loader
menu

CULTURA I PATRIMONI

L'Ajuntament de TGN intenta censurar part d'una exposició sobre festes populars perquè no en destaca cap de les seves

El Circ Cultura i patrimoni dissabte, 15 d'agost de 2015

L'Ajuntament de Tarragona ha volgut i ha intentat censurar part del contingut d'una exposició sobre festes populars i catalanitat que s'acaba d'inaugurar i que es podrà visitar al pati Jaume I fins el proper 24 de setembre. El problema ha estat que els organitzadors se n'han adonat. Els motius que haurien impulsat el consistori a 'amagar' part de la mostra són perquè no hi apareix cap de les festes majors de TGN.

Una imatge del panel que ha intentat amagat l'Ajuntament de TGN. No hi apareix cap festa de TGN. / circdetarragona.com

Segons ha pogut saber El Circ, quan aquest matí l’empresa encarregada del muntatge de la mostra ‘La Festa popular catalana. La catalanitat cívica’ i el seu comissari, el Premi Nacional de Cultura Popular Bienve Moya , ja havien pràcticament finalitzat la instal·lació, han detectat que l’Ajuntament havia optat unilateralment per retirar un dels panels en què a través d'un mapa se seleccionen algunes de les festes populars de major interès. Entre aquestes no n’hi ha cap de les de Tarragona.

Els continguts d’aquesta mostra, que ja ha estat a Manresa, Torroella de Montgrí, Barcelona i Berga, a on no havia tingut cap problema, han estat preparats per Bienve Moya. Vilanoví de llarga experiència en l’àmbit de la festa i autor entre d’altres treballs del conte de ‘L’àliga de Tarragona’, editat l’any passat. L’exposició és una producció del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

Queixes i incredulitat

Moya ha demanat la restitució de la informació retirada per part de serveis municipals de Tarragona, que havien actuat per indicació de la tinent d’alcalde de cultura, Begoña Floría. Després d’una conversa en què Moya ha reivindicat l’autoria dels textos i dels continguts, i ha considerat ‘una intromissió en una feina d’altri la realitzada pel consistori’, l’Ajuntament ha restituït el contingut.

L’incident és un nou avís de les veus que han anat donant l’alarma sobre la minva dels continguts culturals de les festes majors de Tarragona, que generen que vagin perdent consideració i prestigi en el mapa general. Fets similars han suposat la davallada d’altres esdeveniments culturals de la ciutat, com per exemple el Concurs de Focs Artificials.

Les 7' festes més ben considerades per Bienve Moya en aquesta exposició 'ja que permeten conèixer els valors més destacats de la cultura d'arrel catalana' són la Patum de Berga, Sant Fèlix a Vilafranca del Penedès, Santa Ursula a Valls, Sant Joan a Ciutadella, el Cant de la Sibil.la de Mallorca, la Mate de Déu de la Salut d'Algemesí, el Misteri d'Elx i la Mercè de Barcelona.

La regidora de Cultura i actual alcaldessa en funcions de Tarragona, Begoña Floría, ha evitat fer declaracions al Circ.


circdetarragona_AD
circdetarragona
Anterior
Següent
Per tal de poder millorar els nostres serveis utilitzem cookies de tercers. Si continua navegant considerarem que accepta la seva utilització. Més informació aquí. Tancar