loader
menu

CULTURA I PATRIMONI

TGN crearà un Pla Director del Circ Romà i millorarà els accessos al Fòrum de la Colònia

El Circ Cultura i patrimoni dimecres, 12 d'agost de 2015

Gràcies a dues subvencions del Ministeri de Cultura, l’Ajuntament de Tarragona desenvoluparà el Pla Director del Circ Romà i millorarà els accessos al Fòrum de la Colònia, dos dels elements que configuren el conjunt patrimonial de la Tàrraco Romana.

Fòrum de la Colònia. / circdetarragona.com

Una imatge de la capçalera del Circ Romà de TGN. / circdetarragona.com

Es tracta d’un full de ruta per les dues properes dècades. El Pla Director, pressupostat en 45.000 euros, comptarà amb 36.000 euros atorgats pel Ministerio de Educación, Cultura y Deporte, qui també ha destinat 28.000 euros per a les millores a les restes romanes situades entre el carrer Lleida i Cervantes.

A finals d’any, l’Ajuntament començarà amb la redacció del projecte i està previst que finalitzi al març de l’any vinent.

Aquests ajuts econòmics “ens permeten en un futur immediat fer un pla d’inversió que millorarà de forma important el Circ i el Fòrum a nivell de conservació i musealització”, explica la consellera de Patrimoni, Begoña Floria.

Aportacions del Pla Director del Circ

- Plantejament de la documentació gràfica i topogràfica de l’edifici, amb les noves tecnologies 3 D i escàner laser

- Un estudi històric arqueològic diacrònic del coneixement actual del monument. “És a dir –afegeix l’arqueòleg municipal, Joan Menchon– l’objectiu és saber què era aquest espai abans, durant i després del Circ, des del segle II AC al XX DC. Per aquest motiu el Pla director és del lloc on hi havia el Circ i això significa incloure tot el patrimoni de 2.200 anys de vida”.

- El plantejament de la situació urbanística i problemàtica del Circ en el marc del conjunt històric-artístic de la Part Alta

- El plantejament de les normatives urbanístiques que afavoreixen tant la recuperació dels espais de l’antic Circ romà com de les fases i elements posteriors amb valor històric i ciutadà.

- Estudi de patologies del monument i el seu espai, de cara a plantejar uns criteris bàsics d’intervenció, tractaments i materials

- Proposta museogràfica integral del monument

- Programació d’etapes i valoració econòmica, estudi econòmic-financer i fonts de finançament

- Pla d’usos del monument

- Programa de accessibilitat a col·lectius especials, especialment per la situació i topografia de la resta del monument


El Fòrum de la Colònia: Més accessible, noves taquilles i actuacions preventives

El consistori tarragoní també iniciarà a finals d’any la redacció del projecte de conservació i accessibilitat del Fòrum de la Colònia. Per poder desenvolupar-lo comptarà amb 28.875 euros que ha atorgat el Ministeri de Cultura. En primer lloc, es farà l’aixecament planimètric i dels alçats de les restes conservades, com a eina fonamental pel desenvolupament del mateix projecte, així com per l’estudi del conjunt d’edificis que el formen i que han de ser objecte d’anàlisi per la seva millor conservació i presentació al públic.

Es faran diferents actuacions, d'entre les que destaca un centre d'interpretació. També s'hi farà una conservació preventiva i curativa, restauració de les restes, adaptació del recorregut i reordenació de l'enjardinat i disseny d'unes noves taquilles.

D'altra banda, el dibuix del jaciment representarà un material bàsic imprescindible tant a nivell científic com pel desenvolupament del mateix projecte a redactar, per les actuacions futures, i la confecció de materials didàctics i multimèdia. “El projecte és fonamental per poder actuar de manera eficient sobre el monument. Les actuacions de conservació són imprescindibles per la supervivència del bé”, afegeix el tècnic de Patrimoni, Cristòfor Salom.


circdetarragona_AD
circdetarragona
Anterior
Següent
Per tal de poder millorar els nostres serveis utilitzem cookies de tercers. Si continua navegant considerarem que accepta la seva utilització. Més informació aquí. Tancar