir el poliesportiu de la presó vinguessin d'Austràlia, i els panys, de Texas. També es queixen de l'excés de càmeres de seguretat, unes 800, i no entenen com els camins dels funcionaris i dels familiars dels interns es puguin creuar. "Però qui ha sigut l'arquitecte?", denuncien des de la UGT.

El sindicat tem tem que la previsió de funcionaris es mínima. "Volen obrir un nou centre sense agafar el personal necessari, no tenen cap previsió real i van fent les coses amb l’únic interès que els representants de l’administració tenen: obrir i inaugurar i tot el que passi després, ja ho solucionarem els que treballen dia a dia", ha etzibat el representant sindical.


Obertura progressiva

Segons el Govern, l’obertura del centre penitenciari es farà de manera progressiva. En una primera fase s’hi incorporarà el personal per fer la preparació i obertura parcial prèvia a la recepció dels interns. En una segona fase, es farà el primer trasllat d’interns del CP de Tarragona i s’obriran tres mòduls de règim ordinari, el Departament de Joves i Dones i els mòduls assistencials d’Infermeria, Ingressos i Departament especial.

En les fases posteriors, es faran conduccions sistemàtiques setmanals d’interns d’altres centres amb arrelament a la demarcació i es farà una obertura progressiva dels altres quatre mòduls ordinaris.

La vella presó de Tarragona, per la seva situació geogràfica i les seves característiques, serà reconvertida en un centre obert. Per això, l’equipament serà adequat per donar resposta a la seva nova funcionalitat. Després de la seva reconversió, tindrà capacitat per a 175 homes i 50 dones.


circdetarragona_AD
circdetarragona
Anterior
Següent
Per tal de poder millorar els nostres serveis utilitzem cookies de tercers. Si continua navegant considerarem que accepta la seva utilització. Més informació aquí. Tancar