loader
menu

CULTURA I PATRIMONI

El Ball de Diables de TGN escull Josep Bargalló perquè sigui el Banderer per Santa Tecla

Sergi Casado Cultura i patrimoni dijous, 13 d'agost de 2015

La renúncia de Dames i Vells a portar la senyera de la Tarragona durant les festes de Santa Tecla de l'any passat va fer que no es complís el nou protocol del banderer de matí. Tot i que la portadora de la bandera va ser la portaveu municipal i regidora de Cultura, Begoña Floría, la voluntat del consistori era que fossin les entitats del Seguici Popular les abanderades i que aquestes les que designessin els banderers.

D'esquerra a dreta: Floría, Bargalló i Albe. / foto: circdetarragona.com

Foto: circdetarragona.com

A partir d'enguany, i per acord de la Comissió Assessora del Seguici Popular de Tarragona, el banderer del matí de Santa Tecla serà, cada any, proposat per una entitat del Seguici per estricte ordre de carrer.

Josep Bargalló, Banderer

El Banderer de la processó de Santa Tecla d’aquest any serà Josep Bargalló a proposta del Ball de Diables. L'ex Conseller en cap de la Generalitat, en la seva vessant de professor, ha estat la persona escollida per l'assemblea del Ball de Diables."Ell ens va inculcar els Balls Parlats", ha defensat el president del Ball de Diables, Jordi Albe, qui també ha explicat que han escollit Bargalló pel seu paper inspirador i provocador de la recuperació del Ball de Diables de TGN l’any 1984.

Josep Bargalló, per la seva banda, ha expressat que és un honor ser representat de l’entitat que reuneix tres elements que ell considera essencials en la cultura popular com són el caire lúdic, l’esperit crític i que sorgeix de l’impuls ciutadà. El Banderer, que anirà acompanyat per dos cordoners membres dels Diables, ha recordat que la proposta li van fer durant el correfoc de Torredembarra, on hi viu i d'on és originari.

La tinent d’alcalde de Cultura i Festes, Begoña Floria ha explicat que “amb aquest acord, les entitats i la societat civil recuperen el protagonisme en un dels moments més importants de Santa Tecla i que històricament ja els hi corresponia”.

El tècnic de Cultura, Xavier Gonzalez, ha explicat que el Banderer ha estat un fet recorregut al llarg de la història de la ciutat i que existeix documentació que acredita que és una figura emblemàtica de les festes des de fa set segles. Entre les referències, ha destacat el llibre de Joan Salvat i Bové, publicat el 1951, on fa referència a la bandera i recull un recorregut històric de qui l’ha portat.


Documents

Referències històriques Banderer TGN


circdetarragona_AD
circdetarragona
Anterior
Següent
Per tal de poder millorar els nostres serveis utilitzem cookies de tercers. Si continua navegant considerarem que accepta la seva utilització. Més informació aquí. Tancar